Merete Fuglsang Hansen: Fungerer de politiske spilleregler i hverdagen?

Merete Fuglsang
Merete Fuglsang medlem af kommunalbestyrelsen i Jammerbugt

Af Merete Fuglsang Hansen Borgerlisten (T) Kommunalbestyrelsesmedlem Jammerbugt Kommune

DEMOKRATI: Christian Hem redegjorde på fornem vis for, hvordan de formelle politiske spilleregler er her i kommunen. Jeg tillader mig at stille spørgsmålet: Fungerer det sådan i hverdagen?

-- annonce ---


Jeg oplever, at det er forvaltningen, der sætter dagsordenen, og vi politikere er groft sagt reduceret til en bestyrelse, der påser, at tingene går rimeligt for sig inden for rammerne …

Udvalgsformændene og borgmesteren er tættere på forvaltningen, og derfor bliver de inddraget i højere grad og oplever et helt andet informationsniveau end vi andre. Det, synes jeg, er nemt at mærke i hverdagen i mit politiske arbejde. De har ofte en viden, som desværre ikke når ud til vi andre, selvom vi alle er med til de samme formelle møder.

Udadtil er det også altid kun udvalgsformændene og borgmesteren, der udtaler sig, klipper snore, fremstår på kommunens facebookside, artikler i avisen osv. Medlemmerne i udvalgene bliver ofte ikke orienteret, men jeg er så heldig, at jeg ofte kan læse i avisen, når en rød snor er blevet klippet.

Mange interne og lukkede møder bliver der også holdt, og der er det også blevet min erfaring, at der på disse møder ofte bliver besluttet en retning, og ting bliver lovet, som vi så politisk skal nikke til bagefter.

I denne periode hvor Venstre er repræsenteret med 14 medlemmer ud af de 27, så kan det også mærkes. For det første er de altid enige (og det synes jeg dog er pudsigt), og når de ved, at de altid kan gå deres vej, som i den seneste sag med super stoppestedet i Brovst, smitter det også af på den demokratiske proces.

Oppositionen er nødt til at følge de stærke fra V, for ellers får oppositionen aldrig noget igennem. At kommunen har en borgmester, som har siddet i rigtig mange år og dermed har stor erfaring, medfører også, at han ofte kører forrest, og det lange tog bagved blot følger efter i lige vej. Borgmesteren sætter jo også altid holdet/posterne, og derfor kan godt makkerskab med borgmesteren også give gode poster. Sådan er virkeligheden desværre også.

Som Christian Hem skrev, findes demokratiet i samtale og processer. Dertil er mit svar: Ja, det gør det formelt set, og fint ser det ud udadtil, men hverdagen i politik er ofte en anden med lukkede interne møder, en stærk borgmester, inderkreds, skuffeaftaler osv.

Jeg kender allerede svaret på mit læserbrev: Jeg er forkert på den, jeg har misforstået det hele, og Venstre har den fulde sandhed – og så er alt jo, som det plejer.

LÆS OGSÅ: Christian Hem: Demokratiet findes i samtale og processer.

Deltag i debatten på FACEBOOK:

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn