Læserbrev: Turisme er også vigtigt for Nordjylland

Borgmester Mogens Gade (V). Foto: Jammerbugt.dk
Print Friendly, PDF & Email

Af Mogens Christen Gade

Borgmester (V) i Jammerbugt Kommune


Mange virksomheder og forretninger er pressede i Danmark, i Nordjylland og dermed også i Jammerbugt Kommune. Vigtigt er det derfor, at hjulene holdes i gang – i så høj grad som overhovedet muligt – Det er lettere at Kick-starte et tog der ruller – om ikke for fuld damp, så ruller – fremfor at skulle sætte gang i et tog der er udrangeret.

Det gælder også for Turismetoget – som jo i Danmark og ikke mindst i Nordjylland i 2019 havde en markant – ja historisk – fremgang i antal overnatninger – ikke mindst for Kystturismen.

Det er denne vækst, som har så stor betydning for Nordjylland der er på spil – for det er ikke kun sommerhusudlejerne, hotellerne, feriecentrene og campingpladserne der kommer til at mangle omsætning. Nej det er også afledte erhverv som murere, tømrere, smede, tømmerhandlen den lokale købmand, tøjforretningen, galleriet, ishytten, restauranten og oplevelsesbranchen generelt.

Feriegæsterne bruger nemlig typisk 36% af deres forbrug på overnatning – mens 64 % går til lokale og Nordjyske erhvervsdrivende i det hele taget.

Og når vi bor i et område hvor kystturismen har så afgørende betydning for samfundsøkonomien, som beskrevet – så må det være på sin plads, at nogle af de mange milliarder kroner der generelt bruges for at holde beskæftigelsen oppe og understøtte virksomheder i deres kamp for overlevelse også bruges målrettet på turismen – og ikke mindst på kystturismen, som jo traditionelt holder gang i meget andet.

Kystsamfundene rammes hårdt lige nu – og det med fare for fatale følger på langt sigt – Turismen har været med til at holde lys i vinduerne herude hvor der er langt mellem husene – og det skal den også være i morgen – derfor en opfordring til folketing og regering om at målrette nogle af de mange bevilgede midler – netop til kystturismen – for hvis pengene skal komme hele Danmark til gode, ja, så er her en god mulighed for at sikre det.

Der er mange initiativer der kan sikre, at turismetoget holdes i gang – og de er præsenteret for landspolitikerne – så de skal blot handle på dem – et middel, som jeg synes ligger på den flade er, at der via offentlige midler sikres en god solid markedsføring for at holde ferie hjemme i dejlige Danmark – national markedsføring – samtidigt med en solid indsprøjtning til markedsføring i vores nærområder når grænserne igen åbnes.

Hvis nogen skulle tro, at jeg har glemt de øvrige erhverv i Nordjylland og deres udfordringer – så er det ikke tilfældet – som formand for Erhvervshus Nordjylland og borgmester i Jammerbugt Kommune følger jeg meget nøje alle de indsatser der sættes ind for at hjælpe de mange pressede virksomheder og forretninger i det Nordjyske. Det er en hård kamp, som vi må gøre alt for at vinde – så hjulene holdes i gang.