Lændesmerter er blevet en folkesygdom 

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Lændesmerter er blevet en folkesygdom 

Lændesmerter er blandt de tilstande, som danskerne oftest oplever. Faktisk anslår man, at 1 ud af 3 danskere i løbet af deres liv vil opleve smerter i lænden. 

De smerter, der er lokaliseret i lænden, kan være yderst smertefulde og have en signifikant indflydelse på, hvilke hverdagsaktiviteter den påvirkede kan foretage sig. 

Lændesmerter kan ramme alle aldersgrupper, men typisk ser man, at de starter i teenageårene og kan ellers ramme begge køn mere eller mindre ens. 

Dog ser man en tendens til, at kvinder oplever at have ondt i lænden oftere end mænd. 

Forskellige årsager til lændesmerter 

Lændesmerter kan komme af mange forskellige årsager og være forbundet til blodsystemet, muskulaturen såvel som organerne.

Ved smerter forbundet med aktiviteter vil det særligt være en form for dysfunktion eller ubalance i muskulaturen, der har noget at sige i forhold til smertegraden. 

Smerter der er forbundet med træt- eller stivhed i området omkring lænden efter en længere periode med inaktivitet fx om morgenen kan ofte skyldes blodsystemet. 

Organer der er tæt forbundet med området omkring lænden, for eksempel nyrerne eller livmoderen, kan også have en indvirkning i lændesmerter, eksempelvis hvis der er dannet arvæv nær disse organer.

Der kan også være smerter forbundet med særlige hop eller løft med kroppen, som kan komme på baggrund af facetleddene og deres evne til at bevæge sig. Disse led er at finde imellem ryghvirvlerne og er lokaliseret tæt på lænden.

Slutteligt kan tidligere smerter eller diskusprolaps også spille en rolle i forhold til smertegraden i lænden, samt hvorvidt smerterne har en vedvarende karakter eller ej.

Sådan kommes lændesmerter til livs 

At have ondt i lænden forekommer i så høj grad, at det kan anses som en folkesygdom. Der findes flere forskellige måder at komme sine lændesmerter til livs dels med behandling og dels øvelser derhjemme. 

Forekommer smerterne i en sådan grad, at de er vedvarende, stråler ud i andre dele af kroppen eller forhindrer den påvirkede i at bevæge sig frit, vil det være essentielt at søge hjælp hos egen læge først. 

Der kan nemlig her være tale om andre tilstande, der bør behandles hurtigt. 

For at undgå at lændesmerter forbliver vedvarende, kan det være nødvendigt at indføre nogle øvelser og ændringer i hverdagen. 

For eksempel kan det være fordelagtigt at undgå stillesiddende arbejde i løbet af dagen og i stedet veksle mellem at stå op og sidde ned, udøve styrketræning, der styrker musklerne omkring lænden samt at prioritere daglig motion, sund kost og nok søvn. 

Er der tale om andre tilstande?

Ondt i lænden kan komme til udtryk som følge af flere forskellige tilstande, der ikke nødvendigvis kommer direkte fra lænden. 

Der kan her være behov for at behandle andre dele af kroppen ved hjælp af supplerende behandling ved en osteopat. 

Osteopati er nemlig en behandlingsform, der har specialiseret sig inden for manuelle teknikker, der kan finde frem til årsagerne forbundet til særlige smerter og tilstande. 

Osteopati kan således fungere som en ideel behandlingsform til ondt i lænden, da der kan være tale om mange forskellige årsager til smerterne.