Lad sælunger være i fred på stranden

Foto: Naturstyrelsen.dk

Lad sælunger være i fred på stranden

Sælunger på stranden er ikke blevet ladt i stikken af deres mor. Du hjælper dem bedst ved at gå en bue uden om dem.

-- annonce ---

Naturstyrelsen modtager i disse dage opkald fra bekymrede borgere, der har set sælunger ligge alene på stranden.

Det bedste man kan gøre, er, at lade dem være i fred. Når sælmødre efterlader deres unge på stranden, er det helt i overensstemmelse med naturens orden. Moderen er nemlig ude at fange fisk.

For sælunger sluger store mængder mælk hver dag, og næringen er mere fed end fløde. Faktisk er mælken omkring 50% fedtholdig, og derfor skal morens energidepoter tankes op inden sådan en omgang:

– Moderen vil aldrig forlade sin unge, men vende tilbage til der, hvor hun efterlod den. Derfor er det vigtigt, at ungen ligger på samme sted, og at der er ro til at gå i land og die ungen.

– Det kan være svært, hvis der er mange mennesker og særligt, hvis de går helt hen til ungen for at hjælpe den. Mit bedste råd er at gå i en bue uden om sælungen og nyde synet af den på afstand. Så skal moderen nok tage sig af resten, siger vildtkonsulent Sandor Hestbæk Markus fra Naturstyrelsen Kronjylland.

Har brug for en lur

Sælungen vokser sig lynhurtigt stor, og dier kun omkring én måned. Men den har brug for at hvile sig og bruge al sin energi på at vokse.

Derfor skal man heller ikke forsøge at få ungen ud i vandet. Dér skal den nemlig bruge energien på at holde varmen og bevæge sig, og kan desuden blive væk fra sin mor.

Ungerne vil fortsat trække op på stranden for at hvile sig, når de hen på sommeren er blevet større og ikke længere er afhængige af deres mors mælk. Her skal man fortsat lade dem være i fred.

Ser man en sælunge med større sår eller andre synlige skader, kan man ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812 eller en af Naturstyrelsens vildtkonsulenter.

Kilde: naturstyrelsen.dk

LÆS OGSÅ: Politiet: Sådan anmelder du stalking