ForsideJammerbugtKrigen i Ukraine har fordoblet antallet af frivillige Parathjælpere hos Røde Kors

Krigen i Ukraine har fordoblet antallet af frivillige Parathjælpere hos Røde Kors

Krigen i Ukraine har fordoblet antallet af frivillige Parathjælpere hos Røde Kors

Siden 24. februar sidste år er antallet af Parathjælpere hos Røde Kors steget fra under 6.000 til i dag at være 11.000. Stigningen kan i høj grad tilskrives ønsket om at hjælpe de ukrainere, som er kommet til Danmark som følge af krigen, og det er da også netop her, at behovet for hjælp fra frivillige har været særligt stort det seneste år, fortæller Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Røde Kors.

”På ganske få dage var der behov for hjælp til en stor gruppe af flygtninge, som var taget afsted over hals og hoved, og her så vi en meget stor interesse fra danskerne om at træde til”, siger Anders Ladekarl.

Parathjælpere, som er er en slags ad hoc-frivillige, der hjælper med tidsbegrænsede opgaver, var i foråret især aktive i de Tryghedszoner, som hurtigt efter 24. februar blev etableret, bl.a. på Københavns Hovedbanegård og ved grænseovergangen Bov ved den dansk-tyske grænse. Her tog Parathjælpere fra Røde Kors imod flygtende ukrainere, der i Tryghedszonen fik mad og vand, information om deres muligheder, legetøj og malebøger til børnene samt mulighed for et tiltrængt hvil. Tryghedszonerne var i en periode døgnbemandede, og her indgik Parathjælperne i vagtplanen.

Hjælp ind i det danske samfund

Igennem det seneste år er Parathjælperne trådt til i forskellige dele af landet, når der er blevet etableret netværks- og sprogcafeer for nyankomne flygtninge, som har kaldt på ekstra frivillige kræfter. Ligeledes har de pakket velkomstpakker på asylcentre og uddelt gavekort til tøj til flygtningene.

Selv om strømmen af ukrainske flygtninge har aftaget markant, bliver der stadig besvaret opkald på ukrainsk og russisk i Parats hjælpelinje fra nyankomne flygtninge, som, ligesom dem, der ankom for et år siden, har brug for støtte, information og hjælp ind i samfundet.

Samtidig er der løbende ukrainere, som flytter fra midlertidige opholdssteder ud i egen bolig, og således er der netop en lille gruppe Parathjælpere i Egedal kommune, der har meldt sig til at hjælpe ukrainske familier med at flytte og transportere møbler. Ligeledes har Parathjælpere hjulpet ukrainske flygtninge med at booke tid hos lægen og borgerserve, forstå beskeder fra det offentlige, søge bolig og komme på plads i nyt hjem.

Fleksibilitet er afgørende

Fælles for hjælpeopgaverne er, at de er tidsbegrænsede, og at Parathjælperen selv bestemmer, hvilke opgaver vedkommende siger ja til.

”At så mange flere er kommet til det seneste år vidner om en meget stod hjælpervilje og ønske om at bringe sig selv og sine kompetencer i spil, hvor der er brug for det. Det er vi rigtig glade for, for det betyder, at vi har kunnet stille med her og nu hjælp og støtte til mange af de ukrainere, som er kommet til landet. Og den hjælp ved vi har kunnet gøre en stor forskel”, siger Anders Ladekarl.

Desuden er man hos Røde Kors ikke i tvivl om, at fleksibiliteten i konceptet Røde Kors Parat har haft indflydelse på den store interesse for at tilmelde sig.

”Som Parathjælper forpligter du dig ikke til et vist antal eller typer af opgaver. Og du træder kun til i det omfang, du har tid og lyst. Det er noget, der kan fungere godt i en i forvejen travl hverdag”, siger Anders Ladekarl.

Læs mere eller tilmeld dig Røde Kors Parat på: https://www.rodekors.dk/parat/hjaelper

LÆS OGSÅ: Massive resultater ved Vendsyssel-mesterskaberne i Svømning

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER