I sidste uge hjalp livredderne fire børn tilbage på land, som de vurderede var i fare efter at være blev overrasket af fralandsvind og stærk strøm. Gå altid med i vandet, når børnene bader, så du er i nærheden og kan gribe ind, lyder det fra livredderne.
De fire børn, som badede ved henholdsvis Balka Strand på Bornholm og ved Nr. Vorupør Strand i Nordjylland, kunne ikke komme tilbage på stranden ved egen hjælp. Det får livredderne til at komme med en klar opfordring til voksne om at huske at holde godt øje med børnene, når de bader. Allerbedst er det at gå med i vandet, så man er tæt på, hvis børnene kommer i vanskeligheder – og så skal luftmadrasser og badedyr blive på land i fralandsvind.
– Heldigvis kom alle børnene tilbage på land i god behold, men det viser, hvor hurtigt hyggelig leg i vandet kan ændre sig til alvor, siger Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:
– Det sikreste er at gå i vandet med børnene, så du er lige ved siden af, hvis de fx pludselig skulle blive væltet omkuld af en bølge, eller hvis de kommer til at svømme for langt ud, så de ikke længere kan bunde. Når du bader sammen med dine børn, får du også en bedre fornemmelse af, hvad de kan og tør i vandet. Så kan du samtidig være med til at motivere dem til at blive endnu bedre til at svømme eller dykke, så de rykker deres grænser og bliver mere sikre i vandet.
De fleste forældre er gode til at passe på deres børn på stranden. Men livredderne oplever også forældre, der bliver på land, mens børnene bader, og har opmærksomheden end andet sted end på børnene i vandet. Det sker også, at livredderne må hjælpe med at lede efter børn, der er bliver væk fra forældrene, mens de leger i sandet på stranden.
– Særligt de mindre børn er ikke i stand til at vurdere farerne i vandet, og derfor kan de komme galt afsted, hvis de fx springer op mod en bølge og mister balancen. Ulykker kan ske meget hurtigt, og derfor skal man hele tiden have et øje på børnene, og børnene skal holde øje med forældrene – også selvom der er livreddere på strandene, lyder det fra Lasse Serup Jensby.
Kom forbi livreddertårnet og få inspiration til vandlege og øvelser med børnene
Hvis man savner forslag til, hvordan man kan lege med børnene i vandet og udvikle deres færdigheder i vand, så er der inspiration at hente hos livredderne.
– Vi er omgivet af vand i Danmark, og derfor er det vigtigt, at forældre lærer deres børn at svømme og begå sig sikkert i vandet. Kig forbi livreddertårnet og tal med livredderne, der gerne giver inspiration til sjove og udfordrende øvelser, som man kan lave med børnene for at gøre dem trygge og vænne sig til vandet, fortæller René Højer, projektchef i TrygFonden, og fortsætter:
– Livredderne har også et aktivitetshæfte til børnene med forslag til øvelser, og vi har skilte på vej ud på strandene, som kommer til at stå tæt på livreddertårnene, med idéer til øvelser og vandlege. Øvelserne kan også bruges i svømmehallerne, så der er mulighed for at træne vandtilvænning hele året.
Se øvelserne her
Aktionstal for uge 27
I uge 27 (den 4.– 10. juli) gennemførte livredderne i alt 5.468 indsatser, hvoraf det vurderes, at der i fire tilfælde var en person i livsfare. Derudover var 72 almindelige førstehjælpsaktioner, 581 forebyggende aktioner og 4.811 oplysende indsatser.
Røde aktioner i uge 27:
Nr. Vorupør strand den 5. juli
Livredderne ser to børn, der bliver taget med strømmen, der løber langs stranden, og signalerer, at de har brug for hjælp. En af livredderne tager ud på vandet på sit rescue board og når frem til børnene, som i mellemtiden har fået hjælp af en surfer. Livredderen får børnene over på boardet og bringer dem sikkert ind til land, hvor deres far også assisterer. Da børnene er i god behold, får de alle sig en snak om strøm og flydemidler.
Balka Strand den 6. juli
En af livredderne spotter tre børn i vandet på hver deres luftmadras. Alle har problemer med at kontrollere dem, og et af børnene vender om i vandet og går ind mod stranden. De to andre børn driver længere væk fra stranden pga. fralandsvind, og det ene barn mister sin luftmadras. Livredderen på stranden informerer livredderen, der er ude på vandet i båd, og samtidig kontakter moren til børnene livredderen på land. Livredderen sejler hen til børnene, der befinder sig 100-200 meter fra land og har samlet sig ved den sidste luftmadras. Livredderen får børnene ombord på båden og henter den drivende luftmadras, inden de sejler retur til stranden.
Rørvig Strand den 9. juli
Livredderne observerer en kitesurfer styrte i vandet ca. 300 m nord for livreddernes primærzone. Fem minutter efter ligger manden og kiten stadig i vandet. En af livredderne træner i vandet på board og padler ud til kitesurferen for at tjekke, om han er ok. Imens gør livredderen på land båden klar. Begge livreddere tager ud i båd pga. voldsomme vejrforhold. Da de er ankommet til manden, er han ca. 700 m fra primærzonen og langt ud fra kysten. Manden er træt, og de får ham op i båden. De returnerer alle tre sikkert til land, hvor ingen efterbehandling er nødvendig. Manden er taknemmelig for, at der var livreddere i nærheden, da han ikke selv kunne svømme ind. Da kiteboardet ikke kunne findes, kontaktes politiet for at forebygge en mulig eftersøgning efterfølgende.
Ishøj Strand den 10. juli
Livredderne bliver tilkaldt, da en mor befinder sig i vandet med sin datter, der har fået et epileptisk anfald. Moren kan ikke selv hjælpe sin datter op af vandet. Livredderne bærer datteren tilbage på stranden, hvor hun stabiliseres. Herefter kan familien køre hjem fra stranden.