Klimadagsorden gavner dansk feriehusudlejning

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Danskerne er i stigende grad bevidste om bæredygtighed, når de vælger feriedestination. Det gavner dansk feriehusudlejning, som i 2019 har oplevet en foreløbig stigning på 5,4 procent i antal overnatninger.

Feriehusudlejning er populært som aldrig før, og landets sommerhuskommuner har svært ved at følge med efterspørgslen. Søgningen på feriehuse stiger blandt andet i takt med, at turisterne bliver mere bevidste om klimadagsordnens påvirkning af den enkeltes ferie- og rejseadfærd.

– Der har altid været danskere, som har holdt ferie i Danmark. Den store ændring fra tidligere er, at ferie i hjemlandet nu udtrykker en signalværdi til andre mennesker om, at man er politisk korrekt, bevidst om bæredygtighed og forstår, at klimakampen starter med ens egen adfærd, forklarer Bodil Stilling Blichfeldt, som er turismeforsker ved Syddansk Universitet, og uddyber:

– Det betyder dog ikke, at danskerne kommer til at skære flyrejserne fuldstændigt fra, men der bliver givetvis mere fokus på, hvor mange flyrejser der er nødvendige, og om en ferie i Danmark indimellem kan erstatte en af de lange flyrejser til udlandet.

Hos Dansk Kyst- og Naturturisme bekræfter fondens seneste image- og potentialeanalyse, at danskerne i stigende grad tænker på miljøet, når de vælger feriedestination:

– Vi er stadig et godt stykke vej fra, at bæredygtighed er noget, der fylder markant i danskernes ferievalg, men vores image- og potentialeanalyse fra 2019 viser, at bæredygtige og miljøvenlige hensyn har påvirket det seneste valg af rejse for 11 procent af danskerne. I forlængelse heraf mener 15 procent, at det kommer til at påvirke deres valg af rejse på deres næste ferie, forklarer Sisse Wildt, som er kommunikationschef ved Dansk Kyst- og Naturturisme.

Klimadagsorden gavner sommerhusudlejning

Når danskerne holder ferie i Danmark, vælger de fleste at overnatte i feriehus. Faktisk har danskerne

i 2019s første 11 måneder haft i alt 5.143.822 overnatninger i landets feriehuse, hvilket svarer til en stigning på 5,4 procent i forhold til samme periode sidste år.

Vi oplever lige nu en kæmpe vækst i antallet af danske overnatninger, og det skyldes blandt andet det øgede fokus på verdens klimaudfordringer. Mange har fået øjnene op for, at sommerhusferie helt grundlæggende er en yderst bæredygtig ferieform, hvor man kan udnytte eksisterende kapacitet, når ejerne ikke selv bruger huset, fortæller Carlos Villaro Lassen, som er administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, og slutter:

– Faktisk er en ferie i et sommerhus ofte bæredygtig både før, under og efter opholdet. Langt størstedelen af gæsterne kommer i fyldte biler inden for en gennemsnitlig køreafstand på tre timer, strømmen til el-radiatoren i feriehuset kommer ofte fra havvindmøller, og gæsterne handler i høj grad lokalt. Det er alt sammen med til at reducere klimaaftrykket under ferien.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne ved udgangen af november 2019 havde booket 210.000 husuger for 2020.