ForsideDebatKan vi åbne mere, skal vi åbne mere, tør vi åbne mere?

Kan vi åbne mere, skal vi åbne mere, tør vi åbne mere?

Af Rasmus Prehn Nordjydsk Folketingsmedlem og Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

Der er ikke noget nemt svar – selvom det ikke skorter på holdninger, polemik og mandagstrænere i medierne. På den ene side, er vi vel efterhånden alle ved at sprænge af utålmodighed og lyst til forår og samvær. Men på den anden side er der ingen af os, der har lyst til at sætte den positive udvikling over styr. Sætte vores sundhed på spil og risikere at overbelaste vores sundhedssystem. Risikere at vi skal lukke endnu mere ned, fordi vi lukkede for meget op for hurtigt.

Men det går fremad. Vi har samlet klaret det fantastisk og antallet af smittede og indlagte er dejligt lave. Tiden er med andre ord ved at være inde til at åbne mere op. Regeringen fik derfor i går også en indstilling fra myndighederne til, hvordan vi gradvis og forsigtigt kan genåbne dele af Danmark. En række indstillingerne vi i dag skal drøfte med alle Folketingets partier.


Men beslutningen er ikke nem. Og under de positive tal gemmer sig den engelske virusvariant B.1.1.7., som er i fremgang. Og som desværre er langt mere smitsom end den COVID-19, vi hidtil har kæmpet med. Derfor kan de meget hurtigt gå den forkerte vej igen. Som vi netop har set det i Ishøj og Kolding. Derfor er det virkelig svære beslutninger, vi står over for.

En ting er sikkert, uanset hvilke beslutninger vi tager, så har det omkostninger. Omkostninger for børnenes trivsel. For vores måder at være sammen på i familierne. For arbejdspladserne og økonomien. For de psykisk syge. For erhvervslivet, for vores kultur- og idrætsliv.

Men først og fremmest har det betydning for folkesundheden. Hvis vi bare følger de anbefalinger, som myndighederne kom med i går, så betyder det, at vi, når vi når midten af april, må forvente at have omkring 870 indlagte på sygehusene i Danmark med Covid-19. Det er markant flere end i dag.

Det er rigtigt mange. Dog skal det også nævnes, at indlæggelsestallene uanset forventes at ville stige i den kommende tid, selv om vi ingenting gør. Det skyldes altså især den engelske virusvariant B.1.1.7.

Det er i sig selv dystre tal. Og det skal nævnes, at beregningerne bygger på, at folk lader sig teste. Ellers bliver tallene endnu højere. Og derfor er det også uundgåeligt, at vi kommer til at stille det som et krav til elever og lærere på ungdomsuddannelserne, at de bliver testet to gange om ugen.

Jeg ved godt, at det kan virke firkantet på nogen, at vi i regeringen synes, at det skal være et krav. Men omvendt synes jeg også, at det vil være enormt ærgerligt, hvis det, at nogle få personer af principielle grunde ikke vil lade sig teste, skal stå i vejen for, at alle andre kan komme tilbage til en mere normal hverdag. Man skal selvfølgelig kunne undtages, hvis man fx på grund af helbredsproblemer ikke bør tage en test.

Men der er også positive elementer, som forhåbentlig kan trække i positiv retning. Det handler ikke mindst om vaccinerne, som der for alvor er ved at komme run på. Og så kan vi også godt klynge lidt håb til, at foråret er på vej og vejret skifter og giver Covid 19 dårligere betingelser.

For os Nordjyder er der måske endda lidt mere lys for enden af tunnelen. Fordi tallene hos os ikke er helt så høje som i resten af landet. Så kan vi håbe, at der måske bliver plads til lidt mere regional genåbning. Det vil de kommende dage vise.

Det er en hård og svær tid, vi er i. Jeg håber og drømmer lige som mange af jer om, at vi snart får coronapandemien under kontrol. At vi snart kan åbne mere. At vi snart kan få en hverdag, hvor vi i højere grad kan komme tilbage til alt det, vi savner. Til vores venner, familie, kolleger, skole, sport, fritidsaktiviteter. Og måske endda igen en dag kan nyde en enkelt kold øl på en beværtning.

Lad os stå sammen en tid endnu. Også i Folketinget. Vi skal blive ved med at følge myndighedernes anbefalinger, blive testet og derved blive ved med at passe på hinanden.

Ja vi skal åbne mere. Men nej, vi skal ikke gøre det på grund af pres, satsninger, uvidenskabelige påstande eller det der lyder som hurtige og lette løsninger. For de findes ikke.

I øvrigt er jeg lige blevet testet negativ igen.

Deltag i debatten på FACEBOOK:

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER