JAMMERBUGTS BORGMESTER: Ja – det må du gerne citere mig for 

Erhvervsforeningen Jammerbugt bød onsdag den 10. april 2024 105 forventningsfulde gæster velkommen til arrangement på Strandhotel Klitrosen og til et frugtbart møde med Claus Meyer Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

JAMMERBUGTS BORGMESTER: Ja – det må du gerne citere mig for 

Onsdag aften bød Erhvervsforeningen Jammerbugt 105 forventningsfulde gæster velkommen til arrangement på Strandhotel Klitrosen og til et frugtbart møde med Claus Meyer – erhvervs- manden med masser af succes og et par bump på vejen, Danmarks madmand, filantropen og investor i fodboldklubben Nykøbing FC – som i 2021 slog FC København ud af pokalturneringen.

For rigtig mange er den visionære forretningsmand, kok, iværksætter, adjungeret professor og æresalumne CBS, forfatter og TV-vært et stort idol.

Michael Pedersen – for de fleste bedre kendt som MIV – er medejer af blandt andet V-HAV ved Tranum Strand, Glashuset i Lønstrup, TABU og Hotel Klitrosen. Han har set ganske meget frem til onsdagens arrangement, hvor han selv var på scenen for at introducere aftenens bæredygtige menu: ”Gulerod med creme fraiche & sauce på skræller, Forloren hare med ”gammel kål” og sovs og Gammelt brød med karamel & is.

”Du er grunden til, at jeg blev kok”, sagde den nordjyske kok og restauratør til Claus Meyer – og i en senere dialog mellem kun de to kan man kun gisne om en engageret samtale om det bæredygtige køkken, karriere, ideer og glæden ved at kreere veltillavet mad for mennesker, som sætter pris på det og glæden ved at spise et velsmagende måltid sammen med mennesker, som man holder af. 

Blandt gæsterne sås også ildsjælen Uffe Kjeldgaard Truelsen – stifter af Køkkenkultur – som bistår store og små køkkener/kantiner med blandt andet køkkenudvikling, foredrag og supervision. Energibundtet fra Nørhalne var første tilmeldte til aftenens arrangement. På Køkkenkulturs hjemmeside siger han:

”For mig er der ingen over Claus Meyer. Han har været hovedinspirationen i mange af mine projekter, og jeg har sågar haft besøg af Claus Meyer i mit køkken. Hvis I kigger godt på billedet (fra det overraskende besøg) ses en let rødmen i mine kinder over, at Claus Meyer virkelig stod lige der”. 

Andre publikumsreaktioner på mødet med Claus Meyer:

  • Sikke en inspiration, den mand er – og så har jeg ovenikøbet lige vundet hans bog ”DRØMMER” i aftenens konkurrence. Jeg glæder mig til at gå i gang med bogen om hans vildt spændende liv og utrolige erhvervseventyr”. 
  • ”Han giver mig virkelig lyst – og jeg vil prøve at tage mig tid – til at lave god mad ”fra bunden” og til at spise den med gode omkring bordet”. 
  • ”Måtte simpelthen skrive det ned: ”Hvis du har mere (mad) end du selv skal bruge, så byg et længere bord”.
  • ”En fantastisk mand”.

Borgmesteren og Meyer om fodbold

Aftenens første taler var Jammerbugts borgmester Mogens Christen Gade, som indviede publikum i Kommunens store lokale ambitioner og resultater i relation til grøn omstilling. Der er mange punkter på Kommunens ”to do liste”. Om al gadelys, der skiftes til LED. Om både samfunds- og borgeransvar for at sortere affald ”ordentlig”. Om fjernvarme på vej. Om vindmøller, solenergi og biogas. Om ”Grønt flag”, som er sjove, lærerige aktiviteter og projekter, som udfordrer børn på deres sanser og lærer dem at passe godt på og forstå naturen. Om ”ingen kommunegrænser”, når det gælder klima og dermed samarbejde i Region Nordjylland. 

Da Claus Meyer kom på scenen måtte han – som inkarneret og ivrig investor i Nykøbing FC – venligt håne borgmesteren om dengang Nykøbing FC også i sin tid slog Jammerbugt FC. Med velment ironi og engagement fik d’herrer vendt daværende sportsoplevelser under middagen. 

Med Claus Meyer på scenen – var der i mere end en time 100 pct. tilstedeværelse og vilje til at lytte. Smil og latter havde også gode kår – og fornøjelsen kunne spores hos os alle gæster. Der er bid i Meyers fortællinger – fx når han fortæller, at hans barndoms og unge år var den mørkeste periode i dansk mads historie. En mor, der slet ikke kunne se mening i at bruge tid i køkkenet – men satte frosne gulerødder til at koge, mens hun så ”Det Lille Hus På Prærien” – og at middage ofte bestod af ikke bare paneret, men dobbeltpaneret ”et eller andet” fra Dansk Fryseøkonomi eller hakkebøffer fra dåse. Alligevel kunne Claus’ hjem fremvise 3 frysere og 3.000 liters kapacitet.

Mødet med Gascogne, gastronomi, Guy og Elizabeth

Claus blev syg. Tilværelsen strakte en hånd ud – og Meyer tog den. Han bliver inviteret af parret Guy og Elizabeth, som er søster og svoger til en god ven fra Nykøbing. Parret, der bor i Agen i regionen Gascogne, ejer en konditor- og delikatesseforretning, tager imod ham som en søn (de har ikke selv kunnet få børn). 

En rørende fortælling om, hvordan Claus Meyers liv ændrede sig – og hvor han kort fortalt opdagede stor glæde ved at tilberede et måltid ”fra bunden” og spise det. Begge dele sammen med andre mennesker – OG dermed en verden til forskel i forhold til frosne gulerødder og Det Lille Hus På Prærien.

Claus blev som en søn for parret. Godt vejledt og kærligt ”puffet” bliver den unge mand en habil madkunstner. 

Livet og oplevelser i Gascogne sætter retning i Claus’ liv, og hans mentor Guy gav ham en lære-/levesætning: ”Lykke er at vide, hvad du vil, og at ville det passioneret. Min søn, hvad du end gør, skal du elske det”

Passionen mærkede vi i mere end en time med Claus på scenen og ”levereglen” fandt virtuelt vej til lommen hos alle gæster til Erhvervsforeningen Jammerbugts arrangement. 

Jo – der var lærdom, indsigt, latter, erhvervssnak, følelser og god mad i selskab med andre gode mennesker den 10. april på Slettestrand.  
EN FIN, FIN AFTEN. Tak for den (citat: Mogens Christen Gade, borgmester Jammerbugt Kommune)

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn