Jammerbugt Kommune ligger i top, når det gælder skolebørns trafikundervisning
Trafikundervisning i skolerne er et vigtigt element i at gøre børn og unge klar til at færdes sikkert i trafikken. Jammerbugt Kommune ligger i top, når det gælder skolebørns trafikundervisning, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.
Trafikundervisning på skoleskemaet redder liv
Det er vigtigt, at de danske skolebørn får undervisning i trafiksikkerhed på alle klassetrin – det vil sige, at de yngste elever i 0.-1. klasse gennemfører gå-prøve, at eleverne i 5.-6. klasse prøver kræfter med cyklistprøven, og at de ældste elever i 8.-9. klasse får undervisning i risikoforståelse, hvor de fx lærer, hvorfor det er risikabelt fx at køre uden hjelm, køre fuld på cykel eller lign.
Det er desværre ikke tilfældet alle steder, selvom trafikundervisning er obligatorisk i folkeskolen. Det viser en ny undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført sammen med 97 af landets 98 kommuner. Se her hvordan de enkelte kommuner har klaret sig: www.sikkertrafik.dk/trafiktest
En af de kommuner der har klaret sig godt, er Jammerbugt Kommune, hvor man har prioriteret trafikundervisning højt. Med 854 point ud af 1000 mulige er Jammerbugt Kommune bedste kommune i Region Nordjylland og den næstbedste i hele i landet, når det gælder om at sikre, at skolebørnene får den nødvendige trafikundervisning.
En stolt formand for Børne og Familieudvalget, Susanne Møller Jensen, fortæller, at ”Jammerbugt Kommune ikke kun er den bedste kommune i Nordjylland, vi er også den næstbedste i hele landet”. Susanne Møller Jensen fortæller også, at ”I Jammerbugt kommune har vi en færdselskontaktlærer på alle vores folkeskoler, færdselskontaktlærerne gør et stort stykke arbejde ved at undervise eleverne i, hvordan de færdes bedst og mest sikkert i trafikken”.
”Alle vores skoler gør det godt, i forhold til at undervise vores folkeskoleelever om trafikken. 83% af alle 0. – 1. klasser i er undervist i gå-prøven, 83% af alle 5. – 6. klasser er undervist i cykelprøven og 86% af alle 8. – 9. klasser er undervist i risikofaktorerne i trafikken, det er nogle flotte procenter” siger Ulla Flintholm, næstformand i Børne og Familieudvalget.
VSP-udvalget (Vej – Skole – Politi) i Jammerbugt Kommune vil bruge resultatet til fortsat at have højt fokus på sikker trafik i kommunen for børn og unge, undervisningen på de enkelte skolerne og deres flotte indsatser, målrettede forebyggende trafikkampagner som fx den knallertfolder og den løbehjulsfolder som er lavet i år til forældre.
Skoletrafiktest et vigtigt værktøj
Kommunernes Skoletrafiktest er en årlig national undersøgelse, som gennemføres af Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med landets kommuner og skoler. Testen er et effektivt redskab til at sikre, at der skabes et vedvarende fokus på trafiksikker adfærd for børn og unge.
På baggrund af testen kan hver enkelt kommune se, hvor godt de klarer sig, og de får samtidig skræddersyede anbefalinger, der gør det muligt at sætte målrettet ind og prioritere lige præcis de indsatser, der er brug for lokalt. Det skal sikre, at fremtidens trafikanter bliver endnu bedre klædt på til at klare sig sikkert og trygt gennem trafikken.
Ni ud af ti ulykker i trafikken skyldes vores adfærd, og det er derfor vigtigt, at både forældre, skoler og kommuner bruger tid og energi på at lære børn og unge om færdsel og trafiksikkerhed.
– Det er rigtig positivt, at mange kommuner og skoler arbejder målrettet med trafikundervisningen, da det bidrager til, at færre skoleelever kommer til skade i trafikken. Men vi kan også se, at der er kommuner, hvor man godt kan gøre mere, så fremtidens børn og unge lærer, hvad de selv kan gøre for at komme gennem trafikken uden at komme til skade, siger Sisse Egeberg, seniorprojektlederhos Rådet for Sikker Trafik.
Se hvordan hver enkel kommune har klaret sig i årets undersøgelse og hvor mange point de har fået i Kommunernes Skoletrafiktest på www.sikkertrafik.dk/trafiktest
Fakta:
- Ni ud af ti ulykker i trafikken skyldes menneskelig adfærd
- Det er obligatorisk at undervise børn og unge i færdsel og trafiksikkerhed i folkeskolen
- Undervisningen er med til at give børn og unge trafiksikre vaner, som de får gavn af, når de færdes på egen hånd i trafikken.