ForsideAabybroJammerbugt Kommune hylder lokalhistorie med indvielse af Munidorf

Jammerbugt Kommune hylder lokalhistorie med indvielse af Munidorf

Jammerbugt Kommune hylder lokalhistorie med indvielse af Munidorf

Fredag den 30. august 2024 blev Jammerbugt Kommune endnu en historisk attraktion rigere med indvielsen af ​​et formidlingscenter ved den fritgravede bunker i Munidorf. Den officielle ceremoni blev åbnet af udvalgsformand Helle Bak Andreasen (V), der i sin tale fremhævede vigtigheden af ​​lokalhistorie og anerkendte det store arbejde, som både ildsjæle og lokale borgere har lagt i projektet.

Udvalgsformand Helle Bak Andreasen klipper snoren ved indvielsen af ​​Munidorf formidlingscenter ved Aabybro, et nyt historisk monument i Jammerbugt Kommune. Foto: Privat.

En historie, der ikke må glemmes
Helle Bak Andreasen indledte sin tale med at glæde sig over den store opbakning til indvielsen. “Hvor er det dejligt at få lov at byde velkommen til at indvielsen af ​​formidlingscentret her i det fri,” sagde hun og tilføjede, at interessen for projektet har været overvældende.

Hun rettede en særlig tak til Peter Mølgaard, der med sit engagement og troværdighed har været en drivkraft bag projektet. “Uden en ekstraordinær kæmpe indsats af dig Peter, var projektet ikke kommet i mål,” understregede Helle Bak Andreasen. Mølgaard har ikke blot stået for det omfattende papirarbejde og fondsansøgninger, men har også været aktiv i selve udgravningen og opbygningen af ​​centret.

Et nyt aktiv for Kommunen
Det nye formidlingscenter er ikke kun en bevarelse af historien, men også et nyt udflugtsmål for både lokale og besøgende. Helle Bak Andreasen betonede, hvordan dette nye tiltag bidrager til kommunens mål om at være “Danmarks bedste fritidskommune.” Med sin placering midt i naturen tilbyder centret en unik kombination af historisk indsigt og naturoplevelse.

En skjult historie kommer frem i lyset
Munidorf, der under krigen fungerede som en falsk landsby, er et stykke historie, der indtil nu har været overset. “Man skulle ellers tro, at hver eneste lille historie fra krigens tid allerede var blevet fortalt,” sagde Helle Bak Andreasen, men Munidorf er et eksempel på, hvordan selv små bidder af historien kan gå under radaren.

Med det nye formidlingscenter har denne historie nu fået sin retmæssige plads, og interessen har allerede været stor. “De mange udsolgte foredrag viser, at fortællingen om Munidorf har sin berettigelse både nu – og i fremtiden,” bemærkede hun.

Afslutning og anerkendelse
Afslutningsvis takkede Helle Bak Andreasen alle involverede, herunder Lokalhistorisk Forening for Aaby Sogn og Nordjyske Museer, der også har bidraget væsentligt til projektet. Hun gav herefter ordet videre til museumsinspektør Thor Bæch Pedersen, som har haft en central rolle i formidlingsarbejdet.

Med denne indvielse har Jammerbugt Kommune ikke blot fået et nyt monument, men også en påmindelse om, hvordan lokalt engagement og samarbejde kan føre til store resultater. Det er en dag, der markerer en ny æra for Munidorf og for den historiske bevidsthed i Jammerbugt Kommune.

Peter Mølgaard modtager anerkendelse for sin store indsats i arbejdet med at bringe Munidorf frem i lyset. Foto: Privat.
Thor Bæch Pedersen, museumsinspektør ved Nordjyske Museer, deler sin viden om Munidorf ved indvielsen. Foto: Privat
Lokale borgere og gæster samlet ved den fritgravede bunker i Munidorf til indvielsen af ​​formidlingscentret. Foto: Privat
- Annonce -

SENESTE ARTIKLER