Forside112Investeringssvindlere snyder danskerne i stor stil

Investeringssvindlere snyder danskerne i stor stil

Siden september 2020 har svindlere snydt danskere for mere end 20 millioner kroner gennem såkaldt investeringssvindel, hvor man narres til at investere i kryptovaluta. Politiet advarer nu danskerne mod svindlen.

Pas godt på, hvis du overvejer at investere pensionsopsparingen eller andre midler i kryptovaluta.


Sådan lyder budskabet fra Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK), efter at centeret har modtaget en række anmeldelser fra danskere, der er blevet narret af svindlere til at tro, at de investerede i kryptovaluta.

»Vi ser desværre, at nogle af de forurettede lider meget store tab. Det får os nu til at gå ud og opfordre danskerne til at være ekstra opmærksomme og påpasselige, hvis de overvejer at investere i kryptovaluta,« siger politiinspektør Jesper Kracht, der er centerchef i LCIK.

Tab på over 20 millioner kroner
En gennemgang af en række sager på området viser, at der siden september 2020 har været tab på over 20 millioner kroner, og i nogle sager har de forurettede tabt flere millioner kroner.

Svindlen kan se ud på flere forskellige måder, men typisk kommer de forurettede i kontakt med svindlerne via enten annoncer på sociale medier eller andre steder på nettet, eller ved at svindleren henvender sig direkte til den forurettede på e-mail eller telefon. 

I flere tilfælde misbruges kendte danskere som blikfang i forsøget på at få en annonce til at virke troværdig, ligesom flere danske medier har fået misbrugt deres navn i svindlen.

Svindlen pågår over lang tid
Svindlen kan foregå over lang tid, og de forurettede bliver løbende fortalt, at investeringen vokser, og svindlerne forsøger ofte at lokke de forurettede til at overføre flere og flere penge. Det samme gælder, hvis man ønsker at hæve sin investering, hvor man ofte også vil blive mødt om et krav om at indbetale et gebyr.

Derfor er det oftest først, når det går op for borgerne, at de ikke kan få pengene ud igen, at de erkender at være blevet narret og anmelder sagen til politiet.

»Desværre kan der gå mange måneder, før det går op for de forurettede, at de er blevet snydt, og at der ikke er tale om en reel investering. Det sker ofte i forbindelse med at man vil hæve investeringen, og så er det for sent,« siger Jesper Kracht.

Politiets opfordring er derfor, at man undersøger området og virksomheden grundigt, inden man overfører penge til nogen, der tilbyder at hjælpe med at investere i kryptovaluta.

»Det bedste råd, vi kan give, er, at være kritisk og undersøge den virksomhed, man tænker at investere igennem, grundigt. Tal med nogen, du stoler på om dine planer, og involver eksempelvis din bankrådgiver eller andre sagkyndige i beslutningen,« fortsætter Jesper Kracht.

GODE RÅD TIL AT FOREBYGGE INVESTERINGSSVINDEL

  • Lav et baggrundstjek

    Tjek det firma, som du overvejer at handle med, forinden en investering. Undersøg på nettet, hvilke erfaringer andre har med det pågældende firma fx via det engelske finanstilsyns hjemmeside www.fca.org.uk.
  • Afvis at give adgang til din computer via fjernstyringsprogrammer

    Giv aldrig investeringsvirksomheden tilladelse til at overtage din computer ved at godkende fjernstyring.
  • Vær kritisk over for investeringer, der garanterer hurtige afkast 

    Hvis du falder over et investeringstilbud på nettet, som lover hurtige afkast, skal du være kritisk. Afvis også uopfordrede opkald fra personer, der lover sikre investeringer. 
  • Søg uvildig rådgivning 

    Søg rådgivning, før du overfører penge eller foretager en investering.
  • Gør indsigelse til banken, hvis du har mistanke om investeringssvindel 

    Hvis du har foretaget en kortbetaling og senere får mistanke om at være blevet udsat for investeringssvindel, kan du forsøge at gøre indsigelse til din bank.

Du kan også læse politiets politiets andre gode råd til at undgå it-relateret økonomisk kriminalitet.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER