INGEN HAR VÆRET SÅ AMBITIØSE PÅ KLIMA OG LAVBUND SOM REGERINGEN

Rasmus Prehn
Rasmus Prehn (S)


Af fødevareminister Rasmus Prehn, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, Dalgasgade 2.B, 3 sal, 9000 Aalborg

INGEN HAR VÆRET SÅ AMBITIØSE PÅ KLIMA OG LAVBUND SOM REGERINGEN

-- annonce ---


Jeg var nær faldet ned af sofaen, da jeg søndag sad og så statsministerdebatten på DR1. 

Her blev Venstres formand og statsministerkandidat Jakob Ellemann spurgt til, hvad han ville på klima og særlig landbruget. 

Og i stedet for at komme op med et svar og nogle visioner – altså udover, at vi bare skulle overlade det hele til landbruget og markedet selv – skød han regeringen i skoene, at vi har siddet på hænderne, når det kommer til udtagning af lavbundsjorder.

Intet kunne være mere forkert.

Og det ved Jakob Ellemann udmærket godt.

For det var danmarkshistorie og klimahistorie, da vi sidste år landede en stor, bred politisk aftale om landbruget, der viser vejen til en CO2-reduktion på 7,4 mio. ton. Stort set alle partier i Folketinget var med i aftalen. Også Venstre og Jakob Ellemann. Her afsatte vi 4,4 mia. kroner, så der samlet kan udtages 88.500 hektar lavbund – endda med et politisk mål om at udtage 100.000. Hvilket er ekstremt ambitiøst. 

Hvor vanskeligt det ville blive, prøvede jeg og regeringen også at gøre stort set alle andre opmærksomme på igennem hele forhandlingsforløbet både til møderne og i pressen. For udtagning af lavbundsjorder er hamrende svært. Det tager tid, og nogle processer har også taget for meget tid. Vi har prøvet i årtier. Og der er stort set ikke sket noget som helst.

Sådan var det også dengang Jakob Ellemann selv var fødevareminister (2018-2019). For i perioden 2014-2021, som inkluderer skiftende regeringer, blev der kun udtaget 1500 hektar.

Nu er vi i den situation, at med den nuværende indsats er der siden 2021 igangsat udtagning og ekstensivering af mere end 21.000 hektar landbrugsjord inklusiv randarealer og forundersøgelser. Samlet bliver det mere end 14 gange så meget som i hele perioden 2014-2021. 

Vi er altså i gang. Og vi arbejder på, hvordan vi kan speede hastigheden yderligere op. Og er det værd at bemærke. Vi følger faktisk den tidsplan, som alle partierne i aftalen både har nikket til og set flere gange. 

Derudover er der for eksempel netop nedsat en ekspertgruppe, som skal ryste posen og finde frem til, hvordan vi kan komme hurtigere i mål. For at sætte mere skub i det. Endelig har vi afsat 60 mio. kr. til udtagningskonsulenter, som jeg forventer kommer i gang inden længe. På udtagning.dk kan man følge med i, hvordan det går med de politiske initiativer.

Men er der områder, hvor vi kan trykke sømmet yderligere i bund, vil vi naturligvis se på det.

Så næste gang Jakob Ellemann gerne vil kritisere lavbundsindsatsen, skal han måske huske, hvordan det stod til, da han selv var minister.

For der er sket meget i den nuværende regeringsperiode, og ingen lægger så mange kræfter i arbejdet, når det kommer til udtagning, som den nuværende regering gør. For her gemmer sig et enormt potentiale for at reducere et højt CO2-udslip.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn