Indbrudstyve på ferie: Historisk få juleindbrud

Mange huse fik lov til at være i fred fra tyvene i juledagene. Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

Indbrudstyve på ferie: Historisk få juleindbrud

Noget tyder på, at indbrudstyvene selv har været på juleferie – antallet af anmeldte indbrud i julen 2023 er nemlig ligesom sidste år på et historisk lavt niveau. Det Kriminalpræventive Råd glæder sig over udviklingen, men opfordrer til, at flere danskere bliver aktive nabohjælpere, for på årsbasis er der stadig alt for mange indbrud. 

Ligesom sidste år ender jule-indbrudsstatistikken for 2023 på et historisk lavt niveau. I 2023 blev der på landsplan anmeldt 660 indbrud fra den 19. december til 1. januar – til sammenligning blev der anmeldt 1.343 indbrud i samme periode i 2019.  

– Meget tyder på, at danskerne er blevet rigtig gode til at nabohjælpe i ferien og snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i de mange huse, der har stået tomme i juleferien. Nabohjælp handler netop om samarbejde mellem naboer, så man sikrer sig, at der altid bliver holdt øje med hinandens hjem, siger Julie Kofoed fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.  

Antallet af jule-indbrud tog for alvor et dyk i corona-årene, men tendensen ser heldigvis ud til at fortsætte, selvom vi igen lader vores huse være alene hjemme, når vi rejser på juleferie og tager til julefrokoster.  

Samtidig samarbejder flere og flere danskere om at forebygge indbrud. Flere end 270.000 danskere bruger i dag Nabohjælps app til at koordinere feriehjælp og indberette mistænkelig adfærd og indbrud i nabolaget.  

– Det er glædeligt, at færre danskere har været udsat for indbrud i julen, men i løbet af hele året har vi desværre stadig alt for mange indbrud, så vi opfordrer til, at endnu flere gør en aktiv indsats som nabohjælpere. Når naboer samarbejder om at holde øje med hinandens boliger, gør det især en forskel, siger Julie Kofoed fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag. 

Lokale ildsjæle bærer Nabohjælpen frem 

Nabohjælp forebygger op mod hvert fjerde indbrud, og årvågne borgere er dermed i høj grad en del af forklaringen på den positive udvikling. Borgerne kan skubbe udviklingen i den rigtige retning, hvis de samarbejder med naboerne om at holde tyven væk.  

Den lokale indbrudsforebyggelse har fået et boost det seneste år med en ny ordning, hvor cirka 1.000 frivillige, såkaldte Nabovenner, engagerer Nabohjælpere i hele landet til at gøre en ekstra indsats.  

– Nabovennerne er ildsjæle, som løfter nabohjælpen der, hvor de bor. Vi er overbeviste om, at Nabovenner spiller en afgørende rolle i forhold til at få nabohjælpen aktiveret; rundt om i hele Danmark og særligt i de indbrudsplagede områder, siger kommunikationskonsulent Julie Kofoed fra Nabohjælp. 

Politiet: Hold fast i de gode vaner  

Hos politiet glæder man sig over den positive udvikling, og de opfordrer til, at Nabohjælpere og Nabovenner fortsætter den gode indsats hele året rundt.  

– Vi har endnu engang set en positiv udvikling i antallet af indbrud i julen, og borgernes egen indsats har uden tvivl haft en indflydelse på de historisk få antal anmeldelser. For at vi kan fortsætte den positive udvikling, er det vigtigt, at vi fortsætter de gode takter og følger de gode råd fra Det Kriminalpræventive Råd. Nabohjælp, tændt lys og opmærksomme øjne i nabolaget er bl.a. noget af det, der skræmmer tyven væk – og det giver tryghed i kvarteret, når man har årvågne naboer, siger Christian Bertelsen, politiassistent ved Rigspolitiet. 

Tre tips til Nabohjælp i hverdagen:  

1. Hent Nabohjælps app på App Store eller Google Play 

2. Aktivér hele nabolaget på Nabohjælps app, hvis du har haft indbrud eller indbrudsforsøg – eller hvis du ser noget mistænkeligt. 

3. Hils på alle, du møder i nabolaget. 

Fakta: Indbrudsstatistik for julen 2022 og 2023 fordelt på politikredse:

Politikreds20222023
Nordjylland4653
Østjylland120123
Midt- og Vestjylland5425
Sydøstjylland5267
Syd- og Sønderjylland2772
Fyn6347
Sydsjælland og Lolland-Falster4231
Midt- og Vestsjælland5838
Nordsjælland80107
Københavns Vestegn4851
København6945
Bornholm01
Total659660
Tallene dækker over perioden 19. december – 1. januar i 2022 og 2023. 
Det endelige tal kan blive en anelse højere, da nogle borgere, der vender hjem fra juleferie, først får anmeldt indbruddet nu.
Kilde: Rigspolitiet

LÆS OGSÅ: Falsk bankbud på spil