Hvornår skal du bruge tågelygterne?

Foto: Rådet for Sikker Trafik
Print Friendly, PDF & Email

Hvornår skal du bruge tågelygterne?

Hvis det er tåget, så sæt farten ned og hold ekstra god afstand. Så kan du nå at bremse, hvis trafikken foran dig stopper.

Tågelygter foran

Tågelygterne foran er enten placeret under forlygterne eller sammen med dem.

Tågelygterne lyser ned på vejen ”under” tågen både fremad og ud til siderne. Det betyder, at du bedre kan se, hvad der sker foran dig, fordi du undgår at vanddråberne i tågen reflekterer lyset fra forlygterne tilbage i dine øjne.

Når det er tåget, kan tågelygterne bruges enten alene eller sammen med nærlyset. Hvis tågen er meget tæt, kan det være en fordel at slukke nærlyset. Prøv dig frem, og se hvad der giver dig bedst udsyn i den konkrete situation. 

Du bør kun bruge tågelygter, når det er tåget eller der er dårlig sigtbarhed fx på grund af tæt regn eller sne.

Så husk at slukke tågelygterne igen, når tågen letter/regnen stopper. Lyset fra tågelygterne kan genere andre bilister, hvis de er tændt, når det ikke er tåget.

Tågelygter bag på bilen

Bilen kan have enten én eller to tågelygter bagpå.

Tågelygter bagpå giver et meget kraftigt rødt lys, så bagfrakommende kan se dig i god tid, selvom det er tåget.

Tågelygter bagpå kan virke blændende for dem, der kører bagved dig. Så husk at slukke dem, når tågen letter, eller der ikke længere er brug for at advare biler bagfra. Fx hvis bilerne kører tæt og alle har sat farten ned.

Hvornår må tågelygter foran på bilen bruges?

I lygtetændingstiden (dvs. når det er mørkt eller sigtbarheden er nedsat) må tågeforlygter kun bruges, når det samtidig er tåget eller det regner eller sner kraftigt.

Uden for lygtetændingstiden (dvs. når det er lyst og sigtbarheden er god) må tågelygterne foran gerne bruges, men IKKE samtidigt med nærlyset/kørelyset. Det er altså ikke tilladt at køre med både tågeforlygter og nærlys/kørelys samtidigt, når det er lyst og sigtbarheden er god.

Hvornår må tågelygter bagpå bilen bruges?

Tågebaglygter må kun bruges, når det er tåget eller det regner eller sner kraftigt.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

LÆS OGSÅ: 80-årig i solouheld