ForsideAndetHusk erhvervslivet i valgkampen

Husk erhvervslivet i valgkampen

Print Friendly, PDF & Email

Dansk Byggeri glæder sig til valgkampen men opfordrer politikerne til at huske, hvor pengene til de mange løfter kommer fra. Det er ikke nok at dele gaver ud. Virksomhederne og deres forhold bør have en central placering i valgkampen.

– Milliarderne til tidligere pensionsalder, bedre sygehuse og flere pædagoger skabes ved hårdt arbejde i private virksomheder. Forudsætningen for, at der er råd til velfærd, er, at virksomhederne har gode konkurrencevilkår, kvalificerede medarbejdere og stabile politiske og økonomiske rammer. Det skal politikerne huske i den valgkamp, der for alvor skydes i gang i dag, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

Erhvervslivet har brug for en god offentlig sektor med gode skoler og øvrige uddannelsesinstitutioner, en vel udbygget infrastruktur og en bæredygtig udvikling. Men samfundet har også brug for konkurrencedygtige virksomheder, der skaber gode arbejdspladser, forsker og udvikler tjener og penge hjem til landet, som kan bruges til at finansiere velfærdsstaten.

– Jeg synes, at den anden del af ligningen mangler i den valgkamp, er skudt i gang. Grundlaget for velfærdssamfundet er, at vi har økonomisk vækst. Uden vækst og fokus på virksomhedernes vilkår, vil alle ønsker om flere og bedre offentlige velfærdstilbud være urealistiske, siger Lars Storr Hansen.

Derfor peger Dansk Byggeri på tre centrale områder, som politikerne bør prioritere – også efter folketingsvalget.

Uden kvalificerede medarbejdere går det ikke

Mange virksomheder må stadig opgive at skaffe de kvalificerede medarbejdere, de har brug for. I byggeriet alene søger hver femte virksomhed forgæves, og derfor bør adgang til dygtige medarbejdere i både den private og offentlige sektor have absolut høj prioritet på Christiansborg.

– Ser man på bygge- og anlægsbranchen, vil der om ni år mangle 17.000 faglærte medarbejdere. Derfor er der brug for en målrettet indsats for at få flere til at tage en erhvervsuddannelse. Vi har også brug for, at de ældre medarbejdere bliver på arbejdsmarkedet nogle år længere. Er de slidt ned, skal de selvfølgelig have tilbud om tidligere pension. Men bliver det en rettighed for eksempelvis særlige faggrupper, vil det trække nødvendig arbejdskraft ud af arbejdsmarkedet og gøre Danmark fattigere, siger Lars Storr-Hansen.

Bæredygtig omstilling nødvendig  

Bæredygtighed og en bred grøn omstilling optager også Dansk Byggeri. Der er mange gode tiltag i gang, men indsatsen bør øges, og det er nødvendigt, at politikerne tænker energi, klima, miljø og cirkulær økonomi sammen i en helhedsorienteret politik.

– Det er eksempelvis vigtigt at sikre, at vi genanvender mere af vores affald, at vi bruger energien og råstofferne mere effektivt, og at vi kommer op i fart med klimasikring af både byer og kyster. Bæredygtighed skal ses samlet og ikke i hver sin silo, sådan som der er tendens til i dag, siger Dansk Byggeris adm. direktør.

Ryk planer om infrastrukturprojekter frem

Både regeringen, DF og Socialdemokratiet har fremlagt gode og ambitiøse planer for investeringer i fremtidens infrastruktur. Dansk Byggeri ser gerne, at projekterne sættes i gang så tidligt som muligt.

– Investeringer i infrastruktur binder landet sammen både fysisk og digitalt, derfor er vi glade for de gode planer, der er lagt frem. De er helt nødvendige for, at vi har et velfungerende arbejdsmarked, og at hele landet oplever fremgang. Men vi mener, at politikerne bør fremskynde etableringen af nogle af de vigtigste infrastrukturprojekter. Der er ingen grund til, at vi skal vente til 2021 med at sætte spaden i jorden, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER