Høring på vej: Specialtilbud i Halvrimmen kan blive kommunal specialskole
Godkendelse af forslag om høring vedrørende oprettelse af kommunal specialskole er på dagsordenen når Børne- og Familieudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 31. marts 2025.
Børne- og Familieudvalget skal drøfte forslag til ændring af lovgrundlaget for det nuværende specialtilbud i regi af Ungdomsskolen i Halvrimmen. På nuværende tidspunkt er specialtilbuddet etableret med hjemmel i Ungdomsskolelovgivningen. Dette ønskes ændret således, at tilbuddet fremadrettet er oprettet i henhold til Folkeskoleloven i form af en kommunal specialskole. Forslaget sendes i høring i perioden fra den 1. april 2025 til den 29. april 2025.
Høringsparterne er ungdomsskolens bestyrelse, skolebestyrelserne, Handicaprådet samt relevante faglige organisationer.
Sagsbeskrivelse
Specialtilbuddet i Halvrimmen blev i sin tid oprettet som et nødvendigt supplement til den eksisterende tilbudsvifte for elever med behov for et helt særligt, individuelt og fleksibelt tilbud. Dette muliggjorde, at der kunne arbejdes målrettet med at understøtte elevernes tilbagevenden til enten almen- eller specialtilbuddene eller overgang til en ungdomsuddannelse. Eksempelvis via en undervisning med udgangspunkt i et alternativt og mere praksisorienteret læringsmiljø for de elever, der havde behov for dette.
Specialtilbuddet blev oprindeligt oprettet som et tilbud for få elever, hvorfor man valgte at oprette det inden for rammerne af Ungdomsskolelovgivningen. Specialtilbuddet ligger derfor i regi af Ungdomsskolen. Specialtilbuddet er et specialiseret tilbud for elever med stort funktionstab. Det kan være på baggrund af belastninger eller på grund af komplekse vanskeligheder. Vanskeligheder hos eleverne vil typisk omhandle social kognition og social tænkning. Det vil typisk ikke være børn med mental retardering, og psykiatrisk diagnose er ikke en forudsætning.
Specialtilbuddet tilbyder en fleksibel og tilpasset indsats, hvor der er mulighed for interessebaserede læringsaktiviteter. Tilbuddet retter sig især mod elever på mellemtrinnet og i udskolingen, som bl.a. har oplevet langvarigt skolefravær (skolevægring). Eleverne har tidligere været tilknyttet både almen- og specialområdet.
Tilbuddets fleksibilitet og håndholdte indsats har allerede vist sig at være en værdifuld tilføjelse til Jammerbugt Kommunes tilbudsvifte på specialområdet. Det er forvaltningens oplevelse, at antallet af elever, der har behov for denne fleksibilitet og et alternativt læringsmiljø fortsat er stigende, hvorfor det ønskes, at det i stedet bliver organiseret som en specialskole i henhold til Folkeskoleloven.
Ønsket om at ændre lovgrundlaget for det specialpædagogiske tilbud på Ungdomsskolen i Halvrimmen er derudover begrundet i flere forhold:
- Mulighed for at tilbuddet selv fører elever til afgangsprøverne.
- Mulighed for etablering af Juniormesterlære-tilbud for de elever, hvor dette ikke kan lade sig gøre i regi af deres nuværende specialklassetilbud – dette i samråd med eleven, forældre og nuværende specialtilbud. Kommunalbestyrelsen har på mødet den 27. februar 2025 truffet beslutning om, at juniormesterlære for elever vurderet med et specialpædagogisk behov over 9 timer ugentligt foreløbigt etableres som individuelt tilrettelagte forløb for den enkelte elev, dette fortrinsvist på elevens nuværende specialtilbud.
Samtidig vil en ændring af status for specialtilbuddet lette kommunikationen og forståelse for forældre i forhold til, at det er et specialtilbud. Der opleves i dag en usikkerhed hos forældre, når tilbuddet er organiseret ud fra Ungdomsskolelovgivningen. Ved en ændring til specialskole vil kommunikationen mellem skole og forældre bl.a. foregå sikkert via AULA.
Specialundervisning på en kommunal specialskole kan organiseres ud fra to modeller:
- at oprette en specialskole med egen leder og bestyrelse, jf. FSL § 40, stk. 2, nr. 2, jf. FSL § 45, stk. 1.
- at oprette en specialskole, med konkrete specialklasserækker, som har fælles leder og fælles bestyrelse med ungdomsskolen, jf. FSL § 40, stk. 2, nr. 2, jf. FSL § 24 b, stk. 1.
Forvaltningen indstiller model 2, hvor specialskolen etableres med fælles ledelse og fælles bestyrelse med den kommunale ungdomsskole. Det er endvidere forvaltningens vurdering, at lokalerne på den tidligere skole i Halvrimmen fortsat er en egnet ramme for specialskolen.
Der er aktuelt ansat 7 pædagogiske medarbejdere i tilbuddet, og tilknyttet 28 elever i tilbuddet på nuværende tidspunkt. Der er kapacitet til ca. 30 elever. Med forslaget fastholdes målgruppen, medarbejdere og kapacitet samt placering. Der er således alene tale om en teknisk ændring af specialtilbuddets lovgrundlag.
Konsekvenser for elever og forældre
For elever, der på nuværende tidspunkt er visiteret til det specialpædagogiske tilbud i regi af Ungdomsskolen, vil der være en formel revisiteringsproces med henblik på, at både forældre og distriktsskole inddrages forud for den rent formelle overgang til specialskolen pr. 1. august 2025. Dette er blot en formalitet og det forventes, at alle elever revisiteres til tilbuddet.
Konsekvenser for ledelse, medarbejdere og bestyrelse
På nuværende tidspunkt er det Uddannelsesforbundet, der har forhandlingsretten for det pædagogiske personale. Den ændrede status vil betyde, at Danmarks Lærerforening bliver den forhandlingsberettigede organisation for lærere og leder med ansættelse på Specialskolen.
I forlængelse af forvaltningens indstilling om ændring af status skal der træffes beslutning om at etablere fælles bestyrelse og ledelse for Ungdomsskolen og specialskolen.
ForvaltningsMED i Børne- og Familieforvaltningen er blevet informeret på møde den 24. marts 2025.
Beslutning optages administrativt i bilag til styrelsesvedtægten for skoler og ungdomsskoleplanen.
Tidsplan
Høring i perioden fra den 1. april 2025 til den 29. april 2025.
Indstilling til godkendelse i Børne- og Familieudvalget den 12. maj 2025
Indstilling til godkendelse i Økonomiudvalget den 21. maj 2025
Indstilling til godkendelse i Kommunalbestyrelsen den 27. maj 2025
Retsgrundlag
Det er kommunalbestyrelsen, der blandt andet vedrørende skolestrukturen i kommunen, på møde fastlægger antallet af skoler og hver enkelt skoles omfang med hensyn til klassetrin, specialundervisning og specialpædagogisk bistand efter folkeskoleloven (FSL) § 3, stk. 2, jf. FSL § 40, stk. 2, nr. 2.
Budgetmæssige konsekvenser
Forslaget har ingen budgetmæssige konsekvenser.
Indstilling
Børne- og Familieforvaltningen indstiller til Børne- og Familieudvalget, at etablering af en kommunal specialskole efter model 2 sendes i høring ved høringsparterne i perioden 1. april 2025 til den 29. april 2025.