ForsideAndetHøjsæsonen for påkørsel af hjorte er over os

Højsæsonen for påkørsel af hjorte er over os

I Danmark påkøres mere end 10.000 hjorte om året. Maj er højsæson, og det kan blive en dyr affære, hvis uheldet er ude.

Det er ikke kun skolebørn på vej i SFO, der er nye i trafikken i maj. Hjortenes rålam skal stå på egne ben i denne tid, og da de også er nye i trafikken, bliver flere påkørt i maj måned.

Hos forsikringsselskabet Alm. Brand har man hjulpet flere bilister, der har påkørt en hjort eller et andet vildt dyr på de danske landeveje.

”Hvis man som bilist påkører et dyr, kan det give alvorlige skader på personer, dyr og bil. Og her spiller høj fart ikke altid en rolle. Vi ser mange skader med store konsekvenser, der allerede sker ved moderat fart,” siger Brian Wahl Olsen, direktør i Skadespartnerskaber & Forebyggelse hos Alm. Brand.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse påkøres mere end 10.000 hjorte om året i Danmark, og et sammenstød mellem en bil og en hjort kan blive en traumatisk oplevelse og dyr fornøjelse, hvis uheldet er ude.

”De økonomiske omkostninger ved at påkøre en hjort kan hurtigt blive over 20.000 kr. Påkørsel af dyr dækker pris- og selvrisikomæssige konsekvenser, og hvis du har tegnet en kaskoforsikring, dækker den skaderne ved en påkørsel, uanset hvilket dyr du påkører, så det er en god ide at tegne en sådan,” siger Brian Wahl Olsen.

Pas på i ydertimerne

Kører man på veje nær skov eller anden tæt beplantning i døgnets ydertimer, skal man som bilist være særlig opmærksom. Størstedelen af hjortene bliver nemlig påkørt på disse tidspunkter.

”Man skal altid overholde færdselsreglerne og sænke farten, så man kan orientere sig. Men det er især vigtigt, hvis man færdes på landeveje tidlig morgen eller sen aften, da risikoen for påkørsel af hjorte og andre dyr er størst her,” siger Brian Wahl Olsen og fortsætter:

”Vi ser desværre, at dyret lider en voldsom død, også selvom de har kræfter til at stikke af, så det er vigtigt, at man kontakter Dyrenes Vagtcentral, så de kan sende en jæger ud og spore og aflive dyret.”

Den anden højsæson for påkørsler af dyr er i efteråret, når dagene bliver så korte, at dyrene begiver sig ud på vejene, når man kører til og fra arbejde.

Herunder finder du en række gode råd, så du kan undgå sammenstød og få hjælp, hvis uheldet er ude:

Undgå sammenstød med hjorte og andre dyr

  • Sænk farten når du kører igennem grønne områder i mørket
  • Hold øje med skiltningen
  • Vær især opmærksom på veje med tæt bevoksning i rabatten
  • Hold øje med lysende øjne i vejkanten

Hvis du har påkørt et dyr

  • Aktiver bilens havarilys med det samme
  • Hvis der er sket en personskade, ring da efter en ambulance på 112
  • Ring til Dyrenes Vagtcentral på 1812, så de kan sende en jæger ud for at spore og aflive dyret
  • Kør bilen forsigtigt ind til siden, hvis det er muligt
  • Lad dyret ligge. Hvis dyret har kræfter, rejser det sig af sig selv. Store, sårede dyr kan være farlige
  • Hvis dyret er dødt, kan du trække det ud i rabatten
- Annonce -

SENESTE ARTIKLER