Hjertestartere indtager Pandrup, Saltum og Kaas

Marianne Slott Andersen Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

Hjertestartere indtager Pandrup, Saltum og Kaas

Marianne Slott Andersen og hendes mand Stefan er bosat i Pandrup, og de er begge aktive som hjerteløbere. Stefan er også deltidsbrandmand, og Marianne er aktiv i Hjerteforeningen som instruktør. Gennem de seneste måneder har Marianne taget imod en udfordring fra Hjerteforeningen og Melsen Fonden, der i samarbejde har igangsat et fem-årigt projekt med at få dækket området med hjertestartere på nøje udvalgte placeringer.

Forskere havde udvalgt 10 geodata-punkter, hvor der manglede hjertestartere

“Jeg modtog ved projektets start kort over matrikler, hvor placeringen er valgt ud fra en videnskabelig formel. Ud fra historisk hjertedata om Nordjylland, såsom tidligere hjertestop, befolkningstæthed og placering af nuværende hjertestartere, har jeg modtaget kort med ‘huller’, altså hvor der mangler at blive placeret en hjertestarter,” fortæller Marianne Slott Andersen til Jammerbugtposten.dk og kigger på Ingelise og Lars Eriksen, der har lagt garagevæg og strøm til et skab med hjertestarter ved deres hus på Vinkelvej 8 i Pandrup.

I Nordjylland er der knap 600 hjertestop uden for hospitalet om året, hvoraf ca. 80% sker i private hjem. Hurtig reaktion er afgørende – sandsynligheden for at overleve et hjertestop kan være helt op til 50-70%, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for 3-5 minutter.

“Jeg mangler blot at finde plads til en enkelt hjertestarter i de områder, hvor der mangler. Langt de fleste er, som Ingelise og Lars positive, når jeg er kommet og præsenteret projektet og vist dem kortet, hvor det tydeligt fremgår, at en placering omkring dem er nøje udvalgt og vil have den bedste effekt. Desværre er der også enkelte, der har takket nej med begrundelse om, at de synes skabet er grimt – Jeg synes, at skabet har et smukt budskab, og at vi alle har et ansvar over for vores medmennesker,” fortæller Marianne.

Gør en god gerning

“Hvis der er unge mennesker, der vil løbe rundt og hjælpe andre ved hjertestop, er det mindste vel man kan gøre, at have en hjertestarter hængende,” konkluderer Lars Eriksen og kigger på Ingelise, der supplerer med et smil på læben, “Og de få hundrede kroner, som den spiser strøm for om året, er jo ikke mere, end Lars spiser is for på Åbybro Mejeri i løbet af sommeren”.

Enkelte steder viste det sig, at der allerede var placeret en hjertestarter, men at den ikke var blevet registreret på hjertestarter.dk. I skrivende stund mangler Marianne at få placeret en hjertestarter ved Kingosvej i Pandrup. Når den er på plads, er Marianne lykkedes med at få området i Saltum, Pandrup og Kaas strategisk dækket og dermed skabt større sikkerhed og tryghed for områdets beboere.

Marianne Slott Andersen har været hjerteløber i 2,5 år og været aktiv ved udkald hele 17 gange.

Informationsmøde og hjerteredderkursus i lokalområdet ved hver ny opsat hjertestarter

Beboerne omkring Vinkelvej i Pandrup inviteres til informationsmøde og hjerteredderkursus.

Den 26. februar kl. 16.30 inviterer Ingerlise og Lars Eriksen sammen med Marianne Slott til et lille introduktionsmøde, hvor deltagerne vil få en introduktion til genoplivning – herunder hjertemassage, kunstig åndedræt og brug af hjertestartere.

Tilmelding til dette møde, som afholdes i Teknisk Forvaltnings kantine på Lundbakvej 5 i Pandrup, kan ske via sms til Marianne på telefonnummer 22466073.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn