Hej Præst – Hej Inger – Inger Øeby har været sognepræst i Trekroner i mere end 26 år

Sognepræst Inger Øeby Pedersen Foto: Privat
Print Friendly, PDF & Email

Hej Præst – Hej Inger – Inger Øeby har været sognepræst i Trekroner i mere end 26 år

Sognepræst Inger Øeby Pedersen har i 26 år tjent som den lokale sognepræst for Haverslev, Skræm og Bejstrup Sogn i Trekroner. Gennem årene har hun været tæt på sine sognebørn og deltaget i deres livsbegivenheder som dåb, konfirmation, vielse og begravelse.

Jammerbugtposten.dk har besøgt den lokale sognepræst og vi bliver hurtigt draget af Ingers talegaver og hendes naturlige måde at drive en samtale. Inger fortæller om sine oplevelser ved at være sognepræst og det nære forhold til menigheden. Hun indleder med at reflektere over, hvordan hendes embede har udviklet sig i løbet af 26 år. 

Dengang, da hun og hendes mand flyttede til Trekroner, var al hendes tid afsat til arbejdet i sognene. Nu er noget af hendes arbejdstid også dedikeret til opgaver i Fjerritslev.

  • Vi er så heldige, at vores præstebolig er bygget sammen med konfirmandstuen. Derfor oplever vi det næsten som selv at få besøg, når folk kommer i konfirmandstuen uanset, om det er konfirmander, minkonfirmander, litteraturkreds, strikkedamer, Fjerritslev Bykor, der drikker kaffe efter julekoncerten, eller det er den lille dåbsfamilie, der skal til samtale med præsten, fortæller Inger og griber ud efter det seneste nummer af SogneNYT, der ligger på spisebordet.
  • Prøv at se på billederne her, siger Inger og slår op på siden med dåbsbilleder. Med mit virke i 26 år som sognepræst her i Trekroner, har jeg døbt, konfirmeret og viet mange af personerne på disse billeder. Naturligvis har jeg også sammen med familierne sagt farvel til familiemedlemmer ved begravelse eller bisættelse. Min pointe er blot, at have samme præst over lang tid giver en stabilitet og tryghed til området og får derfor også mange, der er flyttet herfra, til at søge her tilbage til de skal vies eller børnene skal døbes, fortæller Inger. 

Inger betoner betydningen af de stærke traditioner og kultur omkring kirken, især på landet som i Trekroner. Hun beskriver, hvordan kirkelige handlinger er centrale for lokalsamfundet og nævner dåb, konfirmation, vielse og begravelse som afgørende begivenheder, der skaber bånd og relationer.

Billede fra en friluftsgudstjeneste på Haverslev Havn Foto: Privat

I Trekroner er kirkelige ritualer en integreret del af livet, men Inger fortæller også, at den almindelige søndagsgudstjeneste, som så mange andre steder, ikke længere er så godt besøgt som for år tilbage. Men menigheden er trofast ved begivenheder i kirken, og her kommer bedsteforældre i kirke med deres egne salmebøger, hvilket før og efter besøget i kirken er lærerigt for børn og børnebørn. 

  • Julen er altid helt fantastisk, hvor generationer kommer til kirken i samlet flok og hele rummet sitrer af god stemning og nærhed til hinanden. Det er den tid på året, hvor jeg måske elsker mit job som sognepræst allermest. 

Ingers tid som sognepræst har været præget af stærke relationer til mange familier i sognet, og deres engagement i menighedsrådet og ved andre kirkelige aktiviteter, har skabt en tæt forbindelse mellem hende og menigheden. Inger fejrede i 2022 sin 60 års fødselsdag og havde 25-års jubilæum som sognepræst for Haverslev, Skræm og Bejstrup Sogn.

Billede fra et spejder-arrangement Foto: Privat

LÆS OGSÅ: Jammerbugt Kommune søger: Personale til begivenhedsbestemt stilling på Trekronerskolen

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn