Handel i Sverige: Så meget skal du spare, før turen er tjent hjem

Foto: feriepartner.dk
Print Friendly, PDF & Email

Handel i Sverige: Så meget skal du spare, før turen er tjent hjem

Kursen på den svenske krone er lav, men samtidig er prisniveauet i Sverige steget mere end i Danmark, og det kan betyde, at der skal indhentes større besparelser, før en shoppetur til Sverige kan betale sig. Men hvor meget skal du spare, før det er værd at tage turen over Sundet? Det har Spar Nord og Bilbasen regnet på.

Den travle julehandel står for døren. Men selvom det kan være fristende at køre til Sverige for at spare penge på den fordelagtige kurs på den svenske krone, så kan man med fordel tænke sig om en ekstra gang, inden man sætter sig bag rattet. Det er nemlig langt fra alle danskere, for hvem det kan betale sig at tage køreturen over sundet og hjem igen. 

Det viser beregninger fra Spar Nord og Bilbasen, der tager udgangspunkt i en helt ny analyse af de samlede omkostninger ved at køre til Malmø i henholdsvis en diesel-, benzin- eller elbil samt de dertilhørende brotakster. Ifølge analysen afhænger den faktiske besparelse dog ikke kun af afstanden til Sverige. Der er også mærkbar forskel på, om du sætter dig bag rattet i en bil drevet af el eller brændstof:  

– Din bils motorlinje er afgørende for, hvor stor en besparelse du skal hente hjem, før det er værd at tage turen til Sverige. Det er for eksempel mere end 20 procent dyrere at køre turen fra Aarhus i en dieselbil end i en elbil, hvilket blandt andet skyldes lavere afskrivninger på elbiler. Din bopæl har ligeledes noget at sige, især hvis du bor vest for Storebælt. Her skal du nemlig betale for at krydse både Storebæltsbroen og Øresundsbroen for at nå til Malmø, fortæller markedsanalytiker hos Bilbasen Jan Lang.

Kører du eksempelvis fra Esbjerg til Malmø og hjem igen i en diesel- eller benzinbil skal du finde en besparelse på hele 3.800 kroner. Det er 900 kroner mere, end hvis du tager samme tur i en elbil.

Tager du til Sverige for at handle og drage fordel af, at kursen på den svenske krone er lav, skal du også have for øje, at prisniveauet er steget mere i Sverige end i Danmark.

– Den svenske krone ramte i september i år et historisk lavt niveau, og selvom den sidenhen er steget en smule i værdi, er den fortsat 5 procent under niveauet fra sidste efterår og næsten 40 procent lavere end den danske krone, hvilket kan gøre det profitabelt at handle på den anden side af sundet, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og tilføjer:

– De svenske priser har gennem 00’erne generelt ligget 10-20 procent lavere end de danske priser. Dog er det gennemsnitlige prisniveau på varer steget med 20 procent i Sverige de seneste tre år, mens de danske priser er steget med blot 12 procent, og prisniveauerne er således tæt på identiske. Helt generelt får man den største besparelse, når kursen lige er faldet, og herefter må man forvente, at priserne stiger i ugerne og månederne efter, når varer skal importeres til de nye højere priser. Derfor kan man med fordel gøre sig klart, hvad man vil købe, og hvad den potentielle besparelse kan være, før man sætter sig bag rattet og kører mod Sverige for at shoppe til for eksempel jul.

Så meget skal du spare for at tjene turen hjem*

ByAfstand (tur/retur)Benzin (DKK)Diesel (DKK)Elbil (DKK)
København93,2176217611632
Helsingør144194819471748
Odense400288728832332
Aarhus450307030652446
Aabenraa640376737602879
Esbjerg660384138332925
Aalborg898471447033467
Skagen1112549854863955

*Afstandene tager udgangspunkt i en tur til og hjem fra Malmø. Listepriser for Øresundsbroen (440*2) er medregnet for byer på Sjælland, mens listepriser for både Storebæltsbroen (270*2) og Øresundsbroen (440*2) er medregnet for byer på Fyn og Jylland. Ruter med færger er ikke medtaget i analysen.

Der er i beregningerne af TCO (Total Cost of Ownership) taget udgangspunkt i de 10 mest solgte nye biler og de 10 mest solgte brugte biler i Danmark fra januar til oktober 2023.

Beregn selv din nødvendige besparelse

  1. Find på nettet afstanden fra din bopæl til Malmø eller måske de nærmeste grænsebutikker i Tyskland (f.eks. på Via Michelin eller Google Maps), og husk også at medregne hjemturen.
  • Derefter finder du ud af, hvad turen koster i brændstof per km. Brændstofforbruget er sat til 14,1 km/l for benzinbilerne og 18,1 km/l for dieselbilerne. Elbilerne er sat til 20 kWh pr. 100 km.

Benzin- og dieselpriser er fundet via en søgning på ok.dk d. 21. november:

  • Benzin: 14,99 kr./l
  • Diesel: 14,09 kr./l

Elprisen er sat til et gennemsnit for elbiler på 4 kr. pr. kWh uden aftale med en ladeoperatør.

  • Derefter finder du TCO’en, som fordelt på drivlinjer ser således ud:
  • Benzinbiler: 2,64 kr/km
  • Dieselbiler: 2,90 kr/km
  • Elbiler: 1,78 kr/km
  • Summen af TCO’en og prisen for brændstof/el per km ganger du med den samlede afstand.

I analysen er listepriser for hhv. Storebælt og Øresundsbroen medregnet. Suppler selv med eventuelle omkostninger til f.eks. forplejning eller måske en færgetur