For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.
Bekymringer for bl.a. smittefare – og krav om at holde afstand – kan føre til ensomhed, tære på sindet og føre til symptomer på stress, depression og udbrændthed. Rammerne for hverdagen er ændret, og uvisheden kan opleves stor. Vi kan dog selv gøre en del for at tage vare på vores egen og vores nærmestes mentale sundhed.
Sundhedsstyrelsens 11 råd til trivsel og mental sundhed handler bl.a. om at få nok søvn, holde sin hjerne i gang, fokusere på at man kan gøre en forskel for andre, og forsøge at tage en pause fra de mange naturlige bekymringer, bl.a. ved at skrue ned for nyhedsstrømmen. Rådene er til alle, der arbejder hjemme eller er hjemsendt fra skole og institutioner, men også for særligt sårbare grupper, som er isoleret derhjemme.
”Det slider på ens generelle trivsel, når man går derhjemme og ikke kan mødes med familie og venner som vanligt. Det kan udvikle sig til at være en stress-faktor, og det kan på sigt have betydning for ens psykiske helbred. Derfor har vi udarbejdet en række gode råd, som vi håber, at folk vil tage til sig. Rådene er baseret på vores viden om forhold, der er med til at styrke den mentale sundhed og trivsel,” fortæller enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø i en pressemeddelelse.
I den kommende tid vil Sundhedsstyrelsen supplere med flere materialer, som formidler viden om, hvordan man kan arbejde med at styrke sin egen trivsel og mentale sundhed. Derudover vil der blive udarbejdet materialer med særligt fokus på ældre borgere, særligt ensomme ældre, samt borgere med psykiske lidelser, som på forskellig vis kan blive særligt påvirket af den nuværende situation.