Gode fif til at slippe af med dit irriterende forkølelsessår

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Du kender helt sikker nogen, der har haft et forkølelsessår – måske er du endda en af dem, der desværre oplever at få hyppige tilbagefald?

Forkølelsessår har det med at opstå på de mest ubelejlige tidspunkter – før et bryllup, en date eller en familiefotografering. Heldigvis findes der i dag flere forskellige midler til behandling af forkølelsessår, som du kan få på håndkøb.


Hvorfor opstår forkølelsessår?

Forkølelsessår opstår i kølvandet på en virus, som skyldes Herpes Simplex. Der skelnes imellem to typer af Herpes – HSV-1, som er at finde på læberne og i mundregionen, mens HSV-2 hører til på kønsdelene. Op imod 90% af danskerne er inficerede med HSV-1, og for langt de fleste af os vil virussen blive holdt nede af vores immunforsvar. I enkelte tilfælde vil der dog forekomme udbrud, som altså kommer til udtryk med et forkølelsessår. 

Visse ting kan være med til at udløse et udbrud. Blandt nogle af faktorerne er bl.a.:

  • Menstruation
  • Graviditet
  • Solstråler
  • Hormoner
  • Stress
  • Svækkelse af immunforsvaret (grundet fx anden sygdom)

Selvom et forkølelsessår er ganske uskyldigt i sig selv, er det stadig en træls lidelse, der kan smitte under direkte berøring – fx under kys. 

Hvilken behandling kræver det?

Eftersom at forkølelsessår er en form for virus, findes der desværre ingen endelig behandling for at skille sig helt af med den ubudne gæst. Ofte forsvinder såret af sig selv efter en periode, der kan variere imellem 7-10 dage. Der findes heldigvis en lang række forskellige præparater, der kan være med til at forkorte udbruddets varighed og minimere symptomerne.

Du kan finde midlerne i dit lokale apotek, hvor du kan købe dem som almindeligt håndkøbsmedicin. De mest anvendte midler er usynlige plastre fra fx Compeed, men du kan også få gode salver med det antivirale middel Aciclovir, der smøres direkte på såret.