Frostfælden kan klappe for mange nye sommerhusejere

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af solgte sommerhuse i første halvår af 2020 er 54 pct. højere samme periode i 2019 – og det højeste nogensinde. Til de mange nybagte sommerhusejere har Forsikringsselskabet Topdanmark en række gode råd til at få gjort sommerhuset vinterklar.
Print Friendly, PDF & Email

Antallet af solgte sommerhuse er i 2020 det højeste nogensinde, og de mange nye sommerhusejere går nu deres første vinter i møde. Frostsprængte rør er en klassisk ”begynderfejl” for nye sommerhusejere, men det kan nemt undgås med et par enkle tiltag.

For den garvede sommerhusejer er november lig med årets sidste tur i sommerhuset for at gøre huset klar til vinterens kulde. Anderledes er det for helt nye sommerhusejere, som måske ikke er opmærksomme på risikoen for at få en vandskade, når frosten sætter ind.

”Hos nye sommerhusejere ligger det ikke på rygraden, hvordan sommerhuset gøres klar til at modstå frostvejr. Da ekstraordinært mange danskere i år har købt deres eget sommerhus, sætter vi derfor særligt fokus på, hvordan man undgår frostskader i sommerhuset,” siger Martin Wamsler, skadechef for bygningsskade i Topdanmark.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af solgte sommerhuse i første halvår af 2020 er 54 pct. højere samme periode i 2019 – og det højeste nogensinde. Til de mange nybagte sommerhusejere har Forsikringsselskabet Topdanmark en række gode råd til at få gjort sommerhuset vinterklar.

”For at undgå frostsprængninger råder vi altid til at have lidt varme på i alle sommerhusets rum i løbet af vinteren, og samtidig sørge for at lukke for vandet og ikke mindst huske at tømme rørene for vand,” siger Martin Wamsler, skadechef for bygningsskade i Topdanmark.

Ifølge tal fra Topdanmark sker frostskaderne især i januar, februar og marts måned. Det skyldes ofte, at sommerhusejere har glemt at lukke ordentligt ned for vandet eller glemt at lade varmen være tændt.

Rør fryser hurtigt til
Når en periode med temperaturer omkring eller lige under nul bliver afløst af lavere minusgrader, kan vandet i rørene hurtigt fryse til og skabe en frostsprængning.

”Vandskaderne er næsten altid forbundet med store gener for sommerhusejerne, fordi det tager lang tid at affugte gulve og vægge, inden skaderne kan udbedres, og selve skaderne kan i værste fald være meget ødelæggende for huset,” siger Martin Wamsler.

Sommerhusejere er generelt gode til at tage deres forholdsregler om vinteren. Men er uheldet ude, og frosten får bugt med et vandrør eller sommerhuset, eksempelvis på grund af en uforskyldt strømafbrydelse, som har lukket for varmen, kan skaden være dækket af bygningsforsikringen.

“Men det forudsætter, at man har fulgt kravet om at have varme på. Skyldes frostsprængningen, at du har lukket for varmen, er der ikke dækning på sommerhusforsikringen,” siger Martin Wamsler. 


FAKTA: Når vinteren viser tænder – gode råd mod frostskader

Med disse gode råd kan du forebygge frostsprængninger i dit sommerhus:

• Luk for vandet ved hovedhanen og tøm alle vandrør
• Sørg for tilstrækkelig opvarmning af huset, så alle rør holdes frostfrie – også vandrør i skunkrum, på loftet etc.
• Sørg for at frostsikre toilettet og kom miljøvenlig frostvæske i alle afløb
• Aflås målerbrønden (hvis det er muligt), så stophanen ikke kan åbnes
• Tøm vaske- og opvaskemaskine for vand

Risikoen for frostsprængninger er størst, hvis:

• Der er hård frost
• Vandet i rørene står stille
• Rørene på loftet ikke er isolerede
• Rørene ligger i et rum uden isolering