Fortidsminder fejres – Kom med på gratis rundvisning i Jættestuen Hvisselhøj ved Brovst

Jættestuen Hvisselhøj ved Brovst er ældre end pyramiderne i Egypten. På fortidsmindedagen 20. april er der gratis rundvisning ved højen, og der er mulighed for at kigge indenfor i det flere tusindår gamle gravkammer. Foto: Nordjyske Museer
Print Friendly, PDF & Email

Fortidsminder fejres – Kom med på gratis rundvisning i Jættestuen Hvisselhøj ved Brovst

I weekenden 20. og 21. april fejres fortidsminder over hele Danmark med gratis arrangementer

I anledning af årets fortidsmindedag kan man komme med på gratis rundvisninger ved to markante fortidsminder i det nordjyske: Jættestuen Hvisselhøj ved Brovst samt gravhøjene ved Snæbum vest for Hobro. Begge steder er der mulighed for at komme indenfor i de gamle gravkamre og opleve fortidens gravmysterier.

Hvisselhøj ligner umiddelbart en helt almindelig gravhøj, som man kan se mange andre steder rundt om i landet, men der er faktisk tale om en ganske enestående jættestue, der med sine gravkamre er helt unik i Danmark.

Lørdag 20. april tager arkæolog Thomas Rune Knudsen fra Nordjyske Museer besøgende med på en gratis rundtur inden for i jættestuens mørke indre, hvor han bl.a. fortæller om verdensklasse ingeniørkunst, som er flere århundreder ældre end pyramiderne i Egypten.

Til årets Fortidsmindedag, som foregår over en hel weekend, kan man søndag 21. april komme med på rundvisning ved gravhøjene ved Snæbum. Her fortæller arkæolog Karin Johannesen fra Nordjyske Museer om områdets historie i bondestenalderen for omkring 5000 år siden. Foto: Nordjyske Museer

Rundvisningen giver et indblik i de globale kontakter, der allerede fandtes i bondestenalderen (ca. 3200 f.Kr.), og efter Hvisselhøj går turen videre til naturskønne Alsbjerg Bakker, før den ender ved Blushøj. Sidstnævnte er en gravhøj fra bronzealderen med udsyn over Limfjorden.

Fejringen af de danske fortidsminder fortsætter søndag 21. april – blandt andet med en gratis rundvisning blandt gravhøje ved Snæbum vest for Hobro. Mange af højene gemmer stadig på deres hemmeligheder, men ved Snæbum ligger tre gravhøje, der giver os moderne mennesker indblik i, hvad der kan gemme sig i nogle af de andre mange gravhøje i området. De tre høje er unikke for Nordjylland, da de alle gemmer på ikke blot en, men to jættestuer hver især.

På årets fortidsmindedag kan besøgende komme forbi og høre om bondestenalderens gravmonumenter og ritualer ved gravhøjene i Snæbum. Undervejs er der mulighed for at træde ind i gravhøjene, hvor der bl.a. bliver fortalt om gravhøjenes imponerende byggeskik og de mennesker, som byggede og blev begravet i jættestuerne.

De to rundvisninger ved hhv. Hvisselhøj og Snæbum varer begge ca. en time, og det er gratis at deltage. Museet anbefaler en lommelygte til de eventyrlystne, som gerne vil se jættestuernes indre gravkamre.

Årets fortidsmindedag er en landsdækkende begivenhed arrangeret af danske museer i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen.

Tid og sted

Lørdag 20. april 2024 kl. 10-11: Rundvisning ved Jættestuen Hvisselhøj

Nærmeste adresse: Alsbjergvej 14, 9460 Brovst (ca. 100 m mod syd)

Søndag 21. april 2024 kl. 10-11: Rundvisning ved Jættestuerne i Snæbum

Hvilsomvej 9, 9500 Hobro. Parkering ved Snæbum Slagterforretning, Snæbumvej 40, 9500 Hobro

Billedtekster

Fortidsmindedag 2024 – Jættestuen Hvisselhøj

Jættestuen Hvisselhøj ved Brovst er ældre end pyramiderne i Egypten. På fortidsmindedagen 20. april er der gratis rundvisning ved højen, og der er mulighed for at kigge indenfor i det flere tusindår gamle gravkammer. Museer. Foto: Nordjyske Museer

Fortidsmindedag 2024 – Gravhøje ved Snæbum

Til årets Fortidsmindedag, som foregår over en hel weekend, kan man søndag 21. april komme med på rundvisning ved gravhøjene ved Snæbum. Her fortæller arkæolog Karin Johannesen fra Nordjyske Museer om områdets historie i bondestenalderen for omkring 5000 år siden. Foto: Nordjyske Museer