ForsideJammerbugtForpjuskede ræve: Sådan tjekker du, om det er skab

Forpjuskede ræve: Sådan tjekker du, om det er skab

Print Friendly, PDF & Email

Forpjuskede ræve: Sådan tjekker du, om det er skab

Skab kan være en ubehagelig sygdom for ræve, der kan dø af sygdommen i løbet af få måneder. I april ser nogle ræve forpjuskede ud, men det betyder ikke nødvendigvis, at de har skab.

En død som følge af kulde og vægttab er desværre ofte udgangen for en skabssmittet ræv, der undervejs oplever parasitterne fremkalde en så slem irritation, at dyret klør pelsen af sig selv og ødelægger hårsækkene.

Selvom symptomerne kan være voldsomme, så er der ræve, der kommer sig over sygdommen. Derfor sender Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 ikke nødvendigvis reddere afsted med det samme.

– Det er desværre for ræven og andre dyr en del af naturens gang, at de bliver syge. For ræven er den særligt udsat overfor skab, men det sker heldigvis, at den kommer sig over det, forklarer Peter Gravlund Nielsen, der er biolog og ansvarlig for vildtplejen hos Dyrenes Beskyttelse og fortsætter:

– Derfor rykker vi ikke ud, før det vurderes, at ræven har tabt kampen til sygdommen, da vi ønsker, at ræven får mulighed for at komme sig, før vi skrider til aflivning.

Derudover oplever Vagtcentralen 1812, at folk her i forårsmånederne henvender sig med ræve, de mistænker for at være ramt af skab. Det skyldes, at ræven skifter pels i denne periode og derfor ser forpjusket ud og det kan ligne et symptom på skab.

Hvis du spotter en ræv, som du mistænker for at være smittet, så kan du derfor observere dyret for at se, om den virker afkræftet og ikke flytter sig, hvis man nærmer sig den.

– En ræv, der er ramt af skab, vil ofte klø sig ganske meget, da parasitterne irriterer huden. Er ræven hårdere ramt, vil den til slut ligge ubevægelig og kan ligefrem ryste af kulde, uddyber Peter Gravlund Nielsen og fortsætter:

– Her kan man ringe til 1812 og den eneste rigtige hjælp vil desværre ofte være at ende rævens lidelser.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER