ForsideAndetFørst halvår slår ny pant-rekord

Først halvår slår ny pant-rekord

I første halvår af 2021 er der kommet over 900 mio. flasker og dåser retur gennem pantsystemet. Det er en stigning på 18 procent i forhold til samme periode sidste år – som vel at mærke var et rekordår. Dermed fortsætter tendensen med, at danskerne panter mere under corona.

Selv om 2020 var et rekordår, når det kommer til pant, så er rekorden allerede slået efter årets første seks måneder. Der er nemlig kommet 922 millioner flasker og dåser retur gennem flaskeautomater og pantstationer i perioden, og det er 140 millioner mere end samme periode sidste år. Det svarer til en stigning på 18 procent.


”Vi kan se, at der har været virkelig tryk på både flaskeautomater og pantstationer i det første halvår. Danskerne er gode til at aflevere deres flasker og dåser, så de kan blive genanvendt til nye, og det er med til at give den nye rekord”, siger markedsdirektør Marlene Holmgaard Fris fra Dansk Retursystem.

Særligt pantstationerne har der været tryk på. Der er afleveret 56 procent mere i pantstationerne i 2021 end i første halvår året før, som også var et rekordår. Dermed er kapacititetsgrænsen for, hvad pantstationerne kan håndtere, mere end overskredet, hvilket har givet kø ved mange pantstationer.

Stigningen skyldes blandt andet, at danskernes forbrug har ændret sig under corona, hvor øl, vand og juice i større stil bliver drukket hjemme end på restauranter og cafeer, der har været lukket. Desuden har mange holdt deres ferier og fester hjemme, hvilket også har genereret flere flasker og dåser med pant.

Tallene viser også, at det primært var i årets første fire måneder, at der blev pantet igennem, hvorefter der var en lille nedgang, da restauranter og cafeer åbnede igen efter corona, og forbruget blev flyttet ud af hjemmet. Samlet set ligger alle måneder i år dog over sidste år.

Dansk Retursystem indsamler alle flasker og dåser med pant og sørger for, at materialet bliver genanvendt til nye flasker og dåser. Sidste kom der 1,7 mia. flasker og dåser retur, og det sparede for udledning af 178.000 tons CO2.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER