Flere ulykker bag rattet med alkohol
Selvom langt de fleste danskere tager klart afstand fra spritkørsel, sigtes der alligevel hvert år omkring 6.000 personer for at køre bil med for høj alkoholpromille. En statistik fra Rådet for Sikker Trafik viser, at der stadig er et stort behov for at minde folk om farerne ved spritkørsel og vigtigheden af at planlægge transporten, når man har drukket alkohol.
En positiv udvikling over tid
Gennem årene har vi i Danmark generelt set en positiv udvikling, hvor flere og flere vælger at lade bilen stå, når de har indtaget alkohol. Kampagner, øget opmærksomhed og et stærkt fokus på konsekvenserne af spritkørsel har været med til at reducere antallet af spritulykker markant. Mange er blevet bedre til at tage ansvar og sikre, at de ikke sætter sig bag rattet, hvis de har drukket.
En bekymrende stigning i 2023
Til trods for denne generelle forbedring, var der sidste år en bekymrende stigning i antallet af spritulykker med personskade. Dette viser, at selvom de fleste er blevet bedre til at undgå spritkørsel, er der stadig et betydeligt antal, der tager chancen og dermed udsætter sig selv og andre for fare.
Vigtigheden af forhåndsaftaler
For at undgå spritkørsel og de tragiske ulykker, det kan føre med sig, er det essentielt at planlægge transporten på forhånd. Her er nogle råd, der kan hjælpe:
- Aftal en Chauffør: Før festen starter, skal I aftale, hvem der kører hjem. Denne person skal naturligvis holde sig fra alkohol hele aftenen.
- Tilbyd Alkoholfri Alternativer: Sørg for, at der er rigeligt med alkoholfri øl eller drinks til chaufføren, så vedkommende også kan nyde aftenen uden at føle sig udenfor.
- Brug Offentlig Transport eller Taxi: Hvis ingen i selskabet kan eller vil være chauffør, så benyt offentlig transport eller bestil en taxi. Det er en sikker og ansvarlig løsning.
- Overnatning: Planlæg for muligheden af at overnatte, hvis transport ikke er mulig uden at køre beruset. Dette kan være hos venner, familie eller på et nærliggende hotel.