Efter alvorlige episoder ved vandet: Brug livredderne

Blokhus Strand. Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

Efter alvorlige episoder ved vandet: Brug livredderne

Sommerferien er for mange godt i gang, og selvom vejret endnu ikke lægger op til de store badedage, så er mange aktive ved de danske kyster. I den første uge af skolernes sommerferie blev en rutineret kitesurfer opdaget og genoplivet af livredderne fra TrygFonden Kystlivredning. Et andet sted blev en mand ramt af kramper i vandet og kunne ikke selv komme ind til land. Det understreger fornuften i at gå i og på vandet der, hvor livredderne holder øje, lyder det i en pressemeddelelse fra TrygFonden Kystlivredning.

I sidste uge måtte TrygFondens kystlivreddere rykke ud med hjælp til en ellers rutineret kitesurfer, der pludselig lå bevidstløs i vandet. Da livredderne fik kitesurferen op i båden, kunne de konstatere, at han havde fået hjertestop og ikke trak vejret. De begyndte straks at yde livreddende førstehjælp, og med genoplivningsindsatsen, der fortsatte på land, lykkedes det igen at få gang i kitesurferens vejrtrækning, hvorefter redningsberedskabet overtog og fløj med helikopter til hospitalet.

– Det var en alvorlig hændelse, vores livreddere kom ud for, men de har trænet den slags situationer adskillige gange og ved præcis, hvad de skal gøre. Episoden understreger dog tydeligt, at det er en rigtig god ide at bade og tage på vandet, hvor der er livreddere i nærheden til at holde øje eller hjælpe til, hvis der opstår farlige situationer. Selv erfarne vandsportsfolk og svømmere kan få problemer, og så er det afgørende, at andre kan træde til, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

I den første uge måtte livredderne også hjælp en mand i land, der 200 meter fra land fik krampe og ikke selv var i stand til at komme ind til land.

– Sommervejret viser sig ikke fra sin bedste side i øjeblikket, så vi ser ikke mange, der ligger og soler sig. Til gengæld er der stadig en del mennesker, der bruger strandene og vandet til forskellige rekreative aktiviteter, og det kan bestemt også kun anbefales. Men brug livredderne – de er på vagt hver dag og klar til at træde til, hvis uheldet skulle være ude. Og ellers så vælg i hvert fald et område, hvor der er hjælp at hente i nærheden, og lav en aftale med nogen om at holde øje med dig, siger Anders Myrhøj.

Aktionstal for uge 27
TrygFondens livreddertårne åbnede fredag den 28. juni, og livredderne er denne sommer til stede på i alt 34 strande og havnebade.

I uge 27 (den 1. juli – 7. juli) gennemførte livredderne i alt 4.541 indsatser, hvor det i to tilfælde vurderes, at én eller flere personer var i livsfare. Derudover var der 34 almindelige førstehjælpsaktioner, 362 forebyggende aktioner og 4.143 oplysende indsatser.


To livreddende aktioner i uge 27

Enø Strand, 1. juli 2024
En af livredderne observerer en mand 200 meter fra land, som giver det skarpe signal. Livredderen tager sit board og padler ud til den nødstedte, som fortæller, at han har fået krampe og ikke selv kan komme ind til land. Livredderen får manden til at holde fast i boardet og hjælper ham stille og roligt ind til land.

Nørre Vorup Strand, 3. juli 2024

Livredderne ser et board og en kite uden person. To livreddere sejler ud til den nødstedte og får kitesurferen op i båden, cuttet linerne fra udstyret væk og konstaterer, at manden er uden bevidsthed og vejrtrækning. Livredderne påbegynder straks livreddende førstehjælp, mens livredderen på land alarmerer redningsberedskabet og gør klar til at tage imod. På land fortsætter genoplivningsindsatsen, hvor en hjerteløber med praktiserende læge-erfaring også hjælper til. Det lykkes at få gang i vejrtrækningen, inden det professionelle beredskab når frem, og da redningshelikopteren tager afsted med kitesurferen, er han fortsat bevidstløs, men med normal vejrtrækning.

TrygFonden Kystlivredning – aktionstal fra uge 27 (den 1.-7. juli 2024)

Livredderne udfører fire typer indsatser på strandene:

  • Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
  • Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
  • Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
  • Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.

Landsdækkende: 2 livreddende aktioner, 34 førstehjælpsaktioner, 362 forebyggende aktioner, 4.143 oplysende indsatser

Nordjylland: 1 livreddende aktion, 4 førstehjælpsaktioner, 109 forebyggende aktioner, 827 oplysende indsatser

  • Blokhus: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 11 forebyggende aktioner og 81 oplysende indsatser
  • Løkken: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 77 forebyggende aktioner og 174 oplysende indsatser
  • Tornby: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 1 forebyggende aktion og 132 oplysende indsatser
  • Palmestranden: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 11 forebyggende aktioner og 264 oplysende indsatser
  • Sønderstrand: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 5 forebyggende aktioner og 67 oplysende indsatser
  • Nørre Vorupør: 1 livreddende aktion, 2 førstehjælpsaktioner, 4 forebyggende aktioner og 109 oplysende indsatser