Dyrlægen anbefaler: Sådan forebygger du nytårsangst hos hunde

AniCura
Foto: AniCura
Print Friendly, PDF & Email


Dyrlægen anbefaler: Sådan forebygger du nytårsangst hos hunde

Nytårsaften kan være en utryg og ubehagelig aften for menneskets bedste ven, som ofte lider, når raketterne fyrres af til midnat. Heldigvis er der ifølge dyrlæge Hanne Friis flere tiltag, som kan være med til at gøre aftenen til en bedre oplevelse for hunde.


Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og det er for mange danskere forbundet med festlige stunder og ikke mindst flot fyrværkeri. Men for hunde kan nytårsaften og dagene op til være en skræmmende og ubehagelig tid, da de firbenede er langt mere følsomme over for høje og ukendte lyde. Derfor er det en god idé at være ekstra opmærksom på sin hund mellem jul og nytår, lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura:

– Der er ikke længe til, at danskerne igen må affyre fyrværkeri, og derfor bør hundeejere holde særligt øje med sit kæledyr den kommende tid. Nogle hunde har nemlig en tilbøjelighed til at blive meget angste, når de høje fyrværkeribrag lyder, hvilket i mange tilfælde vil vise sig ved, at hunden begynder at gø, blive urolig, savle, gemme sig eller ryste, forklarer chefdyrlæge hos AniCura Dyrehospitaler i Danmark, Hanne Friis, der kommer med tre råd til at forebygge nytårsangst hos hunde.

1. Forebyggende lydtræning

For at gøre nytårsaften til en bedre og mindre stressende oplevelse for din hund er det en god idé at lydtræne, så hunden vænner til nytårets larm. Det er dog væsentligt at starte flere dage forinden nytårsbragene finder sted, lyder det fra Hanne Friis:

–  Det kan være en god forberedelse til nytårsaften, hvis hunden i forvejen er vant til forskellige oplevelser og lyde i hverdagen. Derfor kan det også være en fordel eksempelvis at gå en tur med sin hund i forskellige miljøer med larm, afspille diverse fyrværkerivideoer fra YouTube eller eksperimentere med at tabe ting på gulvet, som kan give en høj lyd. I den forbindelse er det dog vigtigt, at man hele tiden er opmærksom på hundens reaktion og sørger for at skrue gradvist op og ned for lydene alt efter, hvordan hunden reagerer. 

2. Skab tryghed i hjemmet

På selve nytårsaften er det vigtigt at sørge for at indrette hjemmet, så der bliver skabt et område, der kan fungere som en form for sikkerhedszone, hvor hunden kan søge hen for at få tryghed, mens det buldrer og brager udenfor:

– Hvis man har mulighed for det, vil jeg anbefale at indrette et mørkt rum i hjemmet, hvor ruderne bliver dækket til med gardiner, som kan skærme for både lys og lyd, så hunden kan søge herind og finde tryghed og ro om aftenen. Derudover kan radio eller musik være en god måde at distrahere hunden fra nytårsraketterne, siger Hanne Friis.

3. Overvej beroligende medicin

Hvis din hund tidligere har været meget utryg og angst ved nytårsaften, kan det være en stor hjælp at henvende sig til sin dyrlæge, der kan rådgive om, hvilke muligheder der findes i forhold til beroligende medicin:

– I nogle tilfælde kan hunde være så angste for fyrværkeri, at det er nødvendigt med beroligende medicin. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at medicinen kun udskrives på recept, hvorfor man allerede før jul bør booke en tid hos dyrlægen, som kan hjælpe med at finde den rette medicin og dosering. I den forbindelse er det væsentligt at understrege, at man på igen måde selv må eksperimentere med at give hunden medicin, som er beregnet til mennesker, da det kan have en helt anden alvorlig effekt, slutter Hanne Friis.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn