Debat om busrute 70: ‘Borgerne i landdistrikterne betaler også skat’

Lektor Peter Thellufsen Pedersen, kandidat for Liberal Alliance i Jammerbugt til KV2025, Foto: Privat
Print Friendly, PDF & Email

Debat om busrute 70: ‘Borgerne i landdistrikterne betaler også skat’

Af Lektor Peter Thellufsen Pedersen, kandidat for Liberal Alliance i Jammerbugt til KV2025

I øjeblikket er der stor debat om busrute 70, der kører igennem blandt andet Birkelse-Ryå, skal nedlægges: (https://jammerbugtposten.dk/nedlaeggelse-af-rute-70-til-fordel-for-ekstra-stoppesteder-med-expressbus-970x/).

70’erens afskaffelse vil betyde decideret afvikling af et landsbysamfund med næsten 1000 borgere. Den nærmeste bus vil være næsten 5 km væk inde i Aabybro. Det går stik imod flertallet i kommunalbestyrelsen, som ellers påstår at de arbejder for at bevare infrastrukturen i kommunen. Det er oven i købet ret billigt at holde 70’eren kørende, hvorfor man kan blive forundret over, at det lige er her man vælger at skære, når det får så store konsekvenser for en stor gruppe borgere.

Borgerne i Birkelse-Ryå betaler også skat, som er med til at finansiere infrastrukturen. Infrastrukturen skal ikke kun være omkring de store byer, fordi vi så netop får den urbanisering som alle politikere påstår de frygter så meget. Borgerne betaler også for mange ting de aldrig kommer i nærheden af at bruge, eksempelvis store kulturinstitutioner i København, som kun københavnere får glæde af, men som jyderne skal medfinansiere. Derfor synes jeg godt, at man kan forlange at der kører en bus igennem en mindre landsby, bare en enkelt gang i timen.

I det store perspektiv er det ganske enkelt ufatteligt at man vil lukke en så livsvigtig busrute, da den er så billig. Hvor er den kæmpestore besparelse man må forvente at opnå, når man bevidst dræber den kollektive trafik i et helt bysamfund? Det må jo mindst være i millionklassen hvis det skal kunne retfærdiggøres. Man kan måske godt nedlægge et stoppested eller to i Birkelse, men helt at afskaffe dem alle sammen er dybt godnat – det tager reelt kun bussen nogle få minutter at svinge indenom og samle passagerer op.

Den nuværende samfundskontrakt består i at vi afleverer størstedelen af vores indkomst til staten, og at staten så varetager visse opgaver for borgerne. Såfremt staten ikke evner at løse disse opgaver, men bruger pengene på ligegyldige kulturinstallationer eller diversitetskurser, så må borgerne ganske enkelt beholde nogle flere af deres egne penge, så de selv kan sørge for transport. Der er altså penge nok i kassen, vores politikere har bare en tendens til at bruge dem på de forkerte ting.

Den nuværende kommunalbestyrelse blev først engageret i kampen for at bevare 70’eren, da der var massiv folkelig modstand imod at afskaffe den. Det er som om, at det først dér gik op for dem, at det var et problem for mange af borgerne i området. Hvor er det perspektivløst i første omgang, og sidenhen opportunistisk at man nu mener at man vil hjælpe borgerne, selvom man i første omgang gik ind for at afskaffe ruten!

Havde man haft lidt mere fornuft med i planlægningen fra starten, ville problemerne ved afskaffelsen af den relativt billige busrute, være åbenlyse. I mit parti vil vi arbejde for, at vi ikke så lemfældigt på rådhuset, træffer beslutninger, som får så store konsekvenser for små lokalsamfund. I dette tilfælde taler vi om en minimal besparelse på en busrute, hvor man i samme ombæring ødelægger den kollektive trafik for et betydeligt landsbysamfund. Det giver ingen mening.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn