Danskernes favoritfilm er fundet

Blinkende Lygter Foto: Rolf Konow
Print Friendly, PDF & Email

Danskernes favoritfilm er fundet

Nordisk Film+ kan nu afsløre vores allesammens danske favoritfilm, og der er både Oscar-vindende mesterværker og tidløse klassikere i top 10. 

I en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for streamingtjenesten Nordisk Film+ har danskerne udpeget de bedste danske film nogensinde. Top 10 spænder over mere end 50 års filmhistorie med Olsen Banden-filmene som de ældste klassikere og Druk fra 2020 som den nyeste film på listen. 

”Undersøgelsen viser tydeligt, at når vi skal filmhygge hjemme i stuerne, er der nogle danske film, vi vender tilbage til igen og igen,” siger ansvarlig for Nordisk Film+ Kasper Bent Rasmussen 

Blinkende lygter topper listen som danskernes absolutte favoritfilm. 23 år efter sin premiere har Anders Thomas Jensens action-komedie om venskabet mellem fire kriminelle stadig en helt særlig plads i danskernes hjerte. På andenpladsen finder vi Thomas Vinterbergs Oscar-vinder Druk, på tredjepladsen ligger Susanne Bier-komedien Den eneste ene, og fjerdepladsen indtages af de folkekære film om Olsen Banden.  

Blinkende lygter er på en og samme tid et alvorligt drama med noget på hjerte og en sprængfarlig komedie med uforglemmelige replikker. En fællesnævner for danskernes favoritfilm er deres evne til at spejle den danske folkesjæl med en god portion humor, som det også ses i f.eks. Olsen Banden-filmen, Den eneste ene og Druk,” siger Kasper Bent Rasmussen. 

Undersøgelsen bekræfter, at Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas er blandt danskernes yndlingsskuespillere – hver især er de med i halvdelen af filmene på top 10-listen. Samtidig ser det ud som om, at Anders Thomas Jensen kender opskriften på succes – han har nemlig haft fingrene dybt nede i hele fire film i top 10.  

”Jeg er ikke så god til citater, men kan da sige, at det gør mig glad, i særdeleshed da jeg uden held har forsøgt at tvinge mine egne børn til, at se de film i årevis,” lyder det fra Anders Thomas Jensen selv.

På pladserne fem til ti over danskernes favoritfilm ligger Adams æblerDe grønne slagtereJagtenAfdeling Q-serienNattevagten og I Kina spiser de hunde.  

”På Nordisk Film+ mærker vi, hvor populære de danske film er. I en tid med endeløse streamingmuligheder, har de danske film en særlig status. Danskerne elsker ganske enkelt danske film, og de mest populære er en del af vores fælles kulturhistorie og referenceramme,” siger ansvarlig for Nordisk Film+ Kasper Bent Rasmussen. 

Danskernes favoritfilm – Top 10 

  1. Blinkende lygter (Instr. Anders Thomas Jensen, 2000) 
  2. Druk (Instr. Thomas Vinterberg, 2020) 
  3. Den eneste ene (Instr. Susanne Bier, 1999) 
  4. Olsen Banden-filmene 
  5. Adams æbler (Instr. Anders Thomas Jensen, 2005) 
  6. De grønne slagtere (Instr. Anders Thomas Jensen, 2003) 
  7. Jagten (Instr. Thomas Vinterberg, 2012) 
  8. Afdeling Q-filmene  
  9. Nattevagten (Instr. Ole Bornedal, 1994) 
  10. I Kina spiser de hunde (Instr. Lasse Spang Olsen, 1999) 

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.529 CAWI-interview med danskere i alderen 15-79 år i perioden 25/8-6/9 2023

LÆS OGSÅ: 49-årig lokal mand stoppet af patrulje