Danskerne glemmer cykelhjelmen

Pressefoto: ABUS Alt for få danskere bruger cykelhjelm, når de suser afsted på cyklen. Det vil Børneulykkesfonden og cykelhjelmsproducenten ABUS gøre noget ved.
Print Friendly, PDF & Email


En cykelhjelm forbedrer cykelsikkerheden betydeligt. Det er de fleste næppe i tvivl om. Alligevel bruger alt for få danskere cykelhjelm, når de suser afsted på cyklen. Det vil Børneulykkesfonden og cykelhjelmsproducenten ABUS gøre noget ved.

Nok er de danske forældre generelt gode til at give deres børn cykelhjelm på. I en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget på vegne af Børneulykkesfonden, svarer hele 79 % af forældre med hjemmeboende børn under 16 år faktisk, at deres barn altid kører med cykelhjelm.

Når samme spørgsmål stilles forældrene, er det dog kun 40 %, der altid bruger cykelhjelm. Sammen med de danske teenagere er forældrene den gruppe, der oftest glemmer at spænde hjelmen inden cykelturen.

Og det er ærgerligt. Hvert år kommer rigtig mange danskere nemlig ud for en cykelulykke. Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital viser, at mere end 4400 børn mellem 0-17 år kom på skadestuen som følge af en cykelulykke i 2017. Det er særligt børn i alderen 10-14 år har risiko for at komme til skade, når de suser af sted på cyklen.

I denne aldersgruppe kom mere end 2200 børn til skade i en cykelulykke i 2017. Samtidig falder andelen af cykelhjemsbrugere også i denne aldersgruppe. Tal fra en undersøgelse, som Epinion har foretaget på vegne af Børneulykkesfonden, viser, at mens 93 % af de 6-10-årige altid bruger cykelhjelm, så falder det væsentligt hos de 11-15-årige, hvor kun 73 % altid kører med cykelhjelm.

”Både børn og voksne er afhængige af at bruge hovedet mange år fremover. Og en cykelhjelm er nu og engang den bedste måde at beskytte sig mod hovedskader ved cykelulykker. Jeg vil anbefale, at forældre gør sig umage for at være et godt forbillede for deres børn og bruger cykelhjelm. Børn lærer af de voksnes opførsel, og de efterligner vores adfærd, så vi forældre er nødt til at vise det gode eksempel for vores børn”, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Børneulykkesfonden og ABUS sætter fokus på cykelsikkerhed for hele familien

Endnu flere danskere bør huske hjelmen, når de cykler. Derfor lancerede Børneulykkesfonden og ABUS sidste år kampagnen #sikkercykelby, der har til formål at gøre cykelturen mere sikker for både børn og voksne. Med kampagnen ønsker ABUS og Børneulykkesfonden at sætte fokus på vigtigheden af at bruge cykelhjelm uanset ens alder. En cykelhjelm har nemlig afgørende betydning for omfanget af hovedskader, hvis man uheldigvis kommer ud for en cykelulykke.

Resultatet af samarbejdet mellem ABUS og Børneulykkesfonden er en #sikkercykelby-hjelm til både børn og voksne. For hver solgt cykelhjelm donerer ABUS 40 kr. til Børneulykkesfondens forebyggende arbejde. Modellerne hedder Youn-I og Urban-I og fås i forskellige størrelser. Hjelmen kan købes hos en række forhandlere, som kan ses på www.sikkercykelby.com

Tal fra Børneulykkesfondens Epinionsundersøgelse

79 % af forældrene til børn i alderen 0-16 år svarer, at deres barn altid bruger cykelhjelm. 9 % af forældrene til børn i alderen 0-16 år svarer, at deres barn aldrig bruger cykelhjelm.

40 % af forældrene til børn i alderen 0-16 svarer, at de altid selv bruger cykelhjelm.

39 % af forældrene til børn i alderen 0-16 svarer, at de aldrig selv bruger cykelhjelm.