Corona gør ikke kampen mod ensomhed lettere, men der er nu endnu mere end før brug for, at vi rækker ud til hinanden. Heldigvis kan vi stadig mødes omkring måltidet – også med andre end vores nære relationer.
I disse uger popper Anne Glad og James Price op på de sociale medier, for at opfordre os alle til at mødes vidt og bredt til fællesspisning på skærmen i uge 45.
Folkebevægelsen mod Ensomhed sætter i samarbejde med Mary Fonden endnu engang fokus på ensomhed og vil minde danskerne om vigtigheden af at række ud til hinanden.
”Ensomhed er et stort problem i Danmark, og når vi ovenikøbet har haft en periode med corona, så er problemet blevet endnu større. Men vi kan alle sammen gøre en forskel. Det er så enkelt at række ud, selvom det kan være svært at tage det første skridt,” siger Anne Glad.
’Danmark Spiser Sammen’ er Folkebevægelsen mod Ensomheds tilbagevendende kampagne, der normalt opfordrer til store og små fællesspisninger, hvor mennesker samles over et måltid, men i år er fokus særligt på den virtuelle middag.
”Flere danskere er isolerede og i risiko for at føle sig ensomme på grund af corona, og samtidig skal vi begrænse vores sociale kontakt. Det kan få store konsekvenser for den enkelte. Derfor håber vi på, at vi denne gang kan nå endnu bredere ud og opfordre alle danskere til at samle gamle venner, bekendte, naboen og bedsteforældre,” siger Majken Lundberg, koordinator i Folkebevægelsen mod Ensomhed.
I Danmark er mindst 350.000 personer over 16 år svært ensomme, og når ensomheden bliver langvarig, er den skadelig for vores psykiske og fysiske helbred. Derfor er det vigtigt, at corona-restriktioner ikke holder os fra at komme hinanden ved.
”I denne tid må vi tænke kreativt og alternativt for vores måder at mødes på. Heldigvis har vi en teknologi, der gør det muligt for os at række ud, uden vi behøver at være sammen fysisk. Vi håber, at kampagnen kan være med til at minde danskerne om, hvor stor en forskel det gør at række ud – også selvom det er virtuelt” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
Over 80 organisationer, kommuner og virksomheder er del af Folkebevægelsen mod Ensomhed. Danmark Spiser Sammen kører på fjerde år og har i år skiftet form på grund af myndighedernes restriktioner for at mindske smitten af COVID-19. Derfor Spiser Danmark Sammen – virtuelt!
Fakta:
- Antallet af ensomme er steget betydeligt hos alle aldersgrupper under corona
- Stigningen er størst blandt de unge og de ældre
- Inden corona spiste hver femte dansker altid eller næsten altid deres aftensmåltid alene
- Inden corona svarede hver ottende dansker, at de savner selskab, når de spiser aftensmad. Blandt enlige eller personer, der har mistet en ægtefælle, var tallet hver tredje
- 78 % af danskerne mener, at det kan mindske ensomhed at have nogen at spise sammen med