Bliv klogere på trækakslens funktion i din bil

Arkivbillede

Bliv klogere på trækakslens funktion i din bil

Som bilejer vil du formentlig gerne passe godt på din bil og sørge for, at den kører optimalt i mange år frem. Du har måske bilen til regelmæssigt service, får skiftet olie jævnligt og tager hyppigt bilen en tur i vaskehal. Det er alle gode måder til at holde bilen funktionel og give den en lang levetid. For at kunne passe endnu bedre på din bil er du sikkert nysgerrig på, hvad der foregår under bilhjelmen. Læs med her og bliv klogere på, hvilken funktion trækakslen har for fremdriften i din bil.

Hvad er en trækaksel?

En trækaksel udgør en vigtig del af et køretøjs evne til at bevæge sig. En drivaksel – også kaldet trækaksel – overfører drejningsmoment fra motor til hjul. Trækakslen har således en central funktion i overførslen af drivkraft fra motoren til hjulene, og akslen er en væsentlig del af et køretøjs drivlinje. 

-- annonce ---

En trækaksel er bestående af flere komponenter, som sammen muliggør hjulenes drejning og køretøjets bevægelse. Den sørger for at forbinde gearkassens kraft med de enkelte hjul, hvorved hjulene kan trække køretøjet. Det er ud af denne funktion, at betegnelsen trækaksel er opstået. Selve trækakslen består af en metalstang, som er forbindelsesled mellem gearkasse og differentiale til hjulene.

Bilens fremdrift

Der er forbundet en trækaksel fra gearkassen til hvert af de hjul, som motoren skal trække. Det betyder, at trækakslen er forbundet til det sæt hjul, som sørger for køretøjets fremdrift. Hvilket sæt hjul, der er forbundet, afhænger af, hvorvidt din bil er forhjulstrukket eller baghjulstrukket. 

Har du en bil med firhjulstræk, trækkes hvert af de fire hjul frem af hver sin trækaksel.

Overførsel af drejningsmoment

En trækaksel er i stand til at overføre motorens drejningsmoment til hjulene, hvilket har betydning for både bilens evne til at accelerere og køre med høj hastighed. Omdrejningsmoment er den trækkraft, som får et køretøjs hjul til at dreje rundt og dermed skabe fremdrift og fart.

Når en bil skal accelerere og holde en høj fart, kræver det meget af bilens enkelte komponenter. Trækaksler er konstrueret til at kunne klare de belastninger og den kraftoverførsel, som opstår under kørslen.

Lejernes funktion i en trækaksel

En trækaksel arbejder ikke alene, når kraften fra motoren skal overføres til hjulene. For at sikre en større kørselskomfort og en jævn overførsel af trækkraft er de fleste trækaksler udstyret med universallejer. Disse lejer har den funktion at tillade hjulene bevægelighed i forskellige rotationer og vinkler, så hjulene uden modstand kan bevæge sig i forskellige retninger.

Vedligeholdelse af trækakslen

Når det kommer til vedligeholdelse af din bil, handler det ikke kun om at forlænge bilens levetid. Det handler i lige så grad om at holde bilen i god stand, så du er sikret en optimal ydeevne. På samme måde som løbende vedligehold sørger for din sikkerhed, så skader på bilen og trafikale uheld kan forebygges bedst muligt.

I forhold til trækakslen på dit køretøj bør du regelmæssigt vedligeholde den. På den måde kan du undgå, at akslen beskadiges eller slides for meget. Det kan nemlig føre til øget støj eller vibrationer fra motoren og i værste fald tab af trækkraft og dermed tab af ydeevne.

Du kan vedligeholde trækakslen ved regelmæssigt at smøre led og lejer. Hvis du oplever, at akslen virker slidt eller beskadiget, bør du udskifte den.