Bliv ferieklar med minimal indbrudsrisiko

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Rejserestriktionerne er blevet lempet, og det har fået flere til at finde pas og solhat frem. Hvad enten du planlægger et smut sydpå eller et sommerhusophold inden for landets grænser, kan lykken efter en afslappende ferie dog hurtigt vende, hvis din rejselyst har fristet ubudne gæster. Her finder du en række gode råd til, hvordan du indbrudssikrer tyvens foretrukne indgang, nemlig vinduerne.

Sommeren er på sit højeste, og det er tid til sol, strand og skygge under parasollen til den helt store guldmedalje. Desværre har medaljen også en bagside, for juli er nemlig den sommermåned med flest indbrud, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd. I det Corona-ramte 2020, hvor nedlukningen fik antallet af indbrud til at styrtdykke, blev der i juli begået 55 indbrud dagligt, hvilket er 56% flere end i de øvrige sommermåneder.

Der er dog fortsat grund til at tage sine forholdsregler, især nu hvor lempede rejserestriktioner sender mange danskere mod sydens sol. Før sandaler og solhat ryger i rejsetasken, og kursen bliver sat mod årets sommerferiedestination, er der en del, du kan gøre for at holde langfingrede gæster fra døren – eller vinduerne.

Har du sikret tyvens foretrukne indgang?

Og netop vinduerne er værd at rette blikket mod, da ubudne gæster oftest vælger denne vej ind i boligen. Derfor starter en sikker bolig med vinduerne, fortæller Klaus Tiedemann, der som privatrådgiver hos vinduesproducenten Velfac har helt hånd i hanke med indbrudssikring:

– En af de mest effektive måder at komme tyvene i forkøbet er ved at sikre vinduer og døre. Derfor er det en god ide at give vinduerne et sikkerheds-tjek, før du forlader boligen for en stund for at drage på sommerferie. Generelt vil indbrudstyvene gerne være både hurtige og lydløse, og derfor vil de sjældent smadre en rude, da larmen påkalder opmærksomhed. I stedet finder de typisk vej ind i boligen ved at fjerne glasset eller brække vinduet op.

Heldigvis kan du nemt gøre vinduerne langt mindre interessante for tyven, hvilket minimerer risikoen for at vende hjem til en ubehagelig overraskelse.

Sådan sikrer du dine vinduer

Vinduesproducenten har flere gode råd til, hvad du selv kan gøre for at sikre vinduerne og fremhæver i den forbindelse et par af tyvenes foretrukne metoder.

En velkendt metode, som desuden er både let og lydløs, er at fjerne ruden ved at afmontere glaslisterne på ydersiden. Særligt hvis dine vinduer er af ældre dato, bør du være opmærksom på glaslisterne:

– Med nogle enkle forholdsregler kan du sikre dine ældre vinduer, fx ved at skrue glaslisterne fast med envejsskruer. Hvis du vil være helt sikker på, at ruden ikke kan fjernes udefra, kan du vælge sikkerhedslimede ruder eller vinduer, hvor glaslisten er monteret på indersiden, forklarer Klaus Tiedemann.

En anden indbrudsmetode er en såkaldt underboring. Den kan du undgå ved at skifte hasper eller paskvilgreb:

– Hvis vinduerne har hasper, vil jeg anbefale at udskifte dem til en model, der indeholder sikring. Hvis vinduerne derimod er udstyret med paskvilgreb, er vejen frem at udskifte dem til et greb med indbygget lås. Derudover har det stor effekt at eftersikre vinduerne med beslag og sikringsskinner, som kan medvirke til at forhindre indbrud ved brug af værktøj, lyder det fra privatrådgiveren.

Skift over til en indbrudssikker løsning

Hvis du alligevel står foran en renovering, hvor du skal udskifte vinduerne, er det oplagt at vælge en model, som har indbrudssikring indbygget som standard. Det sparer dig for både tid og overvejelser, da du ikke skal spekulere over at sikre vinduerne, vælge funktioner til og fra eller bruge tid på at eftermontere sikkerhedsudstyr, der kan påvirke vinduernes udtryk:

– Alle Velfac-vinduer har sikkerhedslimede ruder, specialdesignede beslag og et solidt lukkesystem. Dermed er vinduerne som standard sikret mod indbrud, hvilket gør det nemmere for dig at træffe et trygt valg. Vil du skrue lidt ekstra op for sikkerheden, er der mulighed for at tilvælge greb med lås eller lamineret glas i ruden, afrunder Klaus Tiedemann.