Bilister blænder cyklisterne på mørke nordjyske landeveje  

Bilister bør blænde ned i god tid for cyklisterne - og hellere en gang for meget og for tidligt end en gang for lidt og for sent. Sådan lyder budskabet fra bestyrelsesmedlem Michael Levisen Nielsen, Cyklistforbundet i Aalborg.
Print Friendly, PDF & Email

Bilister blænder cyklisterne på mørke nordjyske landeveje  

En tredjedel af bilisterne på de mørke landeveje blænder ned for sent for cyklister. Det forringer cykelglæden og kan medføre farlige situationer i trafikken. Cyklistforbundet sender følgende ønske til bilisterne: Hjælp cyklisterne i mørketiden – Blænd ned i god tid.  

Hver tredje bilist blænder cyklisterne med det skarpe fjernlys. Sådan lyder resultaterne af en ny måling. Målingen er foretaget i december 2022 på de mørke landeveje i omegnen af Aalborg. Målingen viser, at cyklister desværre ofte føler sig blændet af bilister.  

På baggrund af undersøgelsen opfordrer Cyklistforbundet i Aalborg bilisterne til at hjælpe cyklisterne ved at blænde ned i god tid, når de møder en cyklist.  

– Mange cyklister nyder at cykle hele året – også i den mørke årstid. Men desværre oplever mange cyklister ofte, at de blændes af bilisternes skarpe fjernlys, særligt på de mørke vejstrækninger uden for byerne. Derfor opfordrer vi bilisterne til at holde ekstra godt øje med cykel-lys og -reflekser. Så snart man som bilist ser et lys fra en modkørende cyklist i det fjerne, så blænd ned og hjælp dermed til at cyklisten kan cykle behageligt og sikkert videre gennem mørket, lyder rådet fra Cyklistforbundets bestyrelsesmedlem i Aalborg, Michael Levisen Nielsen.   

Lys opfanges individuelt   

– Vores øjne er meget forskellige. Nogle cyklister ser godt i mørket og føler sig mindre blændet. Andre cyklisters syn hæmmes meget af skarpe lys fra bilerne – og nogle cyklister er nødsaget til at stoppe i adskillige sekunder efter mødet med blændende billygter. Men fælles for alle cyklister er, at de foretrækker at bilerne blænder ned i god tid, forklarer Michael Levisen Nielsen, der selv hyppigt cykler i vintermørket og derfor ofte oplever bilister der blænder i mørketiden.    

– I et cykelland som Danmark bør man trygt og komfortabelt kunne cykle hele året og hele døgnet – også i de mørke vintermåneder. Cykling er sundt for cyklisterne og godt for klimaet. Derfor skal det naturligvis være godt og behageligt at cykle hele året – uden at man som cyklist hyppigt oplever at blive blændet af bilisternes skarpe fjernlys, slutter bestyrelsesmedlemmet fra Cyklistforbundet i Aalborg.   

Gode råd til bilister:  

  • Hold godt øje som bilist i den mørke årstid: Ser du noget, der ligner en cykellygte/-reflekser – så blænd ned i god tid inden du nærmer dig cyklisten.   
  • Husk færdselsloven: ”Fjernlys (langt lys) må ikke anvendes (…) ved møde med andet køretøj i sådan afstand fra dette, at føreren kan blændes”.  
  • Sænk farten, når du blænder ned så bilen kan bringes til standsning inden for synsfeltet.   
  • Husk at bilister også kan blænde cyklister, der færdes på cykelsti adskilt fra vejen.   
  • Vent med at blænde op til du er kommet helt forbi cyklisten.   
  • Pas særligt godt på veje med bakker og sving. Her kan bilisterne ofte først sent se cyklisten – og derfor gælder det om hurtigt at blænde ned, så snart cyklisten er synlig.  

1 KOMMENTAR

  1. Ud fra egen erfaring: Hvadenten du er fodgænger eller cyklist: Brug en lygte, der lyser med mindst 1000 lumen. Det sikrer, at bilister ser dig i god tid og rent instinktivt blænder ned, som hvis det var en anden bil han/hun mødte.Lygten skal naturligvis justeres, så den ikke blænder modkørende.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn