Biersted IF nomineret til Årets Idrætsforening 2023 i Nordjylland

Henrik Leding Skøtt
Formand Henrik Leding Skøtt Biersted IF Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

Biersted IF nomineret til Årets Idrætsforening 2023 i Nordjylland

Biersted IF er udvalgt blandt 15 som én af de tre nominerede til Årets Idrætsforening 2023 i Nordjylland. Vinderen afsløres til DGIs årsmøde sidst i april. 

Det var naturligvis en glad og stolt formand for Biersted IF, som Jammerbugtposten.dk havde sat stævne tirsdag aften i Hallen. 

– Vi er glade for det, som vi har, men er heller ikke bange for at prøve noget nyt og endnu mere. Udover de traditionelle sportsgrene, gør vi i Biersted IF, meget ud af at skabe nye ting til de mere selvorganiserede unge i og omkring Hallen og Stadion, fortæller formand for Biersted, Henrik Leding Skøtt.

– Den store skaterbane er et godt eksempel, hvor vi var de første i Jammerbugt Kommune med at have sådan et tilbud, som bruges af utrolig mange i løbet af ugen. Vi skal være samlingssted for byen og området og har gennem de sidste år været igennem en utrolig positiv udvikling, slutter formanden og røber, at et nyt projekt ved navn Boldens Arena, snart vil igangsættes.

Herunder kan du læse indstillingen for Biersted IF:

Henrik Leding Skøtt
Formand Henrik Leding Skøtt Biersted IF Foto: Jammerbugtposten.dk

Indstilling af Biersted IF til Årets Idrætsforening 2023 

BIF har introduceret følgende klassiske, moderne og fleksible idræts- og motionstilbud: 

eSport for alle 

I DGIs blad “Udspil” er foreningens succes med at forene børn fra specialklasserne (ASF) og den almene skole beskrevet. 

Tiltaget begyndte med, at initiativtagerne lagde undervisningen i eSport for ASF-elever umiddelbart før der i det samme lokale skulle være spil-café. Håbet var, at ASF-eleverne ville blive hængende og finde ud af, at de netop med eSport kan deltage på lige vilkår med alle de andre. Det må man sige er lykkedes. Nu er ASF-elever og almene elever blandet på det samme hold. 

Dette er uddrag, fra en artikel der netop er udkommet i DGIs blad ‘Udspil’, hvor idrætsforeningens idé er beskrevet: 

“Tidligere kom eleverne fra Biersted Skoles specialklasse ikke i foreningen. Nu ser de frem til den ugentlige træning i Biersted IFs eSportslokale.” 

“En af ASF-eleverne sagde en dag til mig, at han for første gang har fået venner nu. Det havde han ikke oplevet før, at han havde nogen at mødes med i den virkelige verden, som var interesseret i ham og spurgte ind.” 

Familieidræt 

I BIF har de siden 2013 afholdt familieidræt 4-8 gange årligt på fredag aftener fra 17-18.30. Efterfølgende har der været mulighed for at deltage i fællesspisning mod betaling af et mindre beløb pr person. 

Familieidræt er for alle, og det er gratis at deltage. Det har i alle årene været en stor succes, hvor børn fra 1 år – teenagere deltager i fysisk aktivitet med deres familier. Aktiviteter i hallen har været arrangeret således, at børn og voksne kan spille sammen eller hver for sig med deres jævnaldrende. Der har været plads til, at de voksne går på niveau med deres børn i en fangeleg, skubbe på gynge, spille hockey, kaste med bold eller de voksne kan motivere deres barn til at spille og lege med jævnaldrende. 

Det er en god måde, hvor børn og voksne er aktive sammen i en travl hverdag, hvor der ønskes mere kvalitetstid sammen samt mere fysisk aktivitet. Desuden kommer små børn i hallen under trygge rammer med mor og far, hvor de stille og roligt bliver mere modige til at deltage på hold uden forældre i fx fodbold, gymnastik med deres kammerater.

Familieidræt arrangeres af en gruppe frivillige, men på selve dagen styres aktiviteter af alle de deltagende. 

Biersted IFs Løbeklub 

Det er sjovere at løbe sammen, og på en kold regnvejrsdag i november er det lidt nemmere at komme afsted, hvis man ved, at der står nogle og venter på én. To løbere i foreningen har derfor taget initiativ til en anderledes løbeklub i Biersted IF. 

Idéen med denne løbeklub er at skabe et løbefællesskab, hvor det med en fælles kalender gør det muligt at løbe sammen: 

– Når man tilmelder sig, får man adgang til kalenderen 

– Alle tilmeldte løbere skriver sine planlagte løbeture ind i kalenderen 

– Løberen skriver hvor langt, og hvor hurtigt man vil løbe, og hvor turen begynder – Passer løbeplanerne sammen med andres planer, er der god mulighed for at løbe sammen. 

Løbere opfordres til at gøre sine planer fleksible: Hvis man fx. har planer om at løbe 10 km, og en anden vil løbe 5 km – så kan man jo løbe en rute på to runder af 5 km og følges ad på den ene. Tilmelder man sig et organiseret løb et sted i landet, skrives det også i kalenderen. Måske er der flere, der vil med. 

Det koster 200 kr. om året at være medlem af fællesskabet. For de 200 kr. bliver du en del af Biersted Idrætsforening, omklædningsrum og cafeteria kan benyttes, du får en løbetrøje, og der vil blive afholdt sociale arrangementer. 

BIF har igangsat en Dartklub for at få flere aktive

BIF har et medlem, Michael, der er vild med dart. Han har samlet en gruppe, som ønsker at starte en dartklub i BIF-regi. Det er en populær sport i øjeblikket, og BIF-bestyrelsen tror på, at det kan blive et populært tiltag. 

Dartklubben skal køre som et hold én gang om ugen, og man skal melde sig ind på dartholdet i foreningen for at kunne deltage. 

Der er søgt og modtaget en bevilling fra DGIs foreningspulje, til at købe to dart-baner. Det sociale er prioriteret højt, og det tror vi bedst opnås ved at flere kan dyrke sporten samtidigt. 

Volley mix 15+ 

Et blandet hold for mænd og kvinder fra 15 år og op. Når der til den ugentlige træning er tilmeldt min. 10 spillere trænes der. Træningen foregår i et afslappet og uforpligtende miljø.

Det gælder meget om at hygge sig med volley-spillet. Når man har været til træning mere end tre gange betales det halvårlige kontingent. 

Rulleklub for børn mellem 6 og 10 år 

Rulleklubben er et samarbejde, der er opstået mellem BIF og Inline Club Aalborg. IC Aalborg er voksne rulleskøjteløbere og inline-kører der træner indendørs og udendørs i Aalborg. De var på udkig efter et sted, hvor de kunne få lov at undervise børn i rulleskøjteløb. 

Da idrætsforeningen i samarbejde med ungdomsskolen tidligere har afholdt ‘rulleskøjtedisco’ i hallen, var BIF ikke betænkelige med at lukke rulleskøjteløbere ind i hallen, og derfor var det oplagt at indgå i et samarbejde med IC Aalborg. 

IC Aalborg stiller med kyndige instruktører, og børnene der deltager kommer fra et stort område. Der er børn fra bl.a. Aabybro og Aalborg og børnene i Biersted har fået endnu en aktivitet at gå til i deres lokale forening. 

BIF har udviklet nye arenaer omkring foreningen: 

Motorikbane 

Projektet blev realiseret i foråret 2022 med et budget på kr. 600.000. Landsbyrådet, skolen og idrætsforeningen løftede opgaven i fællesskab. 

Projektets formål er at udnytte læbæltet mellem skolen og idrætsanlægget til leg og motorik. Her er etableret et naturligt lege- og bevægelsesområde, hvor børn impulsivt giver sig i kast med balance, koordination og styrketræning. Redskaberne er varierede og tilpasset målgruppen og placeret langs med læbæltet. 

Projektet er tænkt som en udvidelse af faciliteterne omkring hallen, hvor der i forvejen er multibane og skatepark og plads til spontan leg og bevægelse i et uformelt miljø. 

I organiserede sammenhænge bruges redskaberne af elever i frikvartererne og i idrætstimerne. Efter skoletid bruger idrætsforeningen redskaberne til fodboldtræningen og til udendørs styrketræning. 

Mødestedet og Boldens Arena 

Der er via fonde, indsamlinger og egenfinansiering rejst 330.000 kroner til dette projekt som bliver realiseret i foråret 2023. Graffiti og volleybane er allerede etableret. 

‘Mødestedet’ skal gøre det nemt for en instruktør at danne sig et overblik over sit hold, når en træning påbegyndes eller afsluttes. Det skal være et sted, hvor man efter træning kan sige til sine deltagere: “Vi mødes lige henne på ’Mødestedet’ og siger tak for i dag.” På ’Mødestedet’ opstilles bænke i forskellige højder, så de danner et lille podie. Det skal give instruktøren et godt overblik og gøre det muligt, at stedet kan benyttes af både små og store.

Mødestedet skal også være det sted, hvor forældrene kan ‘parkeres’ med en kop kaffe, mens deres børn træner eller spiller kamp. 

Ved siden af Mødestedet og ud for hallens nordvendte gavl ønskes der etableret et boldinspirende område kaldet ‘Boldens Arena’. Idéen til aktiviteterne på området beskrives bedst ud fra et citat af fodboldspilleren Pelé: “En bold er verdens bedste legetøj.” 

I de gode gamle dage brugte børn timevis med en bold i baggårde, gader og andre steder, det var på tværs af alder og køn. De var aktive og opbyggede fællesskaber og relationer. Det gode fra dengang tror foreningen kan genskabes i en landsby som Biersted. 

Dette projekt vil skabe et område til impulsive aktiviteter. Der er skaterpark og multibane, men ved fælles hjælp kan der skabes et område, hvor børn, unge og voksne kan mødes, selvtræne, konkurrere og blive dus med bolden. 

Brugergrupper: 

– Her tænkes skolens elever, frikvarter og undervisning, fodboldspillere før, under og efter træning. 

– Aktiviteter, der normalt ikke har så mange sommeraktiviteter som crossfit, håndbold- volley og badminton (der findes badmintonbolde til udebrug), og alle øvrige der finder det sjovt at konkurrere og dygtiggøre sig. 

Aktiviteter, som indtænkes i Boldens Arena, er: Pannabane, Teqball, Volleybane og Agilitybane 

Gavlen på hallen udsmykkes med elementer, som skal fungere som målskive for udøverne. Skateparken og entréen i klubhuset er i forvejen dekoreret med graffiti lavet af byens børn i samarbejde med Johnny Hefty, og denne stil ønskes videreført til dette projekt i form af tal og figurer, som skal rammes for at score point. 

Initiativtagere til projektet er trænere og ledere i idrætsforeningen, som har været i dialog med og rådført sig hos firmaer, der kan levere dette udstyr. Derudover har gruppen rådført sig med idrætsforening, DGI og Biersted Skole. 

BIF har organiseret sig på en tidssvarende måde og har skabt nye rammer om idræt og foreningsliv: 

Åbent Cafeteria 

Åbent Cafeteria, hvor børn og unge kan mødes før og efter træning. Xbox med fifa og just Dance 

For at fremme sammenholdet og fællesskabsfølelsen blandt børn og de yngre unge i BIF er det muligt at mødes før og efter træning i et åbent cafeteria-miljø. Her kan børnene “hænge ud” og hyggesnakke med hinanden og evt snuppe en FIFA-kamp eller være aktive til Just Dance.

I Åbent Cafeteria er der ansat et par unge mennesker, som får det hele til at glide, står for cafeteria-salg og igangsætter aktiviteter med børnene. Der er åbent mandag – torsdag kl. 16-19. 

Bestyrelsens tankegang med afdelinger og udvalg 

“Frivillige skal få lov at arbejde med det de brænder for” 

Det er foreningens politik for de frivillige. Der skal være så få ‘trælse’ opgaver som muligt. Hvis man brænder for fx badminton, er det det der skal stå øverst på listen. Møder, økonomi, sponsorer, vedtægter mv. er ikke opgaver man bliver pålagt, hvis man fx blot ønsker at stå for træningen. Det kan nogle gange være en udfordring, men til de opgaver forsøger vi at finde andre frivillige. 

Foreningen har fire afdelinger som arbejder selvstændigt på deres områder: fodbold, håndbold, badminton og gymnastik. Afdelingerne får lov at udvikle sig på deres specifikke område, det blander foreningens bestyrelse sig ikke i. Vi mener nemlig, at det er afdelingerne, der er de bedste til at vide, hvad der virker og ikke virker på deres felt. 

Det samme gælder for udvalgene. Det er nemt at lave et udvalg i foreningen. Det kræver blot en henvendelse til bestyrelsen. Ofte er det ikke økonomiske ressourcer, der skal til for at forfølge et ønske om at oprette et nyt udvalg. Ofte er det menneskelige ressourcer, der kræves. Hvis de er der – bliver 9 ud af 10 idéer til realitet. 

Af udvalg kan nævnes: kulturudvalg, gå-motion, løbeklub, Mosefestudvalg (byfest), Moseløb (motionsløb), dartklub, seniorsport, ungeklub, rulleklub og mange flere. 

Biersted IF
Biersted IF Foto: Jammerbugtposten.dk

Førsteholdet gik fra serie 3 til 1 på ét år 

Biersted IFs 1. hold i fodbold for herre senior har i mange år været et ‘elevatorhold’, som har vekslet mellem serie 2 og 3. Aldrig har BIF være i serie 1, men i juni 2022 skete det: 1. holdet strøg lige igennem serie 2, ovenikøbet som oprykkere og ovenikøbet med en spillerunde tilbage. Klubben blev etableret i 1935 og har aldrig været i serie 1 før. 

Måden det er sket på, er også lidt særligt, og fortjener ros til de involverede. 

Først og fremmest skal rosen gives til træneren Tejs, der har bygget et godt og solidt hold op i et trygt miljø, hvor træning og kamp har kørt stabilt i mange år efterhånden. Tejs blev ikke uden grund kåret til årets træner i klubben i foråret 2022. 

Før sæsonen begyndte i serie 2, indkaldte idrætsforeningens bestyrelse til et spillermøde: hvad skal der til, for at vi denne gang kan blive i serie 2, og hvad skal der til for at gøre træning og kamp lidt bedre? Spillerne kom med mange forslag, men tre tiltag blev prioriteret højt: en vaskeordning, en kørselsordning for spillere der bor i Aalborg og mere fokus på det sociale til kamp og træning.

Vaskeordningen blev hurtigt sat i system. Der blev indkøbt vaskenet til hver spiller, og efter hver træning ligger spillerne deres tøj i nettet og starter vaskemaskinen. Resten klarer frivillige i klubben, og ved næste træning er tøjet vasket og tørret. 

En lokal taxachauffør der hørte om spillernes ønske om en kørselsordning mellem Aalborg og Biersted, donerede en 7-personers bil til klubben. Spillerne betaler blot benzinen, resten sponsoreres af vognmanden. 

Der blev også hurtigt dannet en lille gruppe, som ville stå for det sociale til holdets hjemmekampe. Der blev doneret trommer af en lokal borger, som bruges til at piske stemningen op ved hjemmekampene. Der bliver spillet musik ved indløb og i pausen. Kampens spiller kåres via afstemning blandt publikum, og der bliver solgt popcorn, kaffe, grillpølser og drikkevarer. 

Den gode historie fra Biersted var så god, at der blev skrevet om det i DBUs blad ‘Fodbold’: “Bierstedspillerne har bil, billigt kontingent og beskidte boksershorts” 

Velkomstforening 

BIF er en af DGIs Velkomstforeninger med både velkomstvært, velkomstfolder og buddyordning. 

Frivilligstrategi 

BIF har en nedskreven strategi for, hvordan vi finder frivillige, hvordan vi behandler dem, når de er i foreningen, og hvordan vi siger ‘på gensyn’. 

Til at finde de frivillige og give dem de rigtige opgaver, har vi opfundet og oprettet en HJÆLPERBANK.: 

HJÆLPERBANKEN indeholder de opgaver, hvor der er brug for frivillig hjælp i foreningen. Alle der vil hjælpe, kan tilmelde sig HJÆLPERBANKEN. Det gør man ved at besvare et spørgeskema, hvor man fortæller, hvad man er interesseret i at hjælpe med. 

Opgaverne, der har brug for frivillige, er beskrevet med estimeret tid og opgavens omfang. Der er opgaver både til kagebagere og bestyrelsen. Ved stævner og arrangementer i foreningen går hjælperbankens bestyrelse rundt med tablets og spørger folk, om de vil udfylde spørgeskemaet. 

Når opgaverne dukker op, finder bankens bestyrelse det perfekte match. 

BIF har igangsat initiativer, der understøtter og inviterer til samarbejde og udvikling i lokalsamfundet 

Store Hjælperdag

En dag hvor hele byen mødes og arbejder for at optimere arealerne omkring hallen inde og ude. Der er stor opbakning fra både medlemmer og ikke medlemmer. Udearealerne med skatepark, multibane, gynger og motorikbaner bliver flittigt brugt af byens borgere, og det har derfor vist sig, at mange ønsker at hjælpe med at holde faciliteterne ved lige. 

De mindste børn bliver til ‘Store Hjælperdag’ beskæftiget med hoppeborge i hallen, og det hele afsluttes med grillhygge på terrassen. 

BierstedNyt 

BierstedNYT er et husstandsomdelt blad udgivet af foreningen, som udkommer fire gange årligt. Idrætsforening betaler for bladet, som er byens blad med indlæg fra fdf, lokalhistorisk arkiv, Brugsen, BIF, skole osv. 

Formålet med de fire årlige udgivelser er at informere om de mange aktiviteter, der foregår i BIF. Bladet er de seneste år blevet udvidet, således at også skolen, brugsen og andre frivillige foreninger har mulighed for at skrive indlæg til bladet. Det har blot øget ejerskabet af bladet og nu medført, at bladet i næsten lige så høj grad er et “byens blad” som et decideret Biersted IF-blad. Dog er det stadig redigeret af frivillige i BIF, ligesom det stadig er C-holdet i BIF, der pakker bladet og gør det klar til omdeling. Selve omdeling sker af frivillige i byen, som byder ind på at tage en vej eller to via Facebook. 

Ungeaftener 

Det er ikke altid nemt at være ung i en mindre by. Mulighederne for bare at “hænge ud” er begrænsede og kun mulige på de få dage, hvor kommunens Ungdomsklub har åbent. 

Derfor tog en flok BIF-voksne initiativ og indbød de unge til et møde med sodavand og pølsemix mhp at høre, hvad de kunne tænke sig af aktiviteter mm. Det endte ud i, at de unge nu mødes to aftener om ugen i Bierstedet, hvor de får lov at hygge, spille og snakke. 

Graffiti og Skatepark 

Skateparken ved BIF var en omgang grå og kedelig beton men denne fremstår nu fuld af humør og i alverdens farver. 

Det var en dejlig weekend, da vi havde besøg af gadekunstneren og rapperen Jonny Hefty sammen med en anden kendt graffiti-maler, Mester 88. Hen over to hele dage havde de workshop, hvor de inspirerede 40 børn og unge i Biersted til at udsmykke banen. Børnene var med til at komme med ideerne og skulle selv male figurer og tekst. Formålet med at inddrage børnene var, at give dem ejerskab af banen, så de passer bedre på den. 

Derudover ønsker vi, at børnene føler, at de er en del af samfundet, at de bliver inddraget og lyttet til. Vi ønsker desuden at være med til at udvikle dem – i dette tilfælde deres fantasi og kreativitet.

En del af betonen blev vandtema, og tre piger malede fisken Nemo og Svampe Bob “Vi har ikke prøvet at male graffiti før, men det er sjovt, også fordi vi kan gøre det sammen. Vi har valgt Svampe Bob og Nemo, fordi baggrunden er blå, og der er bobler”, fortæller de. 

Det har været målet at skabe en rød tråd i og omkring BIF. Kunsten skal appellere til børn og unge med graffiti indendørs i entre, omklædningsrum og på dommerbord og graffiti udendørs på skateparken og på gavlen ved de yngstes fodboldbaner.

Biersted IF
Biersted IF Foto: Jammerbugtposten.dk

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn