Besøg den falske landsby ved Aabybro

Foto: Jammerbugt Kommune
Print Friendly, PDF & Email

Besøg den falske landsby ved Aabybro

Ny udstilling om den falske landsby kan opleves ved Aabybrocenteret fra 30. oktober.

Nordjyske Museer har denne sommer været på turné i det nordjyske med udstillingen Den Korte Historie. Mandag 30. oktober kommer den til Aabybrocenteret, hvor den fortæller historien om tyskernes enorme og tophemmelige ammunitionsdepot ved Aalborg Lufthavn under 2. verdenskrig, der blev camoufleret som en falsk landsby.

Foto: Nordjyske Museer

Den Korte Historie har hen over sommeren været rundt forskellige steder i det nordjyske og fortalt lokalhistorien netop der, hvor den fandt sted. Emnerne har været mange – lige fra lokale cementfabrikker til vikinger i Hune. Nu er turen kommet til historien om den falske landsby, som var tyskernes hemmelige ammunitionsdepot ved Aabybro under 2. verdenskrig.

I forbindelse med den tyske besættelse af Danmark udbyggede tyskerne Aalborg Lufthavn ved Rødslet til uigenkendelighed, så den kunne bruges militært. Allerede kort efter den tyske besættelse 9. april 1940 tog man de første skridt til at anlægge et ammunitionsdepot udenfor lufthavnsområdet.  Af frygt for engelske luftangreb blev det gemt i en falsk landsby ved Aabybro bestående af trækulisser, der fra luften lignede en rigtig landsby.

Foto: Nordjyske Museer

I dag er de fleste spor efter den falske landsby forsvundet, og de fleste har for længst glemt, at der på en mark mellem Birkelse og Aabybro lå et stort, camoufleret ammunitionsdepotet, som forsynede den enorme tyske lufthavn Aalborg West med alt fra gigantiske flybomber til patroner.

Udstillingen om den falske landsby åbner 30. oktober kl. 16.00 af Helle Bak Andreasen, der er formand for Kultur-, Fritids- & Landdistriktsudvalget i Jammerbugt Kommune og bestyrelsesmedlem i Lokalhistorisk Forening for Aaby Sogn, Peter Mølgaard. Alle er velkomne.

Det er gratis at besøge udstillingen, og den kan opleves ved Aabybrocentret hver dag frem til 22.november i tidsrummet 8.00-21.00.

Foto: Jammerbugt Kommune

Historie på farten

Historien om den falske landsby er som nævnt en del af Nordjyske Museers koncept Den Korte Historie.

Udover fysisk at flytte tættere på borgerne bliver den lokale historie formidlet på en lettilgængelige måde med korte tekster og udvalgte genstande. Udstillingen er kortfattet, og den kan opleves på ganske kort tid – deraf navnet Den Korte Historie. Formålet er at nå dem, som normalt ikke går på museum, men som i stedet gerne vil have ”lidt historie på farten”.

Den Korte Historie er indrettet i en specialdesignet container, som i løbet af 2023 og 2024 kommer rundt i både Mariagerfjord, Jammerbugt, Rebild og Aalborg kommuner med forskellige lokale historier. Næste forår kommer den blandt andet til både Svenstrup og Støvring, hvor den fortæller om lokale arkæologiske fund, og senere kan den opleves på Hou Havn, hvor den fortæller havnes historie.

Projektet har modtaget støtte fra KulturKANten – Nordjyske Fortællinger, Den store kulturpulje Region Nordjylland, Sparekassen Nordjyllands fond af 1976, Spar Nord Fonden, Sparekassen Danmark, Nordea-fonden og Nordland Automatics.