Alternativ markering af 75-året for Befrielsen

Foto: Jammerbugtposten.dk.
Print Friendly, PDF & Email

Mandag 4. maj 2020 er det 75 år siden Danmark blev frit igen efter den tyske besættelse.

Som mange af os ved – mange måske mest fra Matador – lød de berømte ord i radioen 4. maj 1945 kl. 20.36:
”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig…. Her er London, Vi gentager…”


Denne nyhed udløste spontane glædesudbrud og mange skyndte sig at rive mørklægningsgardinerne ned og markere besættelsens afslutning ved at afbrænde dem på bål i gaderne. Det var fra besættelsen af Danmark 9. april 1940 påbudt fra tysk side at have mørklægningsgardiner, så fjendtlige flyvere havde vanskeligere ved at navigere.

Markeres med lys i vinduerne
Afslutningen på mørklægningen og tidspunktet for befrielsen er hvert år siden blevet markeret ved at sætte lys i vinduerne. Lad os gøre det i ekstra stort omfang i år, både fordi det er 75 år siden og fordi der måske endda kan drages en parallel mellem tiden dengang og tiden nu.

“Så lad lyset markere glæden over håbet og troen på fremtiden,” lyder opfordringen fra Jammerbugt Kommune.

“Vær med til at sætte lys i vinduerne i hele Jammerbugt Kommune – i dit sommerhus, i din villa, i din forretning, på din arbejdsplads, på dit plejecenter, på din skole – ja, hvor som helst…,” lyder det.

Kommunen har sørget for (elektrisk) lys i vinduerne her fra kl. 18.30 – 22.30:
Tinghuset i Fjerritslev
Bratskov i Brovst
– Kultur- og Erhvervscentret i Aabybro
– Frivillighuset i Pandrup

“Vi opfordrer til at vi alle – sammen og hver for sig – går tur rundt i vores små og større byer og ser på lyset. – Gå en tur rundt om søen i Aabybro, slå et smut omkring Bratskov og ned i parken, gå på hovedgaden i Pandrup og Fjerritslev og fortsæt op til Tinghuset – sammen og hver for sig.”


Fælles markering på Bratskov udskudt
Der var oprindeligt planlagt en stor fælles markering i parken på Bratskov, men grundet omstændighederne med corona-virus er det ikke muligt.

Arrangementet er i stedet flyttet til torsdag 3. september kl. 18.30. Nærmere information kommer på et senere tidspunkt, oplyser kommunen.