Cirka hver 5. mandlige cyklist over 65 år kører på en cykel uden en stang. Flere seniorer burde gøre det samme, da det kan betyde færre cykeluheld, lyder det i en aktuel kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.
Cyklen er et populært transportmiddel – også for seniorer mellem 65 og 80 år. I en ny undersøgelse svarer 22 % af de mandlige cyklister over 65 år, at når de hopper på cyklen, så har de droppet den klassiske herrecykel og kører i stedet på en cykel uden stang.
Det er godt for deres sikkerhed, for så sker der færre uheld, når seniorerne skal på og af cyklen, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, der står bag undersøgelsen, som er gennemført blandt 1.525 cyklister mellem 65-80 år.
Undersøgelsen er lavet i forbindelse med den aktuelle kampagne “Sikker på cykel – hele livet”, hvor Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden opfordrer flere seniorer til at droppe stangen, så cykelturene bliver mere sikre.
- Vi ser desværre alt for mange uheld, når folk over 65 år skal svinge benet over stangen og mister balancen. For en stor del har det resulteret i skader, hvor de måtte til lægen eller på hospitalet. Hvis cyklen ikke har nogen stang, så vil mange af de uheld kunne undgås, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Hver 10. er faldet på cyklen
I undersøgelsen blandt seniorcyklisterne svarer hver 10., at han eller hun er væltet på eller med sin cykel inden for det seneste år. Mange fortæller, at det var på grund af problemer med balancen fx da de skulle på eller af deres cykel. Og 36 % fortæller, at de fik skader ved faldet.
- Det er helt naturligt, at balancen bliver dårligere, når vi bliver ældre. Udover at skifte cyklen ud til en model med lav indstigning, kan man også træne sin balance. Det er ret enkelt og kan betyde, at man kan blive ved med at cykle trygt og sikkert uden at skulle frygte fald og skader, siger René Højer, programchef for sikkerhed i TrygFonden.
I forbindelse med kampagnen “Sikker på cykel – hele livet” har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden offentliggjort en træningsvideo, hvor en fysioterapeut viser seks øvelser, der giver mere styrke samt en bedre balance og reaktionsevne.
- Det er vigtigt, at seniorerne bliver ved med at cykle, så længe de kan. Det gavner deres sundhed og giver dem livskvalitet, at de kan komme omkring på den måde. Men det skal ske på en tryg måde, og det prøver vi at hjælpe dem med i den her kampagne, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Sådan holder du kroppen i god cykelform og styrker balancen. Se træningsvideo med fysioterapeut Karin Thue Jørgensen.
5 gode råd til at være sikker på cykel – hele livet:
• Vælg en cykel, du let kan komme af og på.
• Vær opmærksom, når du cykler.
• Orienter dig ekstra grundigt i kryds.
• Brug cykelhjelm.
• Vær synlig – brug reflekser og/eller pangfarvet tøj.
Få flere gode råd til at være “Sikker på cykel – hele livet”.
Fakta:
Cyklister over 65 år er overrepræsenterede i forhold til at komme alvorligt til skade eller blive dræbt i trafikken.
Fra 2017-2019 har 41 cyklister over 65 år mistet livet og 289 er kommet alvorligt til skade i Danmark, viser tal fra Vejdirektoratet.
I en undersøgelse blandt 1.525 cyklister mellem 65-80 år svarer 10 %, at de er væltet på eller med deres cykel inden for det seneste år. 36 % af dem kom til skade. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i efteråret 2020.
Kampagnen “Sikker på cykel – hele livet” gennemføres fra den 19. april til den 9. maj.