I et meget skarpt felt er landsbyerne Asaa, Voerså og Holtug videre til finalen i Årets Landsby 2022, der uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit.
Rekordmange landsbyer har i år haft fokus på tiltag målrettet at forbedre den mentale og fysiske sundhed i kampen mod ensomhed og mistrivsel. I hvert fald hvis man skal tolke på antallet af ansøgninger, som er tikket ind til Årets Landsby 2022.
Fondsfinansierede foreningsaktiviteter, plejehjemsfrivillige, folkekøkkener og hjertecaféer er bare nogle af de aktiviteter, som finalisterne har beskrevet i deres ansøgning indenfor temaet ’En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden’. Derfor er Asaa i Brønderslev Kommune, Voerså i Frederikshavn Kommune og Holtug i Stevns Kommune udpeget som de tre finalister, der skal kæmpe om titlen som Årets Landsby 2022.
– På tværs af generationer og geografi er vores mentale og fysiske sundhed under pres. Derfor har vi brug for at vise hinanden, at landsbyerne kan spille en afgørende rolle i den fælles kamp mod mistrivsel. Asaa, Voerså og Holtug er gået forrest ind i den kamp, og jeg glæder mig til at se, hvordan vi kan tage ved lære af dem, udtaler formanden for bedømmelseskomitéen for Årets Landsby, Helene Simoni Thorup, og fortsætter:
– I den næste tid skal vi for alvor lære dem at kende, og jeg er ikke i tvivl om, at de kommer til at bidrage med uvurderlig inspiration for landsbyer landet over.
Asaa i Brønderslev Kommune
En by mod hjemve. Sådan forklarer klyngen af borgere, foreningsliv og institutioner, der kalder sig Samrådet Østkysten, om Asaas byslogan. Gennem et fælles talerør har de samlet et væld af aktivitets- og foreningsgrupper og sat sig som mål, at alle 1123 medborgere skal søges og høres, hvilket bedømmelseskomitéen for Årets Landsby kvitterede med en plads i finalen. For fem år siden var byen med egne ord en soveby, som blev overset af kommunen og mængden af til salg-skilte var stigende. Nu er afvikling vendt til udvikling, og målet er indstillet mod at blive Årets Landsby 2022 gennem fællesskabsfinansierede foreningskontingenter, så særligt sårbare borgere også bliver en del af foreningslivet.
Voerså i Frederikshavn Kommune
Voerså tager hånd om hinanden og skaber udvikling i udkanten. Sådan lyder mantraet, der repræsenterer de 542 borgere i landsbyen mod nord. På alle alderstrin har borgerne været engageret i at vende udviklingen; lige fra børnehavens yngste over unge og forældre i idræts- og spejderforeninger til byens ældste borgere. Og det skal sikre dem titlen som Årets Landsby 2022. ’Mit Hjertes Café’ var et af de tiltag, som dommerkomitéen fremhævede i deres begrundelse for Voerså som finalist. Med fokus på både folkesundhed og den individuelle ensomhed er caféen rammen om lektier, fælles ugentlige cykelture, kaffepauser og blodtryksmåling og står i direkte forlængelse af byens Butikshus, der blev indviet i maj 2022 og beskæftiger 15 fuldtidsansatte voksne – og ungarbejdere i deres måske første job.
Holtug i Stevns Kommune
Et lille minidemokrati kalder Stevns Kommune Holtug landsby. De kun 250 indbyggere har stablet et folkekøkken på benene med fællesspisning, har aktive stigrupper, strandgrupper, børnegrupper, sanggrupper, vandaktivitetsgrupper og cykelgrupper samt en fredagsbar, der månedligt lokker indenfor i forsamlingshuset. Det, og så meget mere, får Holtug til at syne af en handlekraftig og aktiv landsby på trods af størrelsen. Det dedikerede fokus på fysisk aktivitet, der engagerer alle byens borgere fra de helt små til de ældre, imponerede i dén grad bedømmelseskomitéen og sikrede Holtug en velfortjent plads i opløbet som Årets Landsby 2022.
De tre landsbyer i finalen får besøg af dommerkomitéen bestående af komitéformand Helene Simoni Thorup, næstformand i Forenet Kredit, Preben Sunke, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Gunnar Landtved, formand i VIB-land og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Lone Kastberg, og formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Steen Kjær Nielsen.
Datoerne for besøgene er:
- 19. august 2022: Holtug
- 21. august 2022: Asaa og Voerså
Derudover vil vinderlandsbyen blive fejret med en kåringsfest d. 1. oktober 2022.
Fakta om Årets Landsby
Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 26. gang. På spil er ikke blot æren, men også en check på 50.000 kroner til vinderlandsbyen, mens 2. og 3. pladsen hver honoreres med 25.000 kroner. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. I år hædrer prisen ’En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden’, hvor landsbyerne er opfordret til at sætte ord på, at de har været en udstrakt hånd for beboere, nye som gamle.
Sidste års tema var ’Den nytænkende landsby’ der har formået at omsætte coronakrisen til positive muligheder for sine indbyggere. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Stjær, Haastrup, Torup, Vallekilde, Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner og øen Fejø.