ForsideAndetAalborg UH: Nu printer vi selv ørepropperne

Aalborg UH: Nu printer vi selv ørepropperne

Audiologisk Afsnit på Aalborg Universitetshospital er begyndt at 3D-printe ørepropper til høreapparater. Det sparer penge og giver patienterne den fordel, at de nemt kan få printet en ny, hvis den bliver væk.

Som noget nyt er Audiologisk Afsnit begyndt at 3D-printe de unikke ørepropper, der sammen med en processor udgør et moderne høreapparat.


Det giver en besparelse, da man førhen sendte cirka 30 % af ørepropperne ud af huset til støbning. Men den virkelige gevinst er for patienterne.

– I og med, at vi har patienternes øreform gemt i computeren, kan vi bare printe en ny øreprop og sende til dem, hvis de mister den gamle eller hunden spiser den – hvilket sker oftere, end man skulle tro. Så patienten slipper for at skulle møde ind og gennemgå hele processen igen, og det betyder noget, for vores patienter er tit plejehjemsbeboere og andre, der måske ikke er så mobile, siger overlæge Chris Ladefoged.

Og det er ikke bare i Aalborg, at den nye teknologi kommer patienterne til gode – også i Hobro og Thisted (og snart Hjørring) kan svagthørende få scannet deres ører og tilsendt en øreprop.

– Tidligere kunne der gå op til 4 uger, før man som svagthørende havde øreproppen til sit høreapparat i hånden. Nu kan vi i princippet klare det på to timer, hvis det er akut, siger Chris Ladefoged.

Sådan foregår det

For at få lavet øreproppen, får patienter først noget silikonemasse (en slags ”tyggegummi”) i øret hos ørepropteknikeren. Når det har siddet lidt, har man en afstøbning af øret, der scannes og modelleres digitalt på computeren – derefter printes proppen i flydende resin.

Selve printningen tager cirka 1,5 time – 3D-printeren kan lave 10 ad gangen og kører ofte om natten. I det hele taget er den nye proces langt mere effektiv.

– Det betyder, at vi kan rumme at producere de 30 % af ørepropperne, som vi tidligere sendte ud af huset. Ørepropteknikerne har skullet vænne sig til at arbejde på nye måder, men det har givet større fleksibilitet og et bedre arbejdsflow, hvor repetitive arbejdsgange er mindsket betydeligt, siger Chris Ladefoged.

I alt hjælper Audiologisk Afsnit omkring 4000 nordjyske borgere med hørelsen om året.

Projektet er støttet med 1,2 mio. kroner af Region Nordjyllands interne Innovationspulje, der har som formål at styrke innovationen og den digitale transformation på sundhedsområdet.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER