ForsideDebatNej til centralisme - ja til demokrati!

Nej til centralisme – ja til demokrati!

Skrevet af Folketingsmedlem Rasmus Prehn og Regionsmedlem Pernille Buhelt

Christina Egelund udtrykker i sit indlæg den 11.02.2019, at Regionen er en styringsmæssig blindtarm.

Begrebet styringsmæssig blindtarm er vel et udtryk for manglende viden om Regionernes præstationer samt prioriteringen af den demokratiske proces i vores Sundhedssystem. En demokratisk proces som gerne skal være grundlaget for indretningen af Sundhedsvæsenet.

Yderligere påstår Christina Egelund, at der er 5 Regionale kongedømmer, som ikke er gode nok til at vidensdele med hinanden og bringer Sundhedsvæsenet tæt nok på patienterne. Det er en påstand, som ikke har hold i virkeligheden. Samarbejdet med kommunerne er øget år for år, blandt andet gennem sundhedsaftalerne samt dialog og samarbejde. Selvfølgelig skal vi fortsætte udviklingen af samarbejdet til gavn for patienterne.

Vi mangler regnestykket på økonomien ved at nedlægge Regionerne og erstatte dem med 21 sundhedsfællesskaber og en forvaltning i Aarhus.

Det er jo ikke gratis. Vi opfatter, at sundhedsreformen er et skrivebordsprojektet, der dybest set ikke er gennemtænkt i forhold til at sikre patienten en sammenhængende indsats. Samtidig udtaler Christina Egelund, at den nye sundhedsreform er et resultat af store anstrengelser og omhu. Så er det da underligt, at den demokratiske proces har været fraværende under tilblivelsen af udspillet – måske er det de processer, vi fremadrettet skal forvente, hvis reformen bliver til virkelighed. Centralisering, dekreter og hård styring uden dialog og hensyn til de lokale ønsker og behov.

Vi mener, at vi skal værne om demokratiet – også på sundhedsområdet. Der er jo ikke mange eksempler på, at områder, der er blevet centraliseret, har givet mere kvalitet og værdi for borgerne tværtimod . Vi behøver bare at nævne skatteområdet, som tilsyneladende har sejlet gennem flere år.

Vi kan altid gøre ting bedre og det skal vi vedvarende have fokus på.  For eksempel de ca.10% af patienterne der har behov for sygehusbehandling og samtidig har behov for støtte fra kommunerne. Der skal vi gøre det bedre for at sikre en sammenhængende indsats. Hvorfor ikke videreudvikle på de områder i stedet for at kaste sundhedsvæsenet op i luften og bruge flere år på at bygge op igen. Det vil i vores optik være at handle ansvarligt sundhedsmæssigt og samfundsøkonomisk.

Strukturreformen i sig selv skaber ikke et sammenhængende Sundhedsvæsen. Hvert år giver knap 300.000 patienter deres feedback på oplevelsen af deres indlæggelse/ambulante forløb. Tallene for 2017 viser at der er en generel høj tilfredshed for alle patientgrupper.

Det vil være mere korrekt at sige, at demokratiet med Regeringens udspil til sundhedsreform er havnet i en blindtarm.

Du kan læse flere læserbreve og debatindlæg på vores debatside – klik her

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER