ForsideBlokhusEfter flere alvorlige hændelser med badegæster: Sådan hjælper du en person i...

Efter flere alvorlige hændelser med badegæster: Sådan hjælper du en person i nød

Efter flere alvorlige hændelser med badegæster: Sådan hjælper du en person i nød

Der har allerede været flere alvorlige situationer ved strandene i år, hvor badegæster er kommet i nød bl.a. pga. revlehuller og fralandsvind. Alene i sidste uge reddede livredderne 12 personer ud af revlehuller, og fire personer på SUP måtte hjælpes i land, da de blev overraskede af fralandsvind. Det får livredderne til at gå ud med information om, hvordan man skal reagere, hvis man ser personer i vandet, som er i nød.

Revlehuller og fralandsvind skaber fortsat udfordringer for badegæster på strandene, og i sidste uge var livredderne flere gange i aktion for at hjælpe badegæster tilbage på land. Et badedyr, som var drevet til havs, satte også en stor redningsaktion i gang med helikopter, da strandgæster slog alarm om, at der var set to børn på badedyret. Heldigvis viste det sig, at der ikke havde været personer på badedyret, og aktionen kunne afblæses. 

– Vinden overrasker fortsat badegæsterne, som kan have svært ved at vurdere, hvor kraftig den faktisk er, bare man kommer et lille stykke ud fra kysten. Især på SUP eller på oppustelige badedyr og madrasser, kan det gå meget hurtigt med at drive ud. Det kan derfor hurtigt udvikle sig til en farlig situation, særligt hvis man falder i vandet og ikke har rednings- eller svømmevest på, som kan holde én oven vandet. Hold derfor altid oppusteligt badeudstyr på land i fralandsvind, og hvis dit badedyr driver til havs, så informer politiet på 1-1-4, så der ikke bliver iværksat en unødig redningsaktion, siger Anders Hammer, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Slå alarm og bliv på land, hvis du ser en person i nød

Ser du en person, der er i vanskeligheder i vandet, skal du straks alarmere livredderne på stranden, lyder opfordringen:

– Det er en helt naturlig reaktion, at man vil kaste sig i vandet for at komme personen til undsætning. Men man kan ende med at bringe sig selv i fare – og så er der pludselig to personer, som potentielt risikerer at drukne. Hvis man ikke har de rette forudsætninger for at træde til, så skal man blive på land og slå alarm til livredderne. Er der ikke livreddere i nærheden, og du vurderer, at det er alvorligt, skal du altid ringe 1-1-2, fortæller Anders Hammer og fortsætter:

– Selvom man er en god svømmer, kan man selv komme i problemer, og det kræver særlige kvalifikationer at redde personer i vand. Det kan være utrolig svært at se en person i problemer, uden at træde til, men man skal overlade det til de professionelle. Men du kan sagtens gøre noget fra land ved at bruge ”tal-snak-kast”-remsen. Er personen fx fanget i et revlehul, kan du råbe til personen, at han eller hun skal lade sig drive med ud og svømme langs stranden, når strømmen aftager, og derefter søge ind mod land. Hvis personen er tæt på land, eller hvis ulykken er sket i en havn, kan du række en lang genstand ud, fx en bådshage, som personen kan gribe fat i. Er der en redningskrans i nærheden eller et andet flydemiddel, kan du kaste det ud til personen som hjælp til at holde sig oppe, siger Anders Hammer.

Sådan redder du en person i nød (tal – ræk – kast):

  • Tal beroligende og diriger den nødstedte

Tal gerne beroligende til personen i nød, hvis vedkommende er ved bevidsthed og tæt på land. I nogle tilfælde kan du måske give personen råd eller få vedkommende til at svømme hen til dig ved blot at kommunikere beroligende med ord, øjenkontakt og kropssprog. 

  • Ræk en gren, parasol, bådshage el.lign.

Er personen ved bevidsthed, kan du måske række vedkommende noget langt, fx en gren, trøje, parasol, bådshage, åre, pagaj el.lign., og trække personen ind. Men giv slip på det, du rækker ud, hvis du selv er i fare for at blive trukket i vandet.

  • Kast en redningskrans, bold el.lign. 

Er personen for langt væk til, at du kan række noget til vedkommende, kan du i stedet kaste en genstand, som kan flyde og/eller trække den nødstedte ind. Det kan fx være en redningskrans med line.

Vurderer du, at situationen er alvorlig, skal du straks alarmere 1-1-2.

Læs mere på www.respektforvand.dk.

TrygFonden Kystlivredning
– aktionstal fra uge 31 (den 29. juli – 4. august 2024)


Landsdækkende: 7 livreddende aktioner, 319 førstehjælpsaktioner, 559 forebyggende aktioner, 9.803 oplysende indsatser

Livredderne udfører fire typer indsatser på strandene:

  • Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
  • Førstehjælpsaktioner, fx snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
  • Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der fx har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
  • Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.

Livreddende aktioner i uge 31:

30. juni, Løkken Strand
Tre aktioner, hvor i alt syv personer blev reddet ud af revlehuller.

1.
Et ældre par spottes i et revlehul nord for livreddernes primærzone. Livredderne vurderer, at de to personer ikke selv kan komme tilbage til stranden. En af livredderne tager et rescue board ud i vandet og får trukket den meget afkræftede mand og kone ud af revlen. De følges tilbage på stranden, hvor de får en snak med livredderen om revlehuller, og der ydes psykisk førstehjælp.

2.
En far og søn spottes i et revlehul nord for tårnet, hvor der tidligere var to personer i vanskeligheder. Livredderne vurderer, at de to personer ikke selv kan komme ind til land. En af livredderne tager rescue boardet ud og får trukket drengen og faren ud af revlehullet og tilbage til land. På stranden ydes der psykisk førstehjælp, og de får en snak om revlehuller.

3.
Da livredderne forlader stranden efter at have lukket livreddertårnet, spotter de en gruppe på fem børn og én voksen, som befinder sig samme revlehul, som tidligere på dagen har voldt andre badegæster problemer. Tre af børnene bliver guidet tilbage på land af én af livredderne, men den voksne, som prøver at holde de to mindste børn oppe, kan ikke selv komme ind til land. En af livredderne svømmer ud til dem og bærer det ene barn i land, mens moren og det andet barn bliver guidet ind. Livredderne tager imod dem begge i vandkanten og sørger for kuldeindpakning. Efterfølgende fortæller livredderne alle seks badegæster om revlehuller og taler med dem om oplevelsen. To af børnene fortæller, at de har slugt en del vand, og efter at have tjekket deres vejrtrækning og evt. komplikationer beder livredderne den voksne om at kontakte 1813, hvis børnene får det dårligt efterfølgende.

30. juli, Marielyst Strand
Livredderne alarmeres af Forsvarets redningstjeneste, der har fået en melding om, at et badedyr med to børn på er drevet meget langt ud i vandet et stykke op ad stranden, samt at en voksen er svømmet ud efter børnene. En af livredderne sejler ud i båden og ser badedyret langt ude i vandet, men der er ingen personer på. Livredderne informerer redningstjenesten, der iværksætter en redningsaktion med redningshelikopter og redningstjenestens egen båd. Livredderen sejler tilbage mod land med badedyret, da ejeren potentielt kunne være i nærheden. Livredderen finder ejeren på land, som oplyser, at der ikke har været personer på badedyret. Livredderne melder det til redningstjenesten, som afblæser eftersøgningen.

31. juli, Rørvig Strand
Inden livredderne åbner livreddertårnet kl. 10, bliver de alarmeret af Forsvarets redningstjeneste, som beder om hjælp til at finde en formodet druknet mand. Manden findes bevidstløs og uden vejrtrækning. Livredderne hjælper med at yde hjertelungeredning samt med flytning af patienten til redningshelikopter, der flyver mod hospitalet.

3. august, Løkken Strand
Livredderne spotter en far og datter i en revlehul nord for livreddernes primære zone. En af livredderne tager ud på rescue boardet og hjælper dem begge i land. Far og datter er begge to tydelig afkræftet. På land informeres de om, hvad et revlehul er, og hvordan man skal agere, hvis man bliver fanget i et.

4. august, Brøndby Strand
Livredderne observerer fire personer på vej på vandet på en mega-SUP. Livredderne informerer personerne om svag fralandsvind, men de fire tager alligevel SUP’en ud. De driver hurtigt ud fra livreddernes primærzone, og livredderne observerer på et tidspunkt, at personerne på SUP’en har problemer med selv at padle ind mod land. Personerne vinker med padlerne, og én af livredderne beslutter sig for at sejle ud til dem i båd. Livredderen når ud til SUP’en, og de fire personer virker trætte og konstaterer, at de har brug for hjælp. To af personerne kravler op i båden, mens de to andre bliver liggende på mega-SUP’en. De bjærges stille og roligt tilbage til land, mens livredderen fortæller om fralandsvind og dens konsekvenser.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER