ForsidePandrupNy skulptur “BOG” afsløret i Ingstrup: En hyldest til Bogbrugsen og fællesskabet

Ny skulptur “BOG” afsløret i Ingstrup: En hyldest til Bogbrugsen og fællesskabet

Print Friendly, PDF & Email

Ny skulptur “BOG” afsløret i Ingstrup: En hyldest til Bogbrugsen og fællesskabet

I en festlig ceremoni i hjertet af Ingstrup blev skulpturen “BOG” afsløret som et nyt vartegn for byen og et symbol på Bogbrugsens tiårige jubilæum. Begivenheden, som fandt sted første weekend i juli måned 2024, blev indledt med en inspirerende tale af Helle Bak Andreasen, udvalgsformand for Fritid, Kultur og Landdistrikter i Jammerbugt Kommune.

“Tusind tak for invitationen til at komme til afsløring af skulpturen BOG i dag – spændende titel som naturligvis relaterer til Bogbrugsens 10 års jubilæum, men også en titel der kan sætte mange tanker i gang – hvilket jeg også tænker er meningen,” indledte Helle Bak Andreasen sin tale.

Helle Bak Andreasen, udvalgsformand for Fritid, Kultur og Landdistrikter i Jammerbugt Kommune Foto: Privat

Bøgernes betydning for samfundet

Helle Bak Andreasen understregede i sin tale den afgørende rolle, bøger spiller i vores samfund. “Bøger og dermed ord er jo essentielt i et samfund. Ord kan bruges til at inspirere – men de kan også bruges til at manipulere eller såre – ja ord rører os – positivt og negativt. Men heldigvis giver bøger og ord os mulighed for at kommunikere og for at drømme.”

Hun trak paralleller til kendte taler og ord, der har inspireret mange, såsom Martin Luther Kings “I Have a Dream”, og reflekterede over, hvordan Ingstrup Bogbrugs i de sidste ti år har levet op til drømmen om at skabe et samlingssted med bøger som omdrejningspunkt.

Bogbrugsens rolle i lokalsamfundet

Bogbrugsens rejse fra idé til virkelighed har været præget af mange kampe og hårdt arbejde. “Drømmen bar Jer – mange kampe, meget slid, mange bekymringer rigere er Jeres drøm realiseret og i dag har vi en veltrimmet Bogbrugs med et primært formål og mange sekundære formål,” sagde Helle Bak Andreasen og fremhævede bogbrugsen som et centralt kulturelt og socialt samlingssted i Ingstrup.

Fællesskabets vigtighed

Fællesskabets styrke og betydning var et gennemgående tema i talen. “Fællesskaber ER vigtige og tror jeg, endnu mere vigtige i fremtiden. Når vi indser at livet ikke skal leves gennem de sociale medier med mennesker man ikke kender i virkeligheden, men gennem den virkelige menneskelige kontakt.”

Hun roste Ingstrup for at skabe et miljø, hvor mennesker kan mødes og danne meningsfulde forbindelser, og anerkendte bogbrugsen for dens rolle i at fremme et sådant fællesskab.

Kunstneren Jakob Krogh Foto: Privat

Skulpturens symbolik

Helle Bak Andreasen kommenterede også på skulpturens betydning og symbolik. “Jeg synes faktisk at det er en fantastisk titel I har fundet på til jeres nye skulptur for den sætter mange tanker i gang som kunst jo gør. Og den giver Jer identitet. Ytringsfrihed og demokrati går hånd i hånd med bøger.”

Hun påpegede bøgernes historiske og nutidige betydning for uddannelse, personlig og samfundsmæssig udvikling, og deres rolle i at fremme ytringsfrihed og demokrati.

Afslutning og hyldest til frivillige

Afslutningsvis hyldede Helle Bak Andreasen de mange frivillige, der har bidraget til Bogbrugsens succes og opfordrede til at fejre deres indsats. “Frivillighed kan ikke hyldes nok – så gi’ hinanden et skulderklap for den kæmpe indsats. Ganske enkelt imponerende hvad man kan opnå i fællesskab. På kommunalbestyrelsens vegne en stor tak for det – I beriger kommunen.”

Hun sluttede sin tale med en hjertelig lykønskning: “Hjertelig tillykke med de første 10 år med Bogbrugsen og et kæmpestort tillykke med Jeres nye flotte vartegn: BOG.”

Med skulpturen “BOG” som nyt vartegn og symbol, ser Ingstrup frem til mange flere år med bøger, fællesskab og kulturel berigelse.

Christian Hem og Lars Enevold Pedersen fra Sparekassen Danmark Hvetbo Fonden var opså mødt frem til afsløringen – Fonden har bidraget med en økonomisk donation til BOG Foto: Privat

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER