ForsideBlokhusVovemod og visioner: Museum for papirkunst i Hune præsenterer ambitiøs udvidelsesplan

Vovemod og visioner: Museum for papirkunst i Hune præsenterer ambitiøs udvidelsesplan

Vovemod og visioner: Museum for papirkunst i Hune præsenterer ambitiøs udvidelsesplan

Stedets vision er ”rum for ro, fordybelse og refleksion”. Lørdagens arrangement blev ganske anderledes og en hyldest til vovemod og høje ambitioner.

Gæsterne fra nær og fjern var mange, stod tæt og forventningsfulde, da nordens eneste specialmuseum inden for sin genre bød inden for til offentliggørelse af planer for om- og udbygning i samarbejde med det anerkendte arkitektfirma BIG, Bjarke Engels Group. 

Museum for Papirkunst i Hune har i høj grad fra dag 1 været i gode hænder, fordi nogen tør satse, har en fantastisk ide og et uforligneligt gåpåmod – og en skelsættende tanke om at forvandle en tidligere ALDI-bygning til nordens eneste museum for kunst, kunsthåndværk og design i papir. 

Netop troen på dengang i 2018 og de høje ambitioner reflekterede flere af dagens talere over. 

Med et stort smil præsenterer Karen Bit Vejle fra Museum for Papirkunst i Hune de nye visionære planer for museets fremtid Foto: Privat
David Zahle, partner i BIG, deler sin begejstring og visioner ved Museum for Papirkunst i Hunes ombygningsplaner, som lover at revolutionere kunstens verden. Foto: Privat

Mads Duedahls tro på, at kultur gør livet lettere

”Før gik man ud af denne bygning med en indkøbsvogn med dagligvarer og siden 2018 har alle fået fyldt deres mentale indkøbsvogn med oplevelser”, sagde Regionsrådsformand Mads Duedahl – og takkede stifter Bit Vejle for at have skabt et unikt kulturelt åndehul i verdensklasse. 

Ifølge tidligere analyser er det konstateret, at mere end 33 pct. vægter, at adgang til kultur er afgørende for at bosætte sig et sted. Og det er regionsrådsformandens klare holdning, at kultur danner os, skaber fællesskaber og er med til at lette sindet, når det mistrives. Mads Duedahls spørgsmål til de mange gæster var: ”Hvad nu, hvis vi ikke havde kultur? Tja – vi kan bare tænke tilbage på et ikke eksisterende kulturliv i Corona-tiden. Kultur kan givet også give os et lille pusterum med plads til at nyde, le og for en stund glemme krig i dele af verden.”

Arkitekt og partner i BIG, David Zahle om ”et udfordrende sted”  

Arkitektens første møde med Museum for Papirkunst blev en blanding af ”WHAT” og ”WOW”. I sin tale mindes han at ”mit blik var stift”, da han så bygningen ved rundkørslen i Hune. Slut med ”WHAT” – for så snart han så interiørets høje kunstneriske niveau, var han solgt og inspireret af alle slags papirklip. 

”For mig har kunst været noget man malede på papir, og nu blev jeg præsenteret for en unik kunstart, som med det samme satte tanker i gang om designelementer i den opgave, som BIG skulle deltage i. I dag er en stor dag – hvor vi kan offentliggøre model, tanker og planer for et bæredygtigt, ikonisk museum i verdensklasse, og jeg vil tillade mig at kalde det for en drømmeopgave”.

BIG’s ideer handler blandt andet om at integrere papirklip i glas uden på bygningen og involvere andre papirkunstnere i elementer til det nye museum. Forestil dig fx trapper med indlagt unik papirkunst.

Forprojektet sikret med velvillig støtte

For at kunne præsentere fremtidens Museum for Papirkunst kræver det masser af tanker, analyser, dialoger og arbejdstimer. Forprojektet – som lørdag blev offentliggjort – er støttet af Jammerbugt Kommune og Sparekassen Danmark. 

En særlig særudstilling på norsk 

Museum for Papirkunst vægter højt også at kunne præsentere dygtige nordiske kunstnere, som viser papirets kunstneriske spændvidde – og dermed samarbejder på tværs af de nordiske lande. 

Kurator på Museum for Papirkunst Simon Nordmark introducerede museets nye samarbejde med den norske kunstner Ann Iren Buans og hendes soloudstilling i Hune – og Norges ambassadør i Danmark, Katja Nordgaard havde taget turen til Nordjylland for at holde åbningstalen – og klippe papirsnoren til særudstillingen. 

Dagens kunstner (med sit skønne barn på armen) kvitterede med at takke for et engageret samarbejde med museet.

Særudstillingen ”Hold hold grasp grasp stay stay” inviterer til refleksion hos beskueren.

Ann Iren Buans kunst er optaget af det sårbare i mennesker og deres omgivelser – og har forfald og fornyelse i fokus.

Hendes værker skabes ved en tidskrævende proces, hvor hårdhændet behandling af materialet (papir) efterlader de færdige værker i stadier af forfald. MEN på trods af at være på sammenbruddets rand insisterer de på en fortsat eksistens. 

Redaktionen (en kvinde og voksen en af slagsen) kan ikke lade være med at associere til et menneske, hvor det trods udfordringer og fysiske ikke likeable ændringer insisterer på at holde hovedet højt. Udstillingsperioden er 22.06.24 – 26.01.25 – så der er rig mulighed for selv at tage værkerne i øjesyn og helt frit at få egne associationer. 

Norsk konsul og Norge på menuen 

Birte Dyrberg – advokat og norsk konsul – rundede dagens officielle taler af med give udtryk for glæden ved at sætte pris på at ”få ansigt på Ann Iren Buan”. ”Før jeg mødte dig, tænkte jeg, at dine værker virker rå. Nu har jeg mødt dig – og du er virkelig en dygtig papirkunstner med budskaber, der giver mening – og så er du selv både smuk og mild”. 

Birte Dyrberg inviterede alle de mange gæster til champagne og norske smagsoplevelser i museumscafeen. Ikke overraskende bød menuen på norsk laks af bedste slags og skinke af gris. En lykkelig én af slagsen da den – ud over at være ude i naturen – udelukkende lever af nødder og humle. 

Lykkelige – det var også alle gæsterne i alle hjørner af museet – hvor snakken ivrigt gik om dagens oplevelser og forventninger til et endnu større – endnu smukkere – endnu mere overraskende og kulturelt nærende Museum for Papirkunst – i selv Hune. Det var en festdag med højt humør, klapsalver og masser af snak. Ro og fordybelse er udskudt til en anden dag. 

Og som Bit Vejle siger: ”Der er en grund til, at jeg i sin tid valgte bygningen og placeringen ved rundkørslen. Det er jo her alle kommer forbi, når de skal til havet. Jeg glæder mig SÅ meget til den videre proces og naturligt til den dag, hvor det nye smykke papirmuseum står færdigt”. 

Det er tidligere estimeret, at nuværende museum årligt genererer 12 millioner kroner til Jammerbugt Kommune i afledte effekter – og Visit Nordvestkysten vurderer, at der er potentiale til yderligere 20 millioner kroner i afledte effekter og 21 turismeskabte job, når museets ydre vil afspejle det nuværende indres meget høje kvalitet”. 

Gæster fra hele landet samledes spændt for at høre om Museum for Papirkunsts ambitiøse udvidelsesplaner i samarbejde med BIG Foto: Privat
- Annonce -

SENESTE ARTIKLER