Godkendelse af nye sagsbehandlingsfrister i Jammerbugt
Social og Sundhedsudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 5. september, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Godkendelse af samlet overblik over sagsbehandlingsfrister på Social- og Sundhedsudvalgets område.
Sagsbeskrivelse
Kommunalbestyrelsen skal fastsætte og offentliggøre sagsbehandlingsfrister på de sagsområder, som henhører under retssikkerhedsloven på det sociale område.
På Social- og Sundhedsudvalgets område foretages der løbende en revidering af sagsbehandlingsfristerne.
Sagsbehandlingsfristerne fremgår desuden af kommunens kvalitetsstandarder, som behandles politisk én gang årligt .
I forlængelse af redegørelse til Det Kommunale Tilsyn ved Ankestyrelsen om fastsættelse og offentliggørelse af sagsbehandlingsfrister (Kommunalbestyrelsen den 1. februar 2023, pkt. 15). Det fremgik af svaret fra Kommunalbestyrelsen til Det Kommunale Tilsyn, at kommunen ville gennemgå sine sagsbehandlingsfrister og sikre, at dise lever op til lovgivningen. Forvaltningen har på denne baggrund fundet anledning til at gennemgå sagsbehandlingsfristerne på Social- og Sundhedsudvalgets område.
Gennemgangen har resulteret i en præcisering af sagsbehandlingsfristerne – særligt på seniorområdet.
Det fremgik af henvendelsen fra Det Kommunale Tilsyn ved Ankestyrelsen, at sagsbehandlingsfristerne skal angive den generelle sagsbehandlingsfrist fra modtagelse af ansøgning til der træffes afgørelse. På flere sagsområder indenfor seniorområdet har det ikke tydeligt fremgået, hvad der er den samlede generelle sagsbehandlingsfrist, hvilket er imod den retningslinje, som kommunen modtog fra tilsynet. Det har derimod fremgået af kvalitetsstandarderne, hvad fristen har været for at kommunen har reageret på henvendelse fra borgeren, og hvornår borger senest skulle have en afgørelse efter et visitationsbesøg. Der har således alene fremgået elementerne i sagsbehandlingsfristen, men ikke den samlede sagsbehandlingsfrist.
Forvaltningen har derfor samlet sagsbehandlingsfristerne i et samlet dokument, hvilket også kan medvirke til at skabe et bedre overblik over de generelle sagsbehandlingsfrister for både borgerne og de kommunale sagsbehandlere. Sagsbehandlingsfristerne er (bortset fra én) taget fra kvalitetsstandarderne, og der er ikke foretaget ændringer i forhold til sagsbehandlingsfristernes længde. Der hvor der ikke i kvalitetsstandarderne tidligere har været angivet en samlet generel sagsbehandlingsfrist, er der i vedhæftede indsat en samlet generel sagsbehandlingsfrist, som er svarende til den frist, som har fulgt af kvalitetesstandarden og praksis.
Der er dog indsat en sagsbehandlingsfrist for servicelovens § 117a, som er en ny bestemmelse i serviceloven, som trådte i kraft den 1. juni 2023. Bestemmelsen har til formål at sikre en hurtig sagsbehandling i forhold til borgere med en hurtigt fremadskridende sygdom. Forvaltningen foreslår en sagsbehandlingsfrist på 4 uger.
Kommunen skal indhente dokumentation for den hurtigt fremadskridende sygdom, og sagsbehandlingstiden vil derfor i væsentliggrad afhænge af, hvor hurtigt kommunen modtager disse oplysninger fra borger, læge eller sygehus. Da der er tale om en ny bestemmelse, så er der endnu ikke kendskab til den faktiske generelle sagsbehandlingstid, og derfor foreslås en sagsbehandlingstid på 4 uger, og at sagsbehandlingsfristen revurderes og sendes i høring sammen med kvalitetesstandarderne for 2024. Det vurderes derfor ikke, at der på nuværende tidspunkt er behov for at få fristen i høring inden beslutning.
Sagsbehandlingsfristerne offentliggøres på kommunens hjemmeside efter godkendelse.
Tidsplan
SSU 05.09.23 (godkender)
Det fremgår af delegationsplanen for Social- og Sundhedsudvalget, pkt. 105, at udvalget har kompetencen til at træffe afgørelse om sagsbehandlingsfristerne indenfor udvalgets område.
Retsgrundlag
Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område §§ 3, stk. 2 og 3a.
Budgetmæssige konsekvenser
Ikke relevant.
Høring/borger- og brugerinvolvering
Ikke relevant.
Indstilling
Social-, Sundheds- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget godkender den samlede oversigt og sagsbehandlingsfrister.
LÆS OGSÅ: Godkendelse af tilskud til lokalt forum for fjernvarme i Hune-Blokhus
Artiklen er eb beskrivelse af, hvordan kommunalbestyrelser, forvaltninger sammen med Ankestyrelsen gennem 5 år kan ud-trætte en ældre Tilsynssag. Ankestyrelsen bruger ikke 37 SEKUNDER og går ind på kommunens hjemmeside for at kontrollerer kommunalbestyrelsens vedtage sagsbehandlingstider iht Retssikkerhedslovens § 3 stk.2 Resultatet ser vi her december 2023 Jammerbugt kommunalbestyrelses serviceniveau som er kritisk mangelfuld og ulovlig. Folketinget vedtog Retssikkerhedsloven i 1998 og nu 2023 har Jammerbugt kommunalbestyrelsen stadig en ulovlig oplyst serviceniveau oplyst til borgerne. Beskæmende og ulovligt. Samtlige 98 kommunalbestyrelser er på vegne af #enmillionstemmer indklaget til Ankestyrelsen Tilsyne. Med venlig hilsen Peter Hansen Bilag http://www.jammerbugt.dk/media/dhnn0vee/sagsbehandlingsfrister-ssu-sep-2023.pdf