Efter en uge med tragiske drukneulykker og alvorlige hændelser: Pas på revlehuller og stærk strøm
Den seneste uge bød på flere farlige situationer og desværre også flere drukneulykker ved landets kyster – særligt de vestvendte, hvor stærk vind fra sydvest skabte revlehuller og farlige badeforhold. TrygFondens kystlivreddere advarer fortsat mod stærk strøm og revlehuller i de kommende dage, der også vil være blæsende. Så bad, hvor der er livreddere, og bevar roen, hvis du bliver fanget i et revlehul, lyder anbefalingen.
Stærk strøm og revlehuller har gjort det farligt at bade ved vestkysten i de seneste dage, og den kraftige sydvestenvind, der stadig hersker, får livredderne til fortsat at advare mod badeforholdene – særligt ved vestkysten, hvor det lige nu er ekstra risikabelt at bade.
Et revlehul – også kendt som et hestehul – er en fordybning i strandens revler, hvor der under bestemte vind- og bølgeforhold opstår en udadgående strøm, der fører vand tilbage fra stranden og ud i havet. Det er netop denne strøm, der kan være farlig, hvis man bliver fanget i den og begynder at kæmpe imod.
– Bliver man fanget i et revlehul og begynder at svømme mod strømmen for at komme ind mod land, kan det blive rigtig farligt. Selv dygtige og erfarne svømmere kan drukne i udmattelse, hvis de går i panik og forsøger at kæmpe imod strømmen. I et revlehul vil man blive trukket ud, men ikke ned under vandet. Så man skal bevare roen, lade sig føre ud med strømmen, til den er mindre stærk, og så svømme til siden langs stranden, hvorefter man kan bruge bølgerne til at komme ind igen, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:
– Ser man andre blive fanget i et revlehul, så kontakt en livredder, hvis der er mulighed for det, og ellers ring 1-1-2. Råb, at personen skal bevare roen og forsøge at svømme til siden, og kast gerne noget, der kan flyde, ud til den nødstedte. Mange er selv druknet i et forsøg på at redde andre ud af et revlehul, så det er vigtigt, at man bevarer roen og tænker klart. Et revlehul er som udgangspunkt ikke farligt, hvis man ved, hvordan man skal tackle det, siger Anders Myrhøj.
Vælg en strand med livreddere
Langs de danske kyster er der tusindvis af revlehuller, men som regel er det kun under bestemte vind- og bølgeforhold – som eksempelvis den kraftige sydvestenvind, der har hersket i de seneste dage – at revlehullerne er farlige. Vælger du at bade ved en strand med livreddere, har livredderne sikret sig, at badeforholdene i denne zone er forsvarlige, og får du alligevel brug for hjælp, så er livredderne der til at træde til.
– Det er fantastisk at bade ved de danske kyster, men selvom vandet kan se tillokkende ud, kan badeforholdene være farlige. Derfor anbefaler vi at vælge en strand med livreddere og altid bade mellem flagene. Kom også gerne hen til vores livreddere og tal om, hvad man skal gøre, hvis man bliver fanget i et revlehul eller pludselig kommer i andre farlige eller uforberedte situationer på stranden, siger Anders Myrhøj.
Sådan tackler du et revlehul:
1. Kæmp ikke imod.
2. Bevar roen og lad dig flyde ud med strømmen. Du bliver ikke trukket ned under vandet.
3. Når strømmen ikke længere er så kraftig, så svøm til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen.
Se, hvordan du klarer et revlehul her: Revlehuller – hvad gør du?
Sådan redder du andre ud af et revlehul:
Hvis du ser nogen kæmpe mod strømmen i et revlehul, skal du undgå selv at blive offer ved at svømme ud i det. Gør i stedet det rigtige i den rigtige rækkefølge:
- Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 1-1-2 eller få nogen til at gøre det.
- Råb til den nødstedte, at vedkommende ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.
- Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte, fx en redningsvest, en redningskrans eller en stor bold.
TrygFonden Kystlivredning – aktionstal fra uge 28 i Nordjylland:2 livreddende aktioner, 25 førstehjælpsaktioner, 100 forebyggende aktioner, 892 oplysende indsatser
- Blokhus: 0 livreddende aktioner, 2 førstehjælpsaktioner, 1 forebyggende aktion og 118 oplysende indsatser
- Løkken: 0 livreddende aktioner, 2 førstehjælpsaktioner, 23 forebyggende aktioner og 190 oplysende indsatser
- Tornby: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 51 forebyggende aktioner og 182 oplysende indsatser
- Palmestranden: 0 livreddende aktioner, 15 førstehjælpsaktioner, 3 forebyggende aktioner og 42 oplysende indsatser
- Sønderstrand: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 4 forebyggende aktioner og 113 oplysende indsatser
- Tversted: 0 livreddende aktioner, 3 førstehjælpsaktioner, 1 forebyggende aktion og 113 oplysende indsatser
- Nørre Vorupør: 2 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 17 forebyggende aktion og 134 oplysende indsatser
Livredderne udfører fire typer indsatser på strandene:
- Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
- Førstehjælpsaktioner, fx snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
- Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der fx har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
- Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.
LÆS OGSÅ: Eftersøgnings- og redningstjeneste tilkaldt til stranden i Rødhus