ForsideJammerbugtOpfordring fra dyrehospital: Behovet for bloddonation blandt kæledyr når nye højder

Opfordring fra dyrehospital: Behovet for bloddonation blandt kæledyr når nye højder

Opfordring fra dyrehospital: Behovet for bloddonation blandt kæledyr når nye højder

Det kan være livsnødvendigt med donorblod i tilfælde af sygdom eller akutblodmangel, men det er ikke kun hos mennesker, at behovet er udbredt – det gør sig også gældende for hunde og katte. Og ifølge dyrlæge Helle Berg Rasmussen fra AniCura Københavns Dyrehospital er efterspørgslen på bloddonation blandt kæledyr steget markant, da man i dag kan tilbyde en langt mere avanceret behandling end tidligere.

I tilfælde med alvorlige sygdomme eller ulykker vil det ofte kræve ekstra blod at redde menneskeliv, og derfor er danske hospitaler dybt afhængige af donorblod. Men blodtransfusion er ikke kun livsafgørende for mennesker, det samme gør sig nemlig gældende for eksempelvis hunde og katte. Sådan lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura, som oplever et stigende behov for bloddonation blandt kæledyr:

– I takt med at mulighederne på området har udviklet sig markant de seneste år, så vi kan tilbyde en langt mere avanceret behandling, er det meget naturligt, at behovet for bloddonation er steget. Patienterne fejler jo i høj grad det samme som tidligere, men udviklingen gør, at vi kan redde langt flere hunde og katte med vores behandlinger i dag, forklarer Helle Berg Rasmussen, som er dyrlæge på AniCura Københavns Dyrehospital, og fortsætter:

– Der kan være mange forskellige årsager til, at en blodtransfusion er nødvendig. Men det kan blandt andet skyldes en for lav blodprocent, som gør, at patienten ikke har nok røde blodlegemer. Ligesom det også kan være i forbindelse med blødningsforstyrrelser, der for eksempel opstår ved alvorlige blodforgiftninger, forgiftning med rottegift eller infektion med hjertelungeorm. Det kan også være ved alvorlige uheld som påkørsler, eller hvis der er brug for store mængder væske for at stabilisere en livstruende tilstand.

I Danmark er der blodbanker flere steder i landet, hvor AniCura Københavns Dyrehospital, som er landets største, behandler omkring 60 patienter om året med produkter fra blodbanken.

Mangel på bloddonorer

Som følge af udviklingen inden for bloddonation, hvor mere avancerede behandlinger i dag kan tilbydes til hunde og katte, er behovet for antallet af bloddonorer steget betydeligt. Derfor opfordrer dyrelæge Helle Berg Rasmussen til, at kæledyrsejere overvejer, om deres hund eller kat kan bruges som bloddonor:

– Det er vigtigt, at vi hele tiden har blod nok på lager, og derfor kan vi ikke få for mange bloddonorer. For at blive bloddonor skal man kontakte sin egen dyrlæge, som kan henvise til nærmeste dyrehospital med blodbank. Her møder kæledyret et blodbanksteam, hvorefter det kommer til at gennemgå et screeningsprogram, hvor der bliver foretaget blodprøvetjek og kliniske undersøgelser, så vi kender til, hvilken blodtype de har samt sikrer, at de er sunde og raske. Derudover er det vigtigt, at kæledyret er fuldvoksent og har en vis størrelse, så for hunde gælder det, at de skal veje mere end 25 kg og katte mere end 5 kg, forklarer Helle Berg Rasmussen og fortsætter:

– Når først kæledyret er blevet godkendt som bloddonor, foregår det på den måde, at de kommer ind til tapning omkring hver tredje måned. Tapningen sker ved, at kæledyret ligger ned på siden på et undersøgelsesbord, mens blodet tappes. I den forbindelse står ejeren som regel ved kæledyrets side for at gøre situationen så tryg som muligt.

LÆS OGSÅ: Klim Sparekasses nye formandskab er to kvinder

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER